Συνέντευξη star.gr: Κώστας Δαρδανός - Ένας εκδότης με κοφτερό βλέμμα

Ο επικεφαλής των εκδόσεων Gutenberg σε μία συνέντευξη εφ' όλης της ύλης

Συνέντευξη Κώστα Δαρδάνου

Για περισσότερο από μισό αιώνα οι εκδόσεις Gutenberg μας παρουσιάζουν χιλιάδες αξιόλογους τίτλους έχοντας χαράξει μια καταξιωμένη πορεία στο χώρο του βιβλίου.

Ο επικεφαλής των εκδόσεων Κώστας Δαρδανός μιλάει στη Γεωργία Χάρδα για τους πολλούς νέους τίτλους που θα διαβάσουμε αυτό το φθινόπωρο, αναφέρεται στα δύο «κοσμήματα» του εκδοτικού οίκου τις σειρές Αldina και Orbis Literæ και αποκαλύπτει γιατί τα βιβλια Gutenberg διαβάζονται μανιωδώς.
 

Κώστας Δαρδανός: «Όλοι φλερτάρουμε με την Ιστορία»

«Η ανάγνωση, αν δεν έχεις κατεύθυνση ζωής ή αν δεν είσαι σε διαδικασία να τη βρεις, μπορεί να σε μπερδέψει».

Συνέντευξη Star.gr: Τα δύο θεατρικά έργα του Στρατή Πασχάλη

-Ποιο ήταν το βιβλίο των εκδόσεών σας που έκανε τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;

Το μυθιστόρημα της Μπερναντίν Εβαρίστο Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο. Πολλοί θα υποθέσουν ότι πήγε στις πωλήσεις γιατί έχει κερδίσει το πρόσφατο βραβείο Booker και, ίσως, πράγματι το βραβείο να του έδωσε μια πρώτη ώθηση. Δεν είναι όμως ευπώλητα όλα τα Booker. Νομίζω ότι το κοινό ανταποκρίθηκε γιατί το μυθιστόρημα αυτό ασχολείται με θέματα σύγχρονου προβληματισμού – κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις, ζητήματα φύλου, σεξουαλικότητας, τάξης, καταγωγής– και επιπλέον είναι εξαιρετικά καλογραμμένο και πολλές φορές συγκινητικό.

Κώστας Δαρδανός: «Το κοινό ανταποκρίθηκε γιατί το μυθιστόρημα αυτό ασχολείται με θέματα σύγχρονου προβληματισμού»

-Εσείς ποια βιβλία είχατε για συντροφιά σας αυτό το καλοκαίρι;

Ξαναδιάβασα την Ιλιάδα και την Οδύσσεια σε μετάφραση Πολυλά, και ανακάλυψα τον αυθεντικό Πίτερ Παν του Τζέιμς Μάθιου Μπάρι από τις εκδόσεις Άγρα. Παράλληλα μελέτησα το «Ψυχολογία και θρησκεία» του Καρλ Γιουνγκ. Κάποιες φορές ξανακοιτάχτηκα στα Ποιήματα του Άλβαρο ντε Κάμπος του Φερνάντο Πεσσόα και σε στίχους του Σεφέρη.

-Υπάρχει κάποιο βιβλίο που πιστέψατε πολύ σε αυτό αλλά θεωρείτε ότι αδικήθηκε από το αναγνωστικό κοινό και δεν είχε την αποδοχή που περιμένατε;

Ναι, το «Οι λύκοι επιστρέφουν». Συγκλονιστικά διηγήματα, γραμμένα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου και λίγο μετά, στα ερείπια της ναζιστικής Γερμανίας, που δείχνουν πώς βίωσαν τον πόλεμο και την ήττα κορυφαίοι γερμανόφωνοι συγγραφείς όπως ο Μπέρτολτ Μπρέχτ, ο Μαξ Φρις, ο Χάινριχ Μπελ, η Άννα Ζέγκερς, η Ίνγκεμποργκ Μπάχμαν, ο Χάινερ Μίλερ...

-Ποιο βιβλίο απ' όλα όσα επιλέξατε να προτείνετε στο αναγνωστικό κοινό ξεχωρίζετε προσωπικά και για ποιο λόγο;

Το βιβλίο Μόμπι Ντικ. Είναι η κιβωτός του σύγχρονου κόσμου. Στις σελίδες του «διασώζεται» όλο το προαμερικανικό παρελθόν του πλανήτη: πολιτισμοί, θρησκείες, φυλές. Στο μνημειώδες έργο του Μέλβιλ διαφαίνονται όλες οι τάσεις που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη εποχή.

Συνέντευξη star.gr: Ο «Παράδεισος κατ' οίκον» της Δελίνας Βασιλειάδη

-Έχετε εκδώσει εξαιρετικά βιβλία, ωστόσο υπάρχει κάποιο που ζηλέψατε και θα θέλατε να το έχετε εκδώσει εσείς;

Ναι, το πρώτο που σκέφτομαι είναι «Η Τέχνη της Μνήμης» της Φράνσις Γέιτς σε μετάφραση Άρη Μπερλή (εκδόσεις ΜΙΕΤ).

