Θα αρχίσει αναστήλωση στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων

Εγκρίθηκε η νέα μελέτη

Tο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενέκρινε ομόφωνα, νέα μελέτη . για τη συμπλήρωση της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων της Ακρόπολης.

H νότια πτέρυγα των Προπυλαίων αποτελεί το πιο ιδιόμορφο, από αρχιτεκτονικής πλευράς τμήμα του μνημείου. Κατά τον 15ο αιώνα είχε κτιστεί επάνω του ο λεγόμενος Φράγκικος Πύργος, μέσα στον οποίο ενσωματώθηκαν από τους φλωρεντινούς όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη που είχαν αποσυναρμολογήσει από το δυτικό άκρο της πτέρυγας.

Η αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας συμβάλλει στην καλύτερη διατήρηση των μελών που θα αναστηλωθούν, αφού η παραμονή τους στο έδαφος τα εκθέτει σε φυσικούς κινδύνους. Επίσης, η αναστήλωση σκοπεύει να αναδείξει την αρχιτεκτονική πληρότητα της περιοχής και να βελτιώσει την αναγνωσιμότητα του μνημείου για τους επισκέπτες. Επίσης θα είναι πιο ασφαλής σε ενδεχόμενο σεισμό.

Σύμφωνα με την μελέτη, προβλέπεται η αναστήλωση 50 μελών, η οποία θα γίνει τόσο με αυθεντικό όσο και με το αρχαίο υλικό που έχει βρεθεί κατά τις ανασκαφές στην περιοχή. Το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε 2,5 χρόνια και οι εργασίες συμπλήρωσης και αναστήλωσης των Προπυλαίων θα αρχίσουν μέσα στο 2011.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top