ΣΤΙΛΕΤΟ ΑΠΟ ΜΕΤΕΩΡΙΤΗ στον τάφο του Τουταγχαμών! Ανήκει σε εξωγήινο;

Οι τελευταίες έρευνες έφεραν στο φως ένα εύρημα από άλλον κόσμο

Μια έκπληξη περίμενε τους επιστήμονες που αναλύουν τον τάφο του Τουταγχαμών. Το στιλέτο που είχε ταφεί μαζί με τον Βασιλιά της Αιγύπτου είναι φτιαγμένο από σίδηρο που προέρχεται από μετεωρίτη.

Οι θησαυροί που είχαν βρεθεί στον τάφο του μυθικού Φαραώ που βασίλεψε στην Αίγυπτο από το 1332 έως το 1323 π.Χ. εκπλήσσουν εδώ και αρκετές δεκάδες χρόνια.

Χρησιμοποιώντας ακτίνες X, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το μαχαίρι με χρυσή λαβή μήκους 32 εκατοστών που βρέθηκε στη σαρκοφάγο το 1925 είχε λεπίδα φτιαγμένη από μέταλλο μετεωρίτη!

newego_LARGE_t_1101_54685781_type13145.jpg

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα επίπεδα κοβαλτίου, σιδήρου και φωσφόρου που περιείχε το μαχαίρι και βρέθηκε στην σαρκοφάγο έμοιαζαν με αυτά των χημικών ενώσεων ενός μετεωρίτη που βρέθηκε στην Αίγυπτο το 2000 στην περιοχή Μάρας Ματρούχ. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την Τρίτη, στην επιστημονική επιθεώρηση Meteoritics and Planetary Science.

Το 1925, ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ βρήκε δύο στιλέτα, ένα σιδερένιο και ένα με χρυσή λεπίδα, στο περιτύλιγμα του έφηβου βασιλιά, που ήταν μουμιοποιημένος για περισσότερα από 3.300 χρόνια. Η σιδερένια λεπίδα, με την χρυσή λαβή, και τη διακόσμηση με κρίνα και τσακάλια, είχε προβληματίσει τους ερευνητές επί δεκαετίες μετά την ανακάλυψη του Κάρτερ:οισιδηροκατασκευές ήταν σπάνιες στην Αρχαία Αίγυπτο και το μέταλλο του μαχαιριού δεν είχε σκουριάσει.

Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές ανέλυσαν το μέταλλο με ένα φασματογράφο φθορισμού ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό της χημικής του σύνθεσης και διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα σε νικέλιο, όπου μαζί με τα επίπεδα του κοβαλτίου, «υποδηλώνει σαφώς μια εξωγήινη προέλευση». Οι ερευνητές συνέκριναν τη σύνθεση με γνωστούς μετεωρίτες σε απόσταση 2.000 χιλιομέτρων γύρω από την ακτή της Ερυθράς Θάλασσας της Αιγύπτου, και βρήκαν παρόμοια επίπεδα σε έναν μετεωρίτη.

Αυτός ο μετεωρίτης, που ονομάζεται Kharga, βρέθηκε 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, στο λιμάνι της πόλης Mersa Matruh, που στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον 4ο αιώνα π.Χ., ήταν γνωστή ως Amunia.
upl574fd14c07089.jpg

Αν και οι άνθρωποι είχαν εργαστεί με χαλκό, μπρούτζο και χρυσό από το 4.000 π.Χ., οι σιδηροκατασκευές ήρθαν πολύ αργότερα και ήταν σπάνιες στην Αρχαία Αίγυπτο. Το 2013, εννέα μαυρισμένες χάντρες σιδήρου, που είχαν ανασκαφεί από ένα νεκροταφείο κοντ�� στο Νείλο στη βόρεια Αίγυπτο, βρέθηκαν να έχουν σφυρηλατηθεί από θραύσματα μετεωριτών, καθώς επίσης και από ένα κράμα νικελίου – σιδήρου. Οι χάντρες είναι πολύ παλαιότερες από ότι ο νεαρός Φαραώ, που χρονολογείται στο 3.200 π.Χ.

«Τα μόνα δύο πολύτιμα αντικείμενα σιδήρου από την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι στιγμής που αναλύθηκαν προέρχονται από μετεωρίτες» έγραψε η ομάδα που μελέτησε το στιλέτο, «προτείνουμε πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έδιναν μεγάλη αξία στο σίδηρο των μετεωριτών για την παραγωγή διακοσμητικών ή τελετουργικών αντικειμένων».

Οι ερευνητές στάθηκαν επίσης στην υπόθεση πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απέδιδαν μεγάλη σημασία σε βράχους που έπεφταν από τον ουρανό. Πρόσθεσαν πως η εύρεση ενός στιλέτο κατασκευασμένου από μετεωρίτη, προσθέτει νέο νόημα στη χρήση του όρου «σίδηρος» στα αρχαία κείμενα και σημείωσαν πως γύρω στον 13ο αιώνα π.Χ. ένας όρος που «κυριολεκτικά μεταφράζεται ως σίδηρος από τον ουρανό’ άρχισε να χρησιμοποιείται γι�� την περιγραφή όλων των τύπων σιδήρου».

newego_LARGE_t_1101_54685779_type13145.jpg
«Η εισαγωγή του νέου σύνθετου όρου υποδηλώνει πως οι αρχαίοι Αιγύπτιοι γνώριζαν ότι αυτά τα σπάνια κομμάτια σιδήρου έπεσαν από τον ουρανό ήδη από τον 13ο αιώνα π.Χ., ξεπερνώντας τον δυτικό πολιτισμό για περισσότερο από 2 χιλιετίες» γράφουν οι ερευνητές.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top