Το χρυσό κορίτσι των ”Αιγών”

Νέες ανακαλύψεις σε τάφο στη Μακεδονία

Το χρυσό κορίτσι των ”Αιγών”

Mυστικά που δε σταματούν να μας εκπλήσσουν φαίνεται πως κρύβει στα σπλάχνα της ιστορία της Μακεδονίας.. Μία νέα ταφή, που αποκάλυψε ένα μικρό κορίτσι με χρυσό στεφάνι που όπως φαίνεται άνηκε σε σημαντική οικογένεια , έρχεται να προστεθεί στο μυστήριο που καλύπτει την ανακάλυψη της καθηγήτριας Αρχαιολογίας ,Χρυσούλας Παπαδέλη στην αγορά των Αιγών.

Το 2009 βρέθηκαν δύο πολύτιμα αγγεία μία αργυρή υδρία και ένας μοναδικός αργυρός παναθηναικός αμφορέας με επιχρύσωση και εγχαράξεις μίας άγνωστης μέχρι στιγμής παράστασης.

Στο εσωτερικό του αργυρού αμφορέα βρέθηκαν καμένα οστά μικρού παιδιού ηλικίας 3-7 ετών. Πρόκειται για μία μικρούλα η οποία από ότι φαίνεται άνηκε σε σημαντική οικογένεια, κατά πάσα πιθανότητα στο μακεδονικό βασιλικό οίκο των Τημενιδών.

Αυτά που μαρτυρούν τη σημαντική θέση που είχε αυτή η μικρούλα στην κοινωνία είναι: ένα χρυσό στεφάνι ελιάς, χρυσά σκουλαρίκια με φτερωτές Νίκες και άλλα χρυσά διακοσμητικά αντικείμενα.

Στεφάνι ελιάς φορούσαν εκείνοι που κατείχαν σημαντική θέση στην κοινωνία εκείνη την περίοδο..το συγκεκριμένο φαίνεται πως φτιάχτηκε για το μικρό κορίτσι και εκείνο το φορούσε σε διαφορες τελετές.

Στην ίδια ανασκαφή είχαν βρεθεί πριν από δύο χρόνια, μέσα σε χάλκινο κυλινδρικό σκεύος με χρυσή πυξίδα και χρυσό στεφάνι βελανιδιάς, τα καμένα οστά ενός εφήβου, 15 ώς 18 ετών, τον οποίο οι αρχαιολόγοι ταύτισαν με τον Ηρακλή, νόθο γιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της Βαρσίνης.

Το συγκεκριμένο κορίτσι και άλλα δύο άτομα που βρέθηκαν στο ταφικό σύνολο είχαν δεχτεί τιμές(καύση,πορφυρό ύφασμα,χρυσά κοσμήματα και στεφάνια) κατά την ταφή η οποία είχε γίνει κρυφά .

Οι ταφές του ενήλικου και του κοριτσιού δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με την υπόθεση εργασίας για την ταύτιση του πρωτου νεκρού με τον Ηρακλή, απλώς προσθέτουν στο ταφικό σύνολο δύο νέα πρόσωπα που συνδέονται με τον τελευταίο των Τιμενίδων χωρίς όμως να ταυτίζονται με συγκεκριμένα ��στορικά πρόσωπα.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top