-Με ποια κριτήρια διαλέγετε τα έργα που θα εκδώσετε;

Το βασικό κριτήριο είναι η διαχρονικότητα. Οι κλασικοί, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, φαίνονται συχνά πιο σύγχρονοι από τους σημερινούς. Από τους σύγχρονους πάλι επιλέγουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι το έργο τους θα αντέξει στον χρόνο.

-H Aldina είναι από τις αγαπημένες σειρές του αναγνωστικού κοινού και εμένα προσωπικά. Θεωρείτε ότι είναι ένα χάρτινο κομμάτι ιστορίας;

Όλοι φλερτάρουμε με την Ιστορία. Επιλέγουμε έργα που πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά, άρα θα αντέξουν στον χρόνο. Η αγάπη που δείχνει στην Aldina το κοινό μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε.

«Η Μέρα Χωρίς Όνομα» του Friedrich Ani μόλις κυκλοφόρησε στη σειρά Aldina

-Μιλάμε για αγαπημένες σειρές και δεν θα μπορούσα να παραλείψω τη σειρά «Orbis Literae» που είναι ένα εκδοτικό κόσμημα. Γιατί τα συγκεκριμένα βιβλία έχουν τόση μεγάλη επίδραση στο αναγνωστικό κοινό; Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το βιβλίο Ο Κόμης Μοντεχρίστος: γιατί εξακολουθεί να συναρπάζει τόσο ακόμη και σήμερα;

Ένα διαμαντένιο κολιέ της εποχής του Λουδοβίκου ΙΔ΄ δεν χάνει ποτέ τη λάμψη του. Ο Κόμης Μοντεχρίστος και τα άλλα «κοσμήματα» της Orbis Literæ (Ζοφερός οίκος, Τρίσταμ Σάντι, Αρμαντέιλ, Μόμπι Ντικ κ.ά.) ανακλούν το –σημερινό– φως που εισέρχεται μέσα τους και το επιστρέφουν στον αναγνώστη.

«Ο Κόμης Μοντεχρίστος  ανακλά το –σημερινό– φως που εισέρχεται μέσα του και το επιστρέφει στον αναγνώστη»

«Άρμαντέιλ» του Γούιλκι Κόλλινς, κυκλοφορεί στη σειρά Orbis Literæ

-Πιστεύετε ότι η νέα γενιά διαβάζει βιβλία ώστε να ακονίσει το μυαλό της;

Η νέα γενιά έχει πολλούς τρόπους να ακονίσει το μυαλό της, άπειρα ερεθίσματα, μαθήματα κάθε είδους, πιο πολλές δυνατότητες εκπαίδευσης παρά ποτέ. Δεν ξέρει όμως τι να κόψει. Δεν έχει κατεύθυνση ζωής. Η ανάγνωση, αν δεν έχεις κατεύθυνση ζωής ή αν δεν είσαι σε διαδικασία να τη βρεις, μπορεί να σε μπερδέψει. Όπως έλεγε ο Νίτσε, όποιος έχει ένα «γιατί» για να ζει, μπορεί να αντέξει το οποιοδήποτε «πώς».

-Ποια είναι τα σπουδαιότερα βιβλία που θα διαβάσει το αναγνωστικό σας κοινό αυτό το φθινόπωρο;

Στις 20 Οκτωβρίου, εκδίδουμε ταυτόχρονα με την Αμερική το νέο βιβλίο του Ντον Ντελίλο με τίτλο «Η σιωπή», όπου οραματίζεται το Μανχάταν με άδειους δρόμους. Ακολουθεί το αριστούργημα του Χανς Φάλαντα «Λύκος ανάμεσα σε λύκους», η «Κλέφτρα των φρούτων» του νομπελίστα Πέτερ Χάντκε, «Το πέρασμα του μακελάρη» από τον συγγραφέα του Στόουνερ Τζον Γουίλιαμς, «Το παρελθόν» της δημοφιλέστατης στο εξωτερικό Τέσσα Χάντλεϊ και ποιήματα της Ελίζαμπεθ Μπίσοπ.

Εκτός από λογοτεχνία, θα εκδώσουμε και μια εξαιρετικά επίκαιρη βιογραφία του Ερντογάν με τίτλο «Η άνοδος του Ερντογάν» που παρακολουθεί βήμα βήμα την πορεία του προς την εξουσία και τις μεθόδους του, καθώς και το τελευταίο βιβλίο του Σαράντου Καργάκου με τίτλο «Η ελληνική ιστορική συνέχεια και η υπονόμευσή της». Εγκαινιάζουμε επίσης μια νέα σειρά με ιστορικά βιβλία γραμμένα με αφηγηματικό τρόπο. Το πρώτο είναι η Αυλή του Χίτλερ της ιστορικού Heike B. Görtemaker, ένα βιβλίο για τους στενούς συνεργάτες και φίλους του Φύρερ και για τη δράση τους μετά την πτώση του. Το δεύτερο είναι ο Εθελοντής του Jack Fairweather, η άγνωστη εκπληκτική ιστορία ενός μέλους της πολωνικής αντίστασης που «βαφτίστηκε» Εβραίος για να μεταφερθεί στο Άουσβιτς, να συλλέξει πληροφορίες και να οργανώσει αποδράσεις. Σας ευχόμαστε καλές αναγνώσεις!
 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top