Η πρώτη έκθεση για κυκλαδικό πολιτισμό στην Τουρκία

Θα εκτίθενται ειδώλια, αγγεία κ.α.

Με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), 68 κυκλαδικά ειδώλια, πήλινα αγγεία, μαρμάρινα και μπρούτζινα αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα ταξιδέψουν τον Μάιο στην Τουρκία.

Τελικός προορισμός τους, η Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα το μουσείο Σακίπ Σαμπάντζι, γνωστό για τις πολύ σημαντικές και πρωτοποριακές εκθέσεις του, όπως πχ η μόνιμη έκθεση οθωμανικής καλλιγραφίας που αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή στον κόσμο, η περιοδική έκθεση του 2006 για τον Πάμπλο Πικάσο, με 135 έργα από όλες τις περιόδους του καλλιτέχνη, που ήταν και η πρώτη σημαντική έκθεση στη γειτονική χώρα αφιερωμένη σε ζωγράφο της Δύσης, ή η πρόσφατη έκθεση

«Από το Βυζάντιο στην Ιστανμπούλ: Μια πρωτεύουσα 8.000 ετών», με 500 ξεχωριστά έργα τέχνης από μουσεία του εξωτερικού και της Τουρκίας, που σκιαγραφούσαν τη διαχρονική παρουσία της Κωνσταντινούπολης.Έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό δεν έχει ξαναγίνει στην Τουρκία.

Γι αυτό και η συγκεκριμένη είναι πολύ σημαντική, επεσήμανε ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, ο οποίος ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας.

Η έκθεση ξεκινά με ευρήματα από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 π. Χ.), θα διηγείται ιστορίες του παρελθόντος, όπως το ταξίδι του οψιδιανού από τη Μήλο στα παράλια της Δυτικής Μικράς Ασίας (οψιδιανός υπήρχε και στην Καππαδοκία, οι Κυκλάδες όμως ήταν πιο προσιτές) και θα ολοκληρώνεται με δύο ειδώλια, ένα κυκλαδικό και μια κεφαλή από τον προϊστορικό οικισμό Λιμαντεπέ, κοντά στην αρχαία πόλη των Κλαζομενών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top