Συνέντευξη μ' ένα «φάντασμα»

O συγγραφέας μας συστήνεται με το ψευδώνυμο Ζορμπάς

Βιβλίο: Συνέντευξη μ' ένα «φάντασμα»

Ο Κώδικας της Δημιουργίας είναι ένα φιλόδοξο έπος δράσης και μυστηρίου που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και μεταφέρει τον αναγνώστη σε τέσσερις ηπείρους. Η σειρά τοποθετείται στο εγγύς μέλλον και απαρτίζεται από σπονδυλωτές ιστορίες που εξελίσσονται παράλληλα και πραγματεύονται γεγονότα, φαινομενικά άσχετα μεταξύ τους -νοσηρές συνωμοσίες για την υποδούλωση του κόσμου, αναπάντεχες τεχνολογικές εξελίξεις στην Αμερική, ανηλεή θρησκευτικό φανατισμό και πόλεμο στη Μέση Ανατολή, δυστοπική παρακμή και φτώχεια στην Ελλάδα- και μέσα σε όλα τα παραπάνω, μία επιστημονική ανακάλυψη ικανή ν’ αλλάξει τον κόσμο. 

Μ. Τεντζεράκη: Μια νουβέλα εμπνευσμένη από τη Δήμητρα της Λέσβου

Μετά τα δύο πρώτα βιβλία της σειράς «Ο Γολγοθάς της Εύας» και «Η Πτώση του Αδάμ» κυκλοφορεί η καθηλωτική συνέχεια με τίτλο «Ο Άγγελος Εκδικητής». Η σειρά θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα βιβλία. 

O συγγραφέας μας συστήνεται με το ψευδώνυμο Ζορμπάς, τον θρυλικό ήρωα του Καζαντζάκη. Εξηγεί μιλώντας στο star.gr και τη Γεωργία Χάρδα γιατί κράτησε την ταυτότητα του μυστική αλλά και αν θα την αποκαλύψει μετά το τέλος της σειράς. 

Για το ψευδώνυμο Ζορμπάς:  «Ο Ζορμπάς λέει τα πράγματα όπως είναι – με τόλμη και ευθύτητα. Τόλμη και ευθύτητα επιδιώκω και εγώ μέσα από τα έργα του Γιώργου Ζορμπά»

Για το ψευδώνυμο Ζορμπάς: «Ο Ζορμπάς λέει τα πράγματα όπως είναι – με τόλμη και ευθύτητα. Τόλμη και ευθύτητα επιδιώκω και εγώ μέσα από τα έργα του Γιώργου Ζορμπά»

Ο Κώδικας της Δημιουργίας είναι ένας συνδυασμός πολλών λογοτεχνικών ειδών. Ποια ήταν η πηγή της έμπνευσης σας; 

Είναι όπως το λέτε ένας συνδυασμός ειδών. Εύλογα λοιπόν προέκυψε από έναν συνδυασμό ερεθισμάτων. Από έργα της φανταστικής λογοτεχνίας όπως «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» και το «Game of Thrones» που έπλασαν κόσμους φανταστικούς από το μηδέν. Από κινηματογραφικές στιγμές έντασης κι αξέχαστους χαρακτήρες – μισητούς κακούς και αγαπημένους ήρωες –  Από την αγάπη μου για την ιστορία και το δέος που νιώθω για τα μεγαλειώδη επιτεύγματα της Αρχαίας Ελλάδας και την αποστροφή μου για την επικράτηση της παθογένειας και της μετριότητας στη «σύγχρονη» Ελλάδα – και στον κόσμο όλον…
Από το δέος μου για την τρομακτική δύναμη της επιστήμης…

