Η Ελευσίνα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Ποιες πόλεις συμπληρώνουν την τριάδα των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης

Η Ελευσίνα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

​Η Ελευσίνα ανακηρύχτηκε η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, αφήνοντας πίσω της την Ρόδο και την Καλαμάτα.

Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής από το Υπουργείο Πολιτισμού.

«Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006» δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό, Τίμπορ Νάβρατσιτς,

Συγχαίροντας την Ελευσίνα για την «επιτυχία» της, τόνισε πως ο τίτλος αυτός αποτελεί ευκαιρία για τους επισκέπτες της Ελευσίνας από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο «να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της» αλλά και «να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες, -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ».

«Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο τίτλος μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά οφέλη για την Ελευσίνα» κατέληξε ο επίτροπος Νάβρατσις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το αρχικό κίνητρο του θεσμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: να δώσει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό κάθε χώρας, να απολαμβάνουν την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους και να αρχίσει διαπολιτισμικός διάλογος.

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη το 1985, ενώ με το πέρασμα των χρόνων, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης διευρύνθηκαν σε μέγεθος και εμβέλεια, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων και των γειτονικών τους περιφερειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Σημαντικά είναι και τα οφέλη της πόλης που ανακηρύσσεται «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021». Οι συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς θα αναβαθμίσουν το προφίλ της. Άλλωστε για έναν ολόκληρο χρόνο θα είναι η κοιτίδα του Πολιτισμού.

Την τριάδα των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2021 συμπληρώνουν η πόλη Τιμισοάρα στη Ρουμανία και το Νόβι Σαντ στη Σερβία, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ.

Στις πόλεις που ανακηρύχθηκαν ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000 ευρώ, ενώ για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top