«14 +1 σημαντικά βιβλία που θα διαβάσεις αυτή την Άνοιξη»

Πρόκειται για συναρπαστικά μυθιστορήματα που αξίζουν την προσοχή σου

νέες κυκλοφορίες σπουδαίων βιβλίων

Το star.gr και η Γεωργία Χάρδα παρουσιάζουν νέες κυκλοφορίες σπουδαίων βιβλίων που θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον σου μέχρι την τελευταία σελίδα. Πρόκειται για συναρπαστικά μυθιστορήματα κλασικά και σύγχρονα βιβλία ιστορικά, επιστημονικής φαντασίας και κόμικς που ξεχωρίσαμε και αξίζουν την προσοχή σου.

Δεκαοχτώ βιβλία από Έλληνες συγγραφείς που αξίζει να διαβάσετε

«Μια Χούφτα Σκόνη» του Evelyn Waugh

Το βιβλίο του Evelyn Waugh εκδόθηκε το 1934 και θεωρείται το αριστούργημα του ενώ χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά και πικρά μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με  τον  Γκράχαμ Γκριν ο Waugh ήταν «ο καλύτερος της γενιάς του».

Είναι αιχμηρό ,συναρπαστικό, οδυνηρό! Μια διεισδυτική σάτιρα για τα ήθη των ανώτερων βρετανικών τάξεων. 

Έπειτα από επτά χρόνια γάμου η όμορφη λαίδη Μπρέντα βαριέται τα πάντα και κυρίως το σπίτι της, την επιβλητική γοτθική έπαυλη-καμάρι και χαρά του συζύγου της, Τόνι. Γοητεύεται από έναν κοσμικό νεαρό και προσπαθεί, με διάφορα κόλπα, να μην πάρει απλώς διαζύγιο, αλλά να εξασφαλίσει και πλούσια διατροφή. Ο Τόνι τής το αρνείται και πηγαίνει να εξερευνήσει τη Λατινική Αμερική όπου μπλέκεται σε απίστευτες περιπέτειες.

Το 1988 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές την Κρίστιν Σκοτ Τόμας, την Αντζέλικα Χιούστον, τον Άλεκ Γκίνες, την Τζούντι Ντεντς κ.ά. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg στη σειρά Aldina σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου.

 «Το Όνειρο της Ζέλμα» της Mariana Leky   

«Το Όνειρο της Ζέλμα» είναι ένα μυθιστόρημα - φαινόμενο που πούλησε πάνω από 600.000 αντίτυπα μόνο στη Γερμανία. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 20 γλώσσες ενώ παρέμενε στα ευπώλητα του Spiegel για πάνω από δυο χρόνια.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ιστορία, που εκδόθηκε το 2017, ένα όμορφο παραμύθι, ένα ευαίσθητο έργο που θα αγγίξει την καρδιά σας. Συγκινητικό ... σίγουρα ασυνήθιστο μας μεταφέρει σ' έναν μαγικό κόσμο προκαταλήψεων. Ο πρωτότυπος τίτλος του έργου είναι «Τι μπορείς να δεις από εδώ» και η συγγραφέας έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία.

Μια όμορφη ανοιξιάτικη μέρα ένα μικρό απομονωμένο χωριό τρομοκρατείται από την είδηση ότι η Ζέλμα είδε στον ύπνο της ένα παράξενο ζωάκι. Όλοι ξέρουν ότι κάθε φορά που συμβαίνει αυτό κάποιος πεθαίνει.

Η Λουίζε, η εγγονή της Ζέλμα, παρατηρεί τους συγχωριανούς της να αλλάζουν συμπεριφορά, μυστικά θαμμένα χρόνια να αποκαλύπτονται και αποφάσεις που καθυστερούσαν καιρό να προβάλλουν επείγουσες μπροστά στην πιθανότητα θανάτου.