Κάποια στιγμή – στις πιο μαύρες στιγμές της Ελλάδας του 2014 – όλα αυτά τα ερεθίσματα συναντήθηκαν και αναμίχτηκαν μέσα μου και γέννησαν την εκρηκτική ανάγκη να τα εκφράσω. Πώς όμως; Αναρωτήθηκα τότε: Θα μπορούσα να γράψω ένα έπος, όμοιο σε ένταση κι ανατροπές με το «Game of Thrones», που να εκτυλίσσεται όμως στον σύγχρονο κόσμο; Χωρίς μαγεία και υπερφυσικό – ο μοντέρνος κόσμος δεν τα χρειάζεται – η τεχνολογία έχει προσπεράσει την μαγεία προ πολλού. Και μέσα από το έπος αυτό να θέτω ερωτήματα για το μέλλον της Ελλάδας, για το μέλλον του κόσμου όλου; Με αυτή την εσωτερική ανάγκη κι αυτό το προσωπικό στοίχημα ξεκίνησα, χωρίς ευτυχώς τότε να αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της πρόκλησης. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το τρίτο βιβλίο της σειράς με πολλές ανατροπές. Χρειάστηκαν δύο χρόνια σκληρής δουλειάς για να το ολοκληρώσετε. Είχατε άγχος για το πώς θα αγκαλιάσει το κοινό τη νέα σας δουλειά περιμένοντας πάλι κάτι εξίσου δυνατό; 

Ναι! Πολύ! Περισσότερο απ’ ό,τι στα προηγούμενα. Για δύο λόγους: 

Πρώτον, τα δύο πρώτα βιβλία δημιούργησαν έναν πυρήνα πιστών αναγνωστών. Έλαβα μηνύματα από εκατοντάδες ανθρώπους που αγάπησαν τον Κώδικα της Δημιουργίας, με ενθάρρυναν εκθειάζοντας το έργο και συστήνοντάς το και στους φίλους τους. Και βέβαια επανήλθαν ρωτώντας με για τη συνέχεια του έργου και σπεύδοντας να το αγοράσουν μόλις κυκλοφόρησε. Οπότε, προφανώς νιώθω την έντονη ανάγκη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες τους (ευτυχώς φαίνεται ότι πάμε καλά από τα πρώτα σχόλια!). Δεύτερον, όσο προχωράει η πλοκή του έργου, τόσο πιο δύσκολη και απαιτητική γίνεται η συγγραφή. Τόσο μεγαλύτερη προσοχή στις λεπτομέρειες απαιτείται, ώστε να «δέσουν» σωστά οι ιστορίες και να παραμείνουν συνεπείς οι ήρωες στους χαρακτήρες τους. Γι΄ αυτό πήρε περισσότερο χρόνο η συγγραφή του τρίτου βιβλίου – κάτι που πιθανότατα θα συμβεί και με το τέταρτο και καταληκτικό έργο. 

Γ.Ζορμπάς: « Ο Κώδικας της Δημιουργίας καταπιάνεται με αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως η θρησκεία, η πολιτική, η ηθική και οι σχέσεις των φύλων....Επομένως περιμέναμε – όπως κι έγινε – αντιδράσεις από ακραίες ομάδες...  Ψευδώνυμο λοιπόν γιατί δεν έχω καμία διάθεση να παρασυρθώ σε αντιπαραθέσεις με φανατικούς»

Γ.Ζορμπάς: « Ο Κώδικας της Δημιουργίας καταπιάνεται με αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως η θρησκεία, η πολιτική, η ηθική και οι σχέσεις των φύλων....Επομένως περιμέναμε – όπως κι έγινε – αντιδράσεις από ακραίες ομάδες...  Ψευδώνυμο λοιπόν γιατί δεν έχω καμία διάθεση να παρασυρθώ σε αντιπαραθέσεις με φανατικούς»

Ποιος είναι ο λόγος που αποφασίσατε να κρατήσετε μυστική την ταυτότητα σας; 

Ο Κώδικας της Δημιουργίας καταπιάνεται με αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως η θρησκεία, η πολιτική, η ηθική και οι σχέσεις των φύλων. Το έργο δε συμβαδίζει πάντα με την πρόσκαιρη πολιτική ορθότητα της εποχής. Επομένως περιμέναμε – όπως κι έγινε – αντιδράσεις από ακραίες ομάδες που θεοποιούν σλόγκαν, αποφεύγουν τη σκέψη και επιτίθενται αντανακλαστικά σε κάθε άποψη που διαφέρει από τη δική τους. Ψευδώνυμο λοιπόν γιατί δεν έχω καμία διάθεση να παρασυρθώ σε αντιπαραθέσεις με φανατικούς – από αυτές βγαίνεις πάντα χαμένος. Επιπλέον ήθελα το ενδιαφέρον να επικεντρωθεί στο βιβλίο και στα θέματά του και να μην αποπροσανατολιστεί από τον συγγραφέα. 

