Πρώτη φορά σε ιρανική ταινία η Χρυσή Άρκτος

«Σάρωσε» στη Μπερλινάλε το «Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός»

Πρώτη φορά σε ιρανική ταινία η Χρυσή Άρκτος

Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν και η ταινία «Ναντέρ και Σιμίν, ένας χωρισμός» του Ασγκάρ Φαραντί κέρδισε την φετινή Χρυσή Άρκτο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου!

Στην ταινία του, ο Ιρανός δημιουργός περιγράφει την ιστορία μίας γυναίκας που έχει αποφασίσει να χωρίσει τον άνδρα της και «παλεύει» για την κηδεμονία του παιδιού. Με την ένταση ενός αστυνομικού θρίλερ, ερευνώνται οι ταξικές διαφορές, η θέση της γυναίκας στο Ιράν, ο θρησκευτ��κός συντηρητισμός και το δικαστικό σύστημα.

«Ήθελα να σας θυμίσω τον Jafar Panahi. Πιστεύω ότι αυτό το πρόβλημα θα λυθεί και εύχομαι ότι θα στέκεται σε αυτή τη θέση του χρόνου τέτοιο καιρό», είπε ο 38χρονος δημιουργός, που έχει κερδίσει Αργυρή Άρκτο το 2009 για το δράμα «About Elly».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Χρυσή Άρκτος πηγαίνει σε ιρανική ταινία, ενώ οι πρωταγωνιστές της κέρδισαν τις Ασημένιες Άρκτους στις κατηγορίες καλύτερος άνδρας και καλύτερη γυναίκα ηθοποιός.

Την Αργυρή Άρκτο κέρδισε ο Γερμανός Ούλριχ Κόλερ για την «Κοιμώμενη Ασθένεια», το Μεγάλο Βραβείο πήρε ο Ούγγρος Μπέλα Ταρ για την ταινία «Το Άλογο του Τορίνου», Αργυρή Άρκτο σεναρίου πήραν οι Τζόσουα Μάρστον και Ανταμιόν Μουρατάι για την «Άφεση του Αίματος», ενώ με Αργυρή Άρκτο Καλλιτεχνικής Συμβολής τιμήθηκαν ο κινηματογραφιστής Βόγιετς Στάρον και η παραγωγός Μπάρμπαρα Ενρίκες για «Το Βραβείο».

Tο Βραβείο καινοτομίας Alfred-Bauer απονεμήθηκε στην ταινία «Αν όχι εμείς, ποιοι»του Άντρες Φάιλ, ενώ βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους δόθηκε στο «Πάνω στον Πάγο» του Άντριου Οκπεάνα Μακλίν.

Σημειώνουμε πως στην φετινή Μπερλινάλε προβλήθηκαν και τρεις ελληνικές ταινίες: «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Γιαν Φόγκελ, «Η Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι με Έλληνα παραγωγό τον Θάνο και «Man At Sea» του Κωνσταντίνου Γιάνναρη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top