Τασούλας: «Ναι» σε αρχαιολογικές ανασκαφές με ιδιώτες χορηγούς

Κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα τη «Χρηματοδότηση και την Αειφορία Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων»

«Ναι» στην οικονομική στήριξη μουσείων και ανασκαφών από ιδιώτες χορηγούς είπε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας.

Ο υπουργός παρευρέθηκε σε συνέδριο με θέμα τη «Χρημ��τοδότηση και την Αειφορία Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων» που οργάνωσε η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα και στο βήμα ανέβηκαν στελέχη μεγάλων Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων της Αγγλίας.

Ειδικότερα, ο κ. Τασούλας ανέφερε: «Η χρηματοδότηση των Μουσείων και των πολιτιστικών χώρων και φορέων δεν μπορεί να προέλθει πλέον αποκλειστικά από το κράτος. Ένα νέο επιτυχημένο μείγμα συνεισφοράς στον πολιτισμό μας υποδεικνύεται από το εξωτερικό, αλλά και δοκιμάζεται σιγά-σιγά στη χώρα μας με ορατά αποτελέσματα. Είναι το μείγμα χρηματοδότησης από κράτος, ιδιωτικό τομέα (χορηγοί), και κοινωνία των πολιτών που αντικαθιστά και συμπληρώνει την αποκλειστική κρατική στήριξη και ανοίγει νέους δρόμους όχι μόνο επίλυσης χρηματοδοτικών προβλημάτων αλλά και προβολής και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών με συμμετοχή των πολιτών».

Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε: «Στη χώρα μας έχουμε ήδη παρόμοια δείγματα συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των οποίων στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, στην έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, στη μεταστέγαση της Λυρικής Σκηνής που είναι όλα πολύ επιτυχημένα και πρωτοποριακά».

Κλείνοντας πρόσθεσε: «Η μεταφορά της βρετανικής εμπειρίας στο ίδιο θέμα χάρις στην πρωτοβουλία της Αγγλικής Πρεσβείας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Γιατί ξεκινάει έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς θα σταματήσουν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι να εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση και πώς θα μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους, ώστε να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους όλο το χρόνο και να δημιουργήσουν έσοδα για την λειτουργία και στελέχωσή τους.

Για το λόγο αυτό θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Αγγλική Πρεσβεία για την πρωτοβουλία αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συνεδρίου που πολύ θα ωφελήσει τους υπευθύνους των ελληνικών μουσείων».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top