Τα επόμενα χρόνια, σε κρίσιμες στιγμές της ζωής της Λουίζε, το όνειρο της Ζέλμα θα την ωθήσει να πάρει και εκείνη μεγάλες αποφάσεις με τη βοήθεια των φίλων της. Το βιβλίο  κυκλοφορεί  στην αγαπημένη σειρά Aldina των εκδόσεων Gutenberg σε μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου.

«Βιολέτα» της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Η Βιολέτα ήρθε στον κόσμο εν μέσω μιας καταιγίδας το 1920. Ήταν η πρώτη κόρη μιας οικογένειας που είχε ήδη πέντε ζωηρά αγόρια. Από την αρχή, η ζωή της σημαδεύτηκε από ξεχωριστά γεγονότα: οι αναταράξεις του Μεγάλου Πολέμου ήταν ακόμη αισθητές, όταν η ισπανική γρίπη έφτασε στις ακτές της Λατινικής Αμερικής, όπου ήταν η πατρίδα της, σχεδόν ταυτόχρονα με τη γέννησή της.

Σε ένα γράμμα που η Βιολέτα γράφει στο πιο αγαπημένο της πρόσωπο ξεδιπλώνει την ιστορία της ζωής της, που καλύπτει εκατό χρόνια με αβάσταχτους καημούς και παθιασμένους έρωτες, πλούτη και φτώχεια, τρομερές απώλειες και μεγάλες χαρές. Η διαδρομή της ξετυλίχτηκε παράλληλα με τις ιστορικές εξελίξεις ενός ολόκληρου αιώνα και διαμορφώθηκε από τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την άνοδο και την πτώση τυράννων και, εντέλει, όχι από μία αλλά από δύο πανδημίες.

Μέσα από τα μάτια μιας γυναίκας η οποία, χάρη στο ακατάβλητο πάθος, την αποφασιστικότητα και το χιούμορ της, κατάφερε να επιβιώσει σε ταραγμένους καιρούς, η Ιζαμπέλ Αλιέντε μάς προσφέρει για άλλη μια φορά ένα έπος που εμπνέει αλλά και συγκινεί. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση της Δέσποινας Δρακάκη.

«Αριάδνη» της Jennifer Saint 

Οι εκδόσεις Κάκτος μας παρουσιάζουν το  μύθο του Θησέα και της Αριάδνης αυτή τη φορά με τη ματιά της πριγκίπισσας της Κρήτης.

Η Αριάδνη, πριγκίπισσα της Κρήτης, μεγαλώνει χαιρετίζοντας κάθε πρωί την αυγή με χορούς και ακούγοντας τις ιστορίες της τροφού της για θεούς και ήρωες. Όμως κάτω από το χρυσό παλάτι αντηχούν τα συνεχή χτυπήματα από τις οπλές του αδερφού της, του Μινώταυρου, ενός τέρατος που ζητά θυσίες αίματος.

Όταν ο πρίγκιπας της Αθήνας Θησέας φτάνει για να εξοντώσει το τέρας, η Αριάδνη διακρίνει στα πράσινα μάτια του όχι μια απειλή αλλά ένα μέσο διαφυγής. Αψηφώντας τους θεούς, προδίδοντας την οικογένεια και τη χώρα της και διακινδυνεύοντας τα πάντα για την αγάπη, η Αριάδνη βοηθά τον Θησέα να σκοτώσει τον Μινώταυρο.

Όμως η απόφαση της Αριάδνης θα της εξασφαλίσει μια ευτυχή κατάληξη; Και τι θα γίνει με τη Φαίδρα, την αγαπημένη μικρότερη αδερφή της, την οποία αφήνει πίσω;

Σαγηνευτικό και άκρως συναρπαστικό, το βιβλίο της Jennifer Saint αποτελεί ένα νέο έπος που επαναφέρει τις ξεχασμένες γυναίκες της ελληνικής μυθολογίας στην καρδιά της αφήγησης, καθώς αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο. 

