Πέθανε ο δημιουργός του «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», Έντουαρντ Άλμπι

Ξεψύχησε στα 88 του, μετά από σύντομη ασθένεια

Πέθανε ο δημιουργός του «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ», Έντουαρντ Άλμπι

​Σε ηλικία 88 ετών και μετά από σύντομη ασθένεια άφησε την τελευταία του πνοή ο βραβευμένος Αμερικανός δραματουργός Έντουαρντ Άλμπι, «πατέρας» του παγκοσμίως γνωστού έργου «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, ο Άλμπι ξεψύχησε την Παρασκευή, στο σπίτι του, στο Μoντόκ, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Γεννημένος στις 12 Μαρτίου του 1928, ο Άλμπι υιοθετήθηκε μόλις έκλεισε δύο εβδομάδες ζωής. Ο θετός του πατέρας είχε στην ιδιοκτησία του πολλά θέατρα, όπου ο Έντουαρντ εξοικειώθηκε από την παιδική του ηλικία. Στα 17 του, εγκατέλειψε το σπίτι του και βρέθηκε Στρατιωτική Ακαδημία Valley Forge στο Γουέιν της Πενσυλβάνια, ενώ στη συνέχεια αποφοίτησε από το Choate Rosemary Hall και παρακολούθησε το Κολέγιο Τρίνιτυ για ενάμιση χρόνο προτού αποβληθεί επειδή δεν παρουσιαζόταν σε τάξεις και αρνιόταν να παρακολουθήσει τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό.

edward-albee-2004-1959-2-shot.jpg

Το πρώτο του έργο κυκλοφόρησε το 1958, όταν ήταν 30 ετών, με τίτλο «The Zoo Story». Ως θεατρικός συγγραφέας έγινε γνωστός για τη δεξιοτεχνική και ψυχρή θεώρηση της σύγχρονης ζωής, με τα έργα του να επιδεικνύουν μια μαεστρία και αμερικανοποίηση του παραλογισμού που κορυφώθηκε σε έργα Ευρωπαίων θεατρικών συγγραφέων, όπως οι Ζαν Ζενέ, Σάμιουελ Μπέκετ και Ευγένιος Ιονέσκο.

Κέρδισε τρεις φορές το περίφημο βραβείο Πούλιτζερ, για τα «Ευαίσθητη ισορροπία» (1967), «Με θέα τη θάλασσα» (1975) και «Τρεις ψηλές γυν��ίκες» (1994). Μάλιστα, το διασημότερο έργο του, το «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» δεν κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο (1963). Ωστόσο, παίχτηκε 15 συναπτούς μήνες στο Μπρόντγουεϊ και, το 1966, έγινε ταινία και χάρισε στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ το βραβείο Όσκαρ.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top