Από τις 18 - 23 Σεπτεμβρίου το Cine – Ραντεβού είναι στη Δράμα... Έξι μέρες γεμάτες κινηματογράφο

Ταινίες μικρού μήκους με… μεγάλες συγκινήσεις!

Από τις 18 - 23/9  το Cine – Ραντεβού είναι στη Δράμα!

Ταινίες μικρού μήκους με… μεγάλες συγκινήσεις!

Μπορεί να σαραντάρισε αλλά διατηρεί… τη σπιρτάδα, τη νεανικότητα και την φρέσκια του ματιά… Το πιο ανήσυχο και ζωηρό κομμάτι της κινηματογραφίας… οι  μικρομικάδες δίνουν το παρόν και εφέτος στο  Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Όλα ξεκινησαν το 1978 χάρη σε μια ομάδα νεών της Δράμας που είχε αγάπη για την μεγάλη οθόνη. Τα χρόνια περασαν και το όνειρο έγινε θεσμός, άνοιξε διάπλατα τις «πόρτες» τους σε ξένους δημιουργούς...  Σήμερα το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας μαζί με το διεθνές αδερφάκι του αποτελεί γιορτή του σινεμά που αποδεικνύει ότι μπορεί να είναι μικρό μόνο …στο όνομα αλλά μεγάλο σε συμμετοχές, προσδοκίες και μεράκι!!

40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Εξηντα- έξι ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του φεστιβάλ και ανάμεσα τους 4 ντοκιμαντέρ και 2 animations. Οι κινηματογραφιστές μέσα από την ματιά τους "μιλούν" για όσα "πονάνε" την πολυπολιτισμική Ελλάδα του 21ου  αιώνα αλλά και το παγκόσμιο χωριό: H οικονομική κρίση, το προσφυγικό, η ανεργία, η τοκογλυφία, η επαγγελματική κατάρρευση, οι άστεγοι, το τραπεζικό σύστημα. Σταθερά στο επίκεντρο τηςε θεματολογίας παραμένουν: οι ανθρώπινες σχέσεις, η διαχείριση της απώλειας και η γενικευμένη δυσανεξία απέναντι στη διαφορετικότητα.  Υπάρχουν όμως και ταινίες που "κεντρίζουν" τον θεατή με κινηματογραφικά αφηγήματα για τα γηρατειά, το αλτσχάϊμερ, την κακοποίηση των ζώων, τον κοινωνικό ρατσισμό απέναντι στην έμφυλη ταυτότητα.

Την κριτική επιτροπή απαρτίζουν κινηματογραφιστές που στο παρελθόν έχουν αφήσει στο στίγμα τους στο φεστιβάλ και έχουν βραβευθεί. Προέδρος η διευθύντρια φωτογραφίας  Κατερίνα Μαραγκουδάκη και μέλη οι: Σπύρος Ταραβήρας, (σκηνοθέτης, παραγωγός, σεναριογράφος),  Ιφιγένεια Κοτσώνη, (σκηνοθέτις, σεναριογράφος), Θέλγια Πετράκη, (σκηνοθέτις), Γιάννης Σακαρίδης, (σκηνοθέτης, παραγωγός). Κριτικός σχολιαστής του ελληνικού προγράμματος: η ιστορικός κινηματογράφου Γιάννα Αθανασάτου.

 

23ο Διεθνές Διαγωνιστικό Φεστιβάλ

Ενώ το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας σβήνει 40 κεράκια, το διεθνές τμήμα του συμπληρώνει 23 χρόνια και αναμένεται να προβάλλει 54 ταινίες από 48 χώρες, αναμεσα τους τρεις ταινίες από την Ελλάδα και μία από την Κύπρο. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του διεθνούς φεστιβάλ είναι ο συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

 

Το Φεστιβάλ Δράμας αγαπάει τη νεα γενιά και συνεχίζει να υποστηρίζει την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους και να επιμορφώνει τους νέους σκηνοθέτες: Στο  πλαίσιο  της εκπαιδευτικής του πλατφόρμας  DRAMA MINI TALENT LAB, πραγματοποιεί  εργαστήριο  παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε υποψήφιους χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. To Drama Pitching lab υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή των καλύτερων σχεδίων μέσα από θεσμοθετημένα χρηματικά έπαθλα από τη Finos Film και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

 

Στις παράλληλες εκδηλώσεις συμπεριλαμβάνονται: ειδικό πρόγραμμα με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, γνωριμία των διαγωνιζομένων σκηνοθετών με το κοινό, εικαστικά δρώμενα,  προβολές αλλά και εργαστήριο ραδιοφώνου για παιδιά με την ραδιοφωνική παραγωγό Άννα Πασχαλίδου. Δεν ξεχνάμε και το 3ο  Βαλκανικό Πανόραμα που φιλοξενεί μια επιλογή σημαντικών  ταινιών τελευταίας παραγωγής  που διαγωνίσθηκαν σε Φεστιβάλ των βαλκανίων.

Ξεχωριστή μνεία για τα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια (19-22/9), σε παρουσίαση και επιμέλεια του συγγραφέα-δημοσιογράφου Παύλου Μεθενίτη. Συμμετέχουν οι συγγραφείς: Βασίλης Βασιλικός, Ζυράννα Ζατέλη,  Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Κάλλια Παπαδάκη και Γιούλη Αναστασοπούλου.

 

Το κινηματογραφικό φεστιβάλ της Δραμας έχει καταφέρει με το υψηλό επίπεδο των επιλογών να αναγνωριστεί από την European Film Academy (EFA) ως ένα από τα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ και έτσι να συγκαταλεγεί στο δίκτυο συνεργαζόμενων Φεστιβάλ με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και να απονεμηθεί στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Αντώνη Παπαδόπουλο ο τιμητικός τίτλος του μέλους με δικαίωμα ψήφου.

Από τις 18 -  23 Σεπτεμβρίου το Cine – Ραντεβού είναι στη Δράμα... Εξι μέρες γεμάτες κινηματογράφο. . Η Δράμα θα κάνει την Αθήνα να ζηλέψει…!

 

Έλγκα Νταϊφά

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top