Πέθανε ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Βίλμος Ζίγκμοντ

Άφησε πίσω του μια σπουδαία παρακαταθήκη

Πέθανε ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής Βίλμος Ζίγκμοντ
Ο πολυβραβευμένος Ούγγρος διευθυντής φωτογραφίας Βίλμος Ζίγκμοντ, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας πίσω του μία πλούσια παρακαταθήκη πέντε δεκαετιών δημιουργίας.

Υπήρξε υποψήφιος για Όσκαρ Καλύτερης Διεύθυνσης Φωτογραφίας τέσσερις συνολικά φορές, καταφέρνοντας να αποσπάσει μία φορά το χρυσό αγαλματίδιο για τις «Στενές Επαφές Τρίτου Τύπου», το 1978. Οι άλλες τρεις ήταν για τη δουλειά του στον «Ελαφοκυνηγό» (1979), για το «The River» (1985) και για τη «Μαύρη Ντάλια» (2007).

Ξεκίνησε την καριέρα του φωτογραφίζοντας την ουγγρική επανάσταση, το 1956, σε 30.000 μέτρα φιλμ, ενώ στο Χόλυγουντ ξεκίνησε να εργάζεται το 1957, όταν και έφτασε στις ΗΠΑ ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της ουγγρικής επανάστασης του 1956 ενάντια στην κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Ουγγαρίας.

Η φήμη του εξαπλώθηκε χάρη στο στιλιστικά τολμηρό γουέστερν «Η έντιμος κυρία και ο χαρτοπαίκτης» (1971) του Robert Altman, του πρώτου σημαντικού σκηνοθέτη που τον εμπιστεύθηκε για να ακολουθήσουν οι John Boorman («Όταν ξέσπασε η βία»), Michael Cimino («Ο ελαφοκυνηγός»), Brian De Palma («Εφιάλτες από το παρελθόν», «Blow out», «Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας»), Woody Allen («Melinda and Melinda», «Το όνειρο της Κασσάνδρας», «Θα συναντήσεις έναν ψηλό μελαχρινό άνδρα») κ.ά..

Το 2003, συμπεριλήφθηκε από τη Διεθνή Ένωση Διευθυντών Φωτογραφίας ανάμεσα στους δέκα πιο επιδραστικούς διευθυντές φωτογραφίας στην ιστορία του κινηματογράφου, ενώ έξι χρόνια μετά βρέθηκε στη χώρα μας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top