«Γαυγάμηλα (331 π.Χ.)-Ο Αλέξανδρος καταλύει την Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών» του Γεώργιου Χ. Κουφογιώργου

Το βιβλίο του Γεώργιου Κουφογιώργου αναφέρεται στη σημαντική Μάχη των Γαυγαμήλων, η οποία πυροδότησε σπουδαίες εξελίξεις. Παρουσιάζει όσα προηγήθηκαν της μάχης, τους παράγοντες που επηρέασαν τα σχέδια των δύο πλευρών και τον τρόπο που οι αντίπαλοι επέλεξαν να παραταχθούν στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων.

Επίσης, παρουσιάζει τις επικρατούσες απόψεις για τον γεωγραφικό και χρονολογικό της εντοπισμό. Επιπλέον, πραγματεύεται τον εξοπλισμό, τις τακτικές και τα πολεμικά δόγματα των δύο αντιπάλων. Οι φάσεις της ίδιας της μάχης ξεδιπλώνονται αναλυτικά, με βάση τόσο τις αρχαίες πηγές όσο και τη σύγχρονη έρευνα.

Επιλογικά, ο αναγνώστης πληροφορείται τις σημαντικές εξελίξεις που προκάλεσε η αποφασιστική αυτή σύγκρουση, με αποτέλεσμα να καταλυθεί η Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών και να πραγματοποιήσει ο Μέγας Αλέξανδρος τον βασικότερο από τους στόχους του.

Την ιστορική αφήγηση πλαισιώνουν κεφάλαια σχετικά με τις άγνωστες πτυχές, τους αντίπαλους διοικητές, την κινηματογραφική απεικόνιση της μάχης, καθώς, επίσης, και σχετική βιβλιοπαρουσίαση-βιβλιογραφία. Όπως πάντα, ο τόμος θα είναι εμπλουτισμένος από επεξηγηματικούς χάρτες, φωτογραφίες και αναπαραστάσεις πολεμιστών.

Το συνοδευτικό αυτό υλικό συμπληρώνει και εμπλουτίζει την αφήγηση, με σκοπό να ικανοποιήσει τόσο τον εμβριθή ιστοριοδίφη όσο και τον αρχάριο μελετητή της αρχαιότητος.

Το βιβλίο Γαυγάμηλα (331 π.Χ.) έρχεται να συμπληρώσει την επική τριλογία των θριάμβων του Αλεξάνδρου επί των Περσών ‒ μία εποποιία η οποία άρχισε με τη διάβαση του Γρανικού, συνεχίστηκε στην Ισσό, κοντά στα ανατολικά παράλια της Μεσογείου, και ολοκληρώθηκε στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων, κάπου στο σημερινό βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, ο τόμος έρχεται να καλύψει ένα κενό, επειδή η σπουδαία αυτή μάχη ζούσε στη «σκιά» της Ισσού και του Γρανικού. Κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.

«Οι Ψυχολογικές Επιχειρήσεις στον Πελοποννησιακό Πόλεμο» από τον Αναστάσιο Πολύχρονο 

Ο Αναστάσης Πολύχρονος παρουσιάζει μια σημαντική μελέτη  και αναδεικνύει τα στοιχεία του πολέμου  τα οποία έχουν σχέση με τον ψυχολογικό πόλεμο και τις ψυχολογικές επιχειρήσεις μέσα από το ιστόρημα του Θουκυδίδη.

Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος είναι μια περιπέτεια που συγκλόνισε και εν πολλοίς σφράγισε την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας. Πολεμικά γεγονότα διαδέχονται τις πολιτικές αποφάσεις και αντίστροφα, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο ιστορικό πλαίσιο. Σε όλη αυτήν την εναγώνια προσπάθεια επικράτησης μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης, αμφότερα τα στρατόπεδα προσπαθούν να επηρεάσουν την ψυχολογία του αντιπάλου, αλλά και του φίλιου ακροατηρίου.

Στο παρόν έργο γίνεται προσπάθεια θέασης των κειμένων του Θουκυδίδη από μια σκοπιά διαφορετική της απλής καταγραφής των ιστορικών γεγονότων. Υπό το πρίσμα αυτό κατανοούμε ότι οι ψυχολογικές επιχειρήσεις, με όποιο όνομα ή χαρακτηριστικό τούς έδιναν τότε, διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη του Πελοποννησιακού Πολέμου.

