«Το ντόμινο των υποχωρήσεων στο Αιγαίο»: Το νέο βιβλίο του Στ. Καλεντερίδη

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων

Καλεντερίδης: «Το ντόμινο των υποχωρήσεων στο Αιγαίο»

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ινφογνώμων το νέο βιβλίο του διεθνολόγου Σταύρου Καλεντερίδη: «ΤΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΤΩΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας κατά τις κρίσης του 1976, 1987 και 1996»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η πολιτική του κατευνασμού αποτελεί την διαχρονική συνειδητή επιλογή της Ελλάδος έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, ο οποίος κλιμακώθηκε και τέθηκε σε σύγχρονο πλαίσιο και μορφή την επαύριον της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Η πολιτική αυτή δέχεται τα τελευταία χρόνια σοβαρή κριτική, ενώ προβάλλεται η στρατηγική της αποτροπής ως πιθανό δόγμα αντικατάστασής της.

Δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, η ιστορική εξέταση της πολιτικής του κατευνασμού αναδεικνύει την αναποτελεσματικότητα του δόγματος, τις αδυναμίες και τις αποτυχίες του. Στο βιβλίο εξετάζονται οι σημαντικότερες ιστορικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα οι κρίσεις του 1976, 1987 και των Ιμίων, καθώς και οι τρεις ελληνοτουρκικές συμφωνίες που ακολούθησαν - το Πρακτικό της Βέρνης (1976), το Ανακοινωθέν του Νταβός (1988) και το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997).

Οι συγκλονιστικές αποκαλύψεις του βιβλίου βασίζονται σε προσωπικές συνεντεύξεις διπλωματών, στρατιωτικών και πολιτικών οι οποίοι συμμετείχαν στα γεγονότα, στα σχετικά αρχεία των ΗΠΑ (κατόπιν αποχαρακτηρισμού ή διαρροής τους), στα πρακτικά της Τουρκικής Βουλής και την τουρκόγλωσση βιβλιογραφία.

Βιογραφικό συγγραφέα:

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, είναι διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος με σπουδές σε Ελλάδα και Η.Π.Α., και διδάκτωρ ιστορίας. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα - πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και Δημοκρατίας). Ζει και διδάσκει στην Αθήνα ενώ ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας, αρθρογραφεί, και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top