Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

To θεατρικό αναλόγιο του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου

Μια νησίδα γης, στην άκρη του Αιγαίου, τον Αη Γιώργη της θάλασσας, όπως την έχουν ονομάσει οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελλόριζου λόγω του μικρού εξωκλησιού που βρίσκεται πάνω της, φιλοξένησε το σκηνικό για την παρουσίαση υπό μορφή θεατρικού αναλόγιου, την τελευταία έκδοση του Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔΙΣΜΕ) με τίτλο «Η άγνωστη συνεισφορά του Κωνσταντίνου Πολυχρονιάδη στην προβολή της Ελληνικής Επανάστασης».

Το Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» επιστρέφει

Η παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου που φέτος τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, έδωσε τη δυνατότητα σε όσους την παρακολούθησαν να μεταφερθούν με λόγια και μουσική στην προεπαναστατική Ελλάδα και να αντιληφθούν τη σπουδαιότητα των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο άγνωστος σε πολλούς Ηπειρώτης δάσκαλος, συγγραφέας και στοχαστής Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης, προκειμένου να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής να στηρίξουν το δίκαιο αγώνα των Ελλήνων να αποκτήσουν την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους.

Τα μέλη του κουαρτέτου εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών έντυσαν μουσικά το θεατρικό αναλόγιο παρουσιάζοντας έργα από τη Δωδεκανησιακή σουίτα του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Η Ελληνίδα ταλαντούχος ηθοποιός Γεωργία Ανέστη και η διακεκριμένη Βρετανίδα ηθοποιός και συγγραφέας Carol Drinkwater ανέγνωσαν κείμενα του Πολυχρονιάδη που απευθύνονταν προς τους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων.

Η Νατάσσα Μποφίλιου παρουσιάζει live όλες τις επιτυχίες της

Το βιβλίο αποτελεί μια τετράγλωσση έκδοση στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, τουρκική και γαλλική γλώσσα που επιμελήθηκαν οι: 1) Bertrand Bouvier, καθηγητής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, 2) Matteo Campagnolo, Λέκτορας του πανεπιστημίου της Γενεύης, 3) Νικόλας Νικολούδης, διδάκτορας ιστορίας του πανεπιστημίου του Λονδίνου και 4) Ειρήνη Σαρίογλου, καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, γεν. γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ και Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του ‘Πέρα Από Τα Σύνορα’.

Η κ. Σαρίογλου στο σύντομο χαιρετισμό της τόνισε πως το βιβλίο αυτό αποτελεί τη συνεισφορά του ΙΔΙΣΜΕ στο φετινό επετειακό εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης μαζί με μια σειρά άλλων δράσεων και εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί καθόλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Αναφέρθηκε στους στόχους του ιδρύματος επισημαίνοντας ότι το όραμα των ανθρώπων του είναι να κάνουν την ιστορία το πιο αγαπητό μάθημα στα ελληνικά σχολεία.

Ο καθηγητής Matteo Campagnolo στον εμπνευσμένο λόγο του, σε άπταιστα ελληνικά, τόνισε με έμφαση ότι ο Κωνσταντίνος Πολυχρονιάδης προσπάθησε να πείσει τις μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο επικοινωνιακό μέσο της εποχής, λέγοντας τες πως είναι χρέος και συμφέρον τους να υποστηρίξουν την ελληνική επανάσταση. «Χρέος τους, γιατί η Ελλάδα πρόσφερε πολλά στην πολιτισμένη Ευρώπη.

Συμφέρον, γιατί το ακριτικό αυτό κράτος, που πρέπει να είναι μεγάλο και να φτάσει μέχρι την Κύπρο, θα είναι ένας εταίρος αντάξιος οικονομικά και στρατηγικά των ισχυρών κρατών της βόρειας Ευρώπης», τόνισε με έμφαση και συμπληρώνοντας ότι «με τα λόγια του αυτά απεδείκνυε μια διορατικότητα προφητική».

Ευχαρίστησε θερμά το ΚΙΚΠΕ (Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου) και την πρώην αντιπρόεδρό του Ελένη Μολοκότου για τη πολύτιμη στήριξη που παρείχαν στην έκδοση του βιβλίου. Αναφερόμενος στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Καστελλορίζου που αυτή την εβδομάδα πραγματοποιείται στο ακριτικό νησί, έχοντας συγκεντρώσει κινηματογραφιστές, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επισήμανε ότι το φεστιβάλ αυτό «είναι η απόδειξη πως και οι έσχατοι γεωγραφικοί λίθοι της Ευρώπης, μπορούν να αντιπροσωπεύουν το πολιτιστικό κέντρο της».

 

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι). Έχει την υποστήριξη ή/και χορηγία του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Νησιωτικής Πολιτικής, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Μεγίστης, της Πρεσβείας της Αυστραλίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα, της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας, του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και της ΕΡΤ.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top