Παρακολουθούμε τους πρωταγωνιστές της εμφύλιας διαμάχης να μετέρχονται όλα τα τότε γνωστά μέσα προκειμένου να επηρεάσουν το ακροατήριο-στόχο και να πετύχουν τον σκοπό τους. Το έργο του Θουκυδίδη, πιθανώς και χωρίς να το επιδιώκει ο μεγάλος ιστοριογράφος, διασώζει μέχρι τις μέρες μας πολύτιμες ιστορικές πληροφορίες για τη διεξαγωγή των ψυχολογικών επιχειρήσεων. Κι έτσι οδηγούμαστε σε μια νέα και πρωτότυπη πρόσληψη του έργου του Θουκυδίδη. Κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη.

«Ο άνθρωπος-κλειδί» του James H. Barron

Ηλίας Δημητρακόπουλος - Ο αγώνας του για τη δημοκρατία από την Κατοχή και τα ταραγμένα χρόνια της δικτατορίας μέχρι και μετά τη Μεταπολίτευση.

Μετά από μια δεκαετία έρευνας, ο James H. Barron αποκαλύπτει την ιστορία ενός ανθρώπου που το ακούραστο κυνηγητό του για τις δυσάρεστες αλήθειες τον έφερε σε σύγκρουση όχι μόνο με την κυβέρνηση της πατρίδας του, αλλά και με εκείνες του Τρούμαν, του Αϊζενχάουερ, του Κένεντι, του Τζόνσον, του Νίξον, του Φορντ, του Κάρτερ και του Ρέιγκαν, πράγμα που τον κατέστησε στόχο παρακολούθησης και παρενοχλήσεων από τη CIA, το FBI και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ελληνικά σχέδια απαγωγής και δολοφονίας του πιθανώς παραβλέφθηκαν σκόπιμα από τις αμερικανικές αρχές.

Μια συναρπαστική βιογραφική αφήγηση, που εκτείνεται από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τον Ψυχρό Πόλεμο και το Γουότεργκεϊτ, το βιβλίο Ο άνθρωπος-κλειδί αναφέρεται σε μια ιστορία ζωής αφιερωμένης στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας του Τύπου απέναντι σε διάφορα ισχυρά συμφέροντα και έχει να μας διδάξει πολλά σχετικά με τις καταχρήσεις της εξουσίας στις μέρες μας, το μαύρο χρήμα, τον εκφοβισμό της δημοσιογραφίας και τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

«2034» των Έλιοτ Άκερμαν και Τζέιμς Σταυρίδων 

Δύο πρώην υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, δύο βραβευμένοι συγγραφείς, μας παραδίδουν ένα ανατριχιαστικό, αυθεντικό, γεωπολιτικό θρίλερ που μας μεταφέρει στην ύψιστη ναυτική σύγκρουση ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Σινική Θάλασσα το 2034, κι από εκείνη τη στιγμή χαράζεται η εφιαλτική επόμενη ημέρα του Γ' Παγκόσμιου Πολέμου...
Οι εξελίξεις κλιμακώνονται. Τι θα συνέβαινε αν οι επικοινωνίες κατέρρεαν; Τι θα συνέβαινε αν ο κυβερνοπόλεμος ήταν μόνο η αρχή;

'Ολα είναι ήσυχα στη Νότιο Σινική Θάλασσα. Μέχρι που η αρχιπλοίαρχος της 21ης Ναυτικής Μοίρας Αντιτορπιλικών, Σάρα Χαντ, κάνει έλεγχο σε ένα φαινομενικά αδιάφορο ψαράδικο κινέζικο πλοίο...

