«Ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού: νέες θεματικές και προσεγγίσεις»

Η Επιστημονική Ημερίδα θα γίνει στα γραφεία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου

Ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού - Ημερίδα

Ο λαϊκός πολιτισμός αποτελεί εξ ορισμού αντικείμενο έρευνας και εκπαίδευσης των επιστημονικών πεδίων της λαογραφίας, της εθνολογίας και της κοινωνικής ανθρωπολογίας, όπου μελετώνται ζητήματα και εκφάνσεις τόσο στην παραδοσιακή όσο και στη σύγχρονη κοινωνία, εστιάζοντας στις αλλαγές, στους μετασχηματισμούς, στις επιδράσεις και στις νέες μορφές εκδήλωσης και επιτέλεσης των λαϊκών πολιτιστικών φαινομένων.

Στην Επιστημονική Ημερίδα «Ζητήματα του λαϊκού πολιτισμού: νέες θεματικές και προσεγγίσεις», η οποία διοργανώνεται για δεύτερη φορά από καθηγήτριες/ές και διδάσκουσες/οντες του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με γνωστικό αντικείμενό τους την ελληνική λαογραφία, θα παρουσιαστούν σύγχρονες εθνογραφικές έρευνες και θα τεθούν ερωτήματα που θα συμβάλουν σε έναν επικαιροποιημένο προβληματισμό για τις σημερινές κοινωνικο-πολιτισμικές συνθήκες.

Συγκεκριμένα, στην Ημερίδα θα παρουσιαστούν:

· ο λαϊκός αστικός πολιτισμός μέσα από τα τοπωνύμια και τα τοπόσημά του,

· οι εννοιολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις της έννοιας της κοινότητας και της πολιτιστικής κληρονομιάς,

· τα μεθοδολογικά ζητήματα της θρησκευτικότητας, τα λαϊκά δρώμενα ως «ζώσα πολιτιστική κληρονομιά» και τόπος συνάντησης με την ετερότητα,

· ο μικρασιατικός πολιτισμός ύστερα από 100 χρόνια, μέσα από μια νέα ματιά

· η δυναμική και η πολιτική διάσταση των επιτελεστικών τεχνών(χορός, μουσική), σήμερα

· η αναπαράσταση και η επιτέλεση μορφών του λαϊκού πολιτισμού μας στο διαδίκτυο και στην εικονική πραγματικότητα…

Οι θεματικές της εν λόγω Επιστημονικής Ημερίδας συνδέονται με το νέο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου που έχει τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και Νεότερη Πολιτισμική Κληρονομιά», το οποίο θα αρχίσει να «τρέχει» από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2023-24.

Η Επιστημονική Ημερίδα θα διεξαχθεί δια ζώσης στα γραφεία του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Γραβιάς 4-6, Πλ. Κάνιγγος, την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, 08:30-14:00, και θα μεταδοθεί live και από το κανάλι του ΕΑΠ στο YouTube [https://shorturl.at/uHK39 ] με δυνατότητα ερωτήσεων.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top