Επιλέξατε να χρησιμοποιήσετε το ψευδώνυμο Ζορμπάς, τον  ήρωα του Καζαντζάκη. Tι ήταν αυτό που σας κέντρισε για να υιοθετήσετε το επίθετο αυτό; 

Η αγάπη μου για τον Καζαντζάκη και το δέος μου για τον μεγαλειώδη χαρακτήρα του Ζορμπά. Ο Ζορμπάς λέει τα πράγματα όπως είναι – με τόλμη και ευθύτητα. Τόλμη και ευθύτητα επιδιώκω και εγώ μέσα από τα έργα του Γιώργου Ζορμπά. 

Πόσο δύσκολο είναι να προωθηθεί η δουλειά ενός συγγραφέα χωρίς να γίνει γνωστή η αληθινή του ταυτότητα; 

Είναι δύσκολο βέβαια, γιατί απουσιάζουν οι προωθητικές ενέργειες που βασίζονται στην παρουσία του συγγραφέα (παρουσιάσεις, συνεντεύξεις σε τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λπ.), όπως και ο θόρυβος που μπορεί να γίνει γύρω από τον χαρακτήρα του. Βέβαια το Internet και τα Social Media μετριάζουν το πρόβλημα, γιατί επιτρέπουν άμεση επικοινωνία ακόμη και με άγνωστους συγγραφείς – έχω κάνει αρκετούς φίλους έτσι! Όμως τελικά, η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι το βιβλίο και η λογοτεχνία έχουν διαχρονική αξία. Η προώθηση βοηθά πολύ στην αρχική ανάδειξη, αλλά σε βάθος χρόνου μόνο έργα με πραγματική αξία θα επιζήσουν και θα αναπαραχθούν. Εκεί είναι στραμμένο το ενδιαφέρον μου. 

Γ.Ζομπάς :«Η αρχική μου ιδέα ήταν να αποκαλύψω το όνομά μου. Όμως, τα σχέδια είναι για να ανατρέπονται κι έχω πια την εμπειρία να μην δίνω υποσχέσεις για το μέλλον»

Γ.Ζομπάς :«Η αρχική μου ιδέα ήταν να αποκαλύψω το όνομά μου. Όμως, τα σχέδια είναι για να ανατρέπονται κι έχω πια την εμπειρία να μην δίνω υποσχέσεις για το μέλλον»

Σκοπεύετε να αποκαλύψετε το πραγματικό σας όνομα αφού ολοκληρωθεί η τετραλογία του Κώδικα της Δημιουργίας ή σκέφτεστε να κρατήσετε και τότε μυστική την ταυτότητα σας; 

Δεν τολμώ να απαντήσω. Αν ένα πράγμα με δίδαξε η συγγραφή είναι ότι τα σχέδια υπάρχουν για να ανατρέπονται. Ξεκίνησα με στόχο ένα σύντομο έργο 400 το πολύ σελίδων. Όμως οι ιστορίες βάθυναν, αλληλοεπίδρασαν κι οι χαρακτήρες του έργου ζωντάνεψαν, έγιναν ατίθασοι κι αγνόησαν τον αρχικό σχεδιασμό μου. Φτάσαμε έτσι στα τρία βιβλία των 1900 σελίδων και με το τέταρτο θα καταλήξουμε στο μεγαλύτερο σε έκταση έργο που γράφτηκε ποτέ στην ελληνική γλώσσα. Η αρχική μου ιδέα ήταν να αποκαλύψω το όνομά μου. Όμως, τα σχέδια είναι για να ανατρέπονται κι έχω πια την εμπειρία να μην δίνω υποσχέσεις για το μέλλον. Η σειρά «Μυστικός κώδικας» που αποτελεί μια νέα κατηγορία για το ελληνικό βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top