Όταν ένα αμερικανικό F35 καταρρίπτεται πάνω από το Ιράν, ο μηχανισμός των αντιποίνων παίρνει μπρος... Τι θα συνέβαινε αν ο κυβερνοπόλεμος ήταν μόνο η αρχή; Πόσες μικρές ή μεγάλες αστοχίες χρειάζονται για να ξεσπάσει ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος;

Ο Έλιοτ Άκερμαν και ο Ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης υπογράφουν ένα από τα πιο συγκλονιστικά θρίλερ δράσης του 2022.  Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

«Σμύρνη.Ταξίδι στον Χρόνο» του Lutz Kleveman

Μεταφερόμαστε στη Χίο στο τέλος του 18ου αιώνα και παρακολουθούμε τα γεγονότα που οδήγησαν στον εξανδραποδισμό του πληθυσμού της, καθώς και στο προσφυγικό κύμα προς τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου. Στη συνέχεια περνάμε απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας και την κοσμοπολίτικη Σμύρνη, τότε που ζούσαν ειρηνικά εκεί Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αρμένιοι, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί, και ξαναζωντανεύουν μπρος στα μάτια μας οι εξελίξεις που είχαν ως τελικό αποτέλεσμα την Καταστροφή του 1922.

Το συνταρακτικό αυτό γεγονός και τη λήξη του Ελληνοτουρκικού Πολέμου διαδέχτηκε η ανταλλαγή πληθυσμών, κατά την οποία σχεδόν δύο εκατομμύρια χριστιανοί και μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους· αυτή η ανταλλαγή αποτέλεσε το πρότυπο για όλες τις εθνοκαθάρσεις του 20ού αιώνα.

Με βάση τις μαρτυρίες των ανθρώπων που συναντά και την επιτόπια έρευνά του, ο συγγραφέας αναζητά το νήμα της Ιστορίας που συνδέει το παρελθόν με το παρόν αλλά και τις μετακινήσεις των πληθυσμών στο Αιγαίο, οι οποίες δείχνουν να μην έχουν τέλος…Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

«Να ένα βιβλίο!»: Ντέιμον Γκάλγκατ: «Η υπόσχεση» (Booker 2021)

 

«Το Κακό με την Ειρήνη» του Joe Abercrombie

Η Σαβίν νταν Γκλόκτα, η πάλαι ποτέ ισχυρότερη επενδύτρια της Άντουα, βλέπει την την περιουσία καιτη φήμη της να παρακμάζουν. Ωστόσο, δε θα επιτρέψει
σε κανένα ηθικό εμπόδιο ν’ ανακόψει την πορεία της.

Για ήρωες σαν τον Λίο νταν Μπροκ και τον Στάουερ Σούρουπο, που αισθάνονται ευτυχισμένοι μόνο στη θέα των σπαθιών, η ειρήνη είναι ένα μαρτύριο. Πρώτα, όμως, υπάρχουν αδικίες που πρέπει ν’ αποκατασταθούν, εξουσίες που πρέπει να αφαρπαχθούν και σύμμαχοι που πρέπει να συγκεντρωθούν, την ίδια ώρα που η Ρίκε καλείται να τελειοποιήσει τη δύναμη του Μακρού Βλέμματος… προτού τη σκοτώσει.

Οι Καταστροφείς σχεδιάζουν να ελευθερώσουν το λαό από τα δεσμά του, ενόσω οι ευγενείς είναι απασχολημένοι με τις έριδές τους. Ο Όρσο πασχίζει να βρει ένα ασφαλές μονοπάτι μέσα στην πολιτική, αλλά αποκτά ακόμα περισσότερους εχθρούς.

Οι τρόποι του παλιού καιρού λησμονούνται, μαζί με τους παλιούς ηγέτες, μα εκείνοι που στοχεύουν στα ηνία της εξουσίας θα ανακαλύψουν πως δεν υπάρχει συμμαχία, φιλία ή ειρήνη που να διαρκεί αιώνια.

Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis σε μετάφραση της Ιουλίας Μαύρου και της Δήμητρας Αγγελάκη.

