Στο φως μωσαϊκό με «χαρούμενο σκελετό» 2.400 ετών!

Εντοπίστηκε στην Τουρκία

Μπροστά σε μια έκπληξη βρέθηκαν Τούρκοι αρχαιολόγοι, οι οποίοι ανακάλυψαν στην Αντιόχεια ένα μωσαϊκό 2.400 ετών με έναν χαρούμενο σκελετό που κρατά στο χέρι του μία κούπα κρασί.
Antioxeia_Efrosynos-2-600x337.jpg

Την εικόνα συνοδεύει η ελληνική λέξη «ευφρόσυνος» -αυτός που προξενεί μεγάλη χαρά ή ψυχική απόλαυση. Η Ντεμέτ Καρά από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Χατάι δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Hurryiet ότι το μωσαϊκό εντοπίστηκε στην «τραπεζαρία» μιας οικίας, που χρονολογείται στον 3ο αιώνα π.Χ.
δσβγδγγδγ.jpg

«Εντοπίστηκαν τρεις σκηνές γυάλινου μωσαϊκού, κατασκευασμένου από μαύρα πλακάκια. Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά για την ελίτ της ρωμαϊκής περ��όδου όσον αφορά στις κοινωνικές δραστηριότητες. Το πρώτο είναι το μπάνιο και το δεύτερο το δείπνο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στην πρώτη σκηνή, ένας μαύρος ανάβει φωτιά. Αυτό συμβολίζει το μπάνιο. Στην μεσαία σκηνή εμφανίζεται ένας νεαρός άνδρας να τρέχει προς ένα ηλιακό ρολόι ενώ πίσω του τρέχει ένας καραφλός μπάτλερ. Το ρολόι δείχνει ανάμεσα στις 9 μμ και 10 μμ. Κατά την ρωμαϊκή περίοδο, στις 9:00 μμ ήταν ώρα για μπά��ιο. Και πρέπει να φτάσει στο δείπνο μέχρι τις 10 μμ. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα κακοχαρακτηριστεί […] Στην τελευταία σκηνή, υπάρχει ο "ριψοκίνδυνος" σκελετός με μια κούπα κρασί στο χέρι, ψωμί και μια κανάτα κρασί. Από πάνω γράφει, "να είσαι χαρούμενος και να ζεις τη ζωή σου"».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top