«The Sandman, Βιβλίο 2: Το Κουκλόσπιτο» του Neil Gainman

Ένας αξεπέραστος σύγχρονος μύθος…

Μία από τις πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες σειρές κόμιξ όλων των εποχών, το βραβευμένο αριστούργημα του Neil Gaiman The Sandman έθεσε τον πήχη για ιστορίες λυρικής φαντασίας που στοχεύουν σε ένα πιο ώριμο κοινό στη σύγχρονη βιομηχανία των graphic novels.

Εικονογραφημένη από τους πιο χαρισματικούς καλλιτέχνες, η σειρά είναι ένα πλούσιο μείγμα μοντέρνας και αρχαίας μυθολογίας, όπου συνυπάρχουν αρμονικά η σύγχρονη λογοτεχνία, το ιστορικό δράμα και οι θρύλοι.

«Το Κουκλόσπιτο», που περιλαμβάνει τα τεύχη #9-16 της σειράς The Sandman, ακολουθεί μια νεαρή κοπέλα, τη Ρόουζ Γουόκερ, καθώς
εκείνη ανακαλύπτει το εκπληκτικό μυστικό της ταυτότητάς της. Συνοδοιπόρος στο ταξίδι της Ρόουζ είναι ο Βασιλιάς των Ονείρων, για τον
οποίο η ύπαρξή της αποτελεί ταυτόχρονα ένα σαγηνευτικό μυστήριο αλλά και μια τεράστια απειλή. Kυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

«Το Τσίρκο των Θαυμάτων» της Ελίζαμπεθ Μακνίλ

1866. Σε ένα παραθαλάσσιο χωριό στη Νότια Αγγλία, η νεαρή Νελ ζει απομονωμένη από την υπόλοιπη κοινότητα λόγω των εκ γενετής σημαδιών στο δέρμα της. Μαζεύει βιολέτες για να ζήσει και όλος της ο κόσμος είναι ο λατρεμένος της αδελφός και η θάλασσα.

Όταν όμως το Τσίρκο των Θαυμάτων του Τζάσπερ Τζούπιτερ φτάνει στο χωριό, η Νελ πέφτει θύμα απαγωγής. Ο πατέρας της την έχει πουλήσει στον σόουμαν παρουσιάζοντάς την ως το κορίτσι-λεοπάρδαλη. Είναι η μεγαλύτερη προδοσία στη ζωή της Νελ, ωστόσο καθώς η φήμη της μεγαλώνει και γίνεται φίλη με τα άλλα μέλη του Τσίρκου, όπως και με τον ευγενικό αδελφό του Τζάσπερ, τον Τόμπι, αρχίζει ν’ αναρωτιέται μήπως η απαγωγή της ήταν το καλύτερο πράγμα που της συνέβη ποτέ.

Στο Λονδίνο, οι εφημερίδες περιγράφουν τη Νελ ως το όγδοο θαύμα του κόσμου. Φτιάχνονται αγαλματίδια με τη μορφή της και τα πλήθη συρρέουν για να τη θαυμάσουν να σκίζει τον αέρα. Όμως ποιος θα πει την ιστορία της; Τι θα συμβεί όταν η δόξα της απειλεί να εξαφανίσει τη δόξα του σόουμαν που την αγόρασε;

Και ενώ είναι ερωτευμένοι με τον Τόμπι, θα καταφέρει εκείνος να απομακρυνθεί από το παρελθόν του και από το φρικτό μυστικό που τον δένει με τον αδελφό του;

Από τους τερπνούς κήπους του βικτοριανού Λονδίνου στα αιματοβαμμένα πεδία μάχης της Κριμαίας, το Τσίρκο των Θαυμάτων είναι μια καταπληκτική ιστορία για την εξουσία και την ιδιοκτησία, τη δόξα και τον κίνδυνο να περνάς απαρατήρητος. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός σε μετάφραση του Νεκτάριου Καλαϊτζή.

«Ούτε στη διακοσμητική τσαγιέρα» από την Ερατώ Ιωάννου 

Με έντονους τους αλγεινούς κραδασμούς της ιστορίας της Κύπρου, τα διηγήματα της συλλογής Ούτε στη Διακοσμητική Τσαγιέρα, αφηγούνται προσωπικές ιστορίες γυναικών που μέσα από τις φαινομενικά μικρές ανησυχίες τους μάχονται τον όλεθρο και την απώλεια. «Καλού κακού έσκαψε έναν τάφο.

Ήταν ρηχός, αλλά δεν την πείραζε. Ήταν στο σπίτι της, στον κήπο της, κάτω από τις τριανταφυλλιές της. Μπήκε μέσα για να τον δοκιμάσει—έτσι όπως θα δοκίμαζε κανείς ένα πουκάμισο». [Ερειπωμένη]

Η Γυναίκα επαναπροσδιορίζεται μέσα από σθεναρές φωνές ηρωίδων που αμφισβητούν και αποδομούν τους ρόλους στους οποίους παραδοσιακά τις έχουν εγκλωβίσει κυρίαρχες αφηγήσεις. «Ονειρευόμουν τη Μάνα, συχνά. Πάντα στεκόταν στην ακτή. Τα μακριά μαλλιά της δεν υπήρχαν πια. Ήταν ακίνητη και ανέκφραστη με φόντο τις πορτοκαλί πιτσιλιές του ηλιοβασιλέματος στα σύννεφα.

Το στόμα της, η μύτη της, τα μάτια της—όλα εξαφανισμένα. Η γροθιά της ήταν σφιγμένη γύρω από τη λαβή ενός μαχαιριού. Η λεπίδα του να στάζει αίμα». [Το Μάτι της Αίγας] 

Παρά το τραύμα, [ή εξαιτίας αυτού] οι ηρωίδες των διηγημάτων προστατεύουν ό,τι έχουν ιερό – οικογένεια, σπίτι, αγάπη. Κυκλοφορεί από τις  εκδόσεις Γκοβόστη.

«Οκτώ ήχοι για τη Μαργαρίτα» της Αναστασίας Ευσταθίου

Η ζωή της Μαργαρίτας Βελισσαροπούλου θα ήταν ενδιαφέρουσα και μόνο από το γεγονός πως η «Μαριγώ» γεννήθηκε λίγα χρόνια πριν από την Επανάσταση του ’21 και βίωσε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την ανασύσταση του ελληνικού έθνους.

Όμως αυτό που κάνει τους «Οκτώ Ήχους για τη Μαργαρίτα» ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα είναι η γνωριμία και η καθοριστική σχέση της Μαριγώς με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η Μαριγώ Βελισσαροπούλου γεννήθηκε στη Νωνάκριδα, έζησε κοντά στον Γέρο του Μοριά τα τελευταία είκοσι χρόνια της ζωής του, συμμετείχε στους αγώνες του, τον στήριξε στον εμφύλιο, μοιράστηκε την αγωνία και την πίκρα του στην περιβόητη δίκη και στη μετέπειτα φυλάκισή του και έκανε μαζί του ένα παιδί.

Βασιζόμενη σε τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα, η Αναστασία Ευσταθίου μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα του 19ου αιώνα, στην ελληνική ύπαιθρο των αρματολών, στην Ύδρα της εξορίας, στο Ναύπλιο του Καποδίστρια και στην Αθήνα του Όθωνα και των πολιτικών δολοπλοκιών.

Ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα που αποκαλύπτει μια λιγότερο γνωστή όψη της ζωής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

«Λύκος στο μαξιλάρι μου» της Πηνελόπης Γιώσα

Πώς ξεκινάει ένας έρωτας και πού καταλήγει; Η ιστορία ενός ζευγαριού –από τη στιγμή της γνωριμίας και τον πρώτο ενθουσιασμό, μέχρι την προδοσία, τις συνεχείς προστριβές και το τραγικό τέλος– αποτυπωμένη σε 41 ποιητικά στιγμιότυπα τα οποία λειτουργούν άλλοτε προφητικά, άλλοτε σαν οδοδείκτες, για να καταλήξουν σε μια πικρή διαπίστωση του αναπότρεπτου. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top