Αυτές είναι οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2013

Στη 10η θέση τα προϊστορικά πήλινα ειδώλια στη Μαγούλα Φθιώτιδας

Αυτές είναι οι 10 σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2013

​Το διαδικτυακό περιοδικό Heritage Daily, σχετικό με την πολιτιστική κληρονομιά απ΄ όλο τον κόσμο, δημοσίευσε τις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν μέσα στο 2013.

Στην πρώτη θέση είναι η ανακάλυψη των λειψάνων του Βασιλιά Ριχάρδου Γ’, από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο κέντρο του Λέστερ, κάτω από την εκκλησία Grey Friars, ανήκαν πράγματι στον τελευταίο βασιλιά των Πλανταγενετών, ο οποίος πέθανε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485, σε ηλικία 32 ετών.

Στη δεύτερη θέση είναι ένα ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει έναν αετό να κρατά στο ράμφος του ένα φίδι και το οποίο εντοπίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου. Το γλυπτό χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αι. μ.Χ

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στο 1700 π.Χ. και περιελάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού.

Στην τέταρτη θέση είναι ένα μεσολιθικό μνημείο στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ. Η ιστορία της ανακάλυψής του ξεκινά το 1936, όταν ένας πρωτοπόρος της αγγλικής αεροφωτογραφίας το εντόπισε από ψηλά.

Στην πέμπτη θέση είναι το ρωμαϊκό ανάκτορο που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ.

Στην έκτη θέση είναι ο τάφος ενός γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια, και ο οποίος εντοπίστηκε από Τσέχους αρχαιολόγους.

Στην έβδομη θέση βρίσκονται τα υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π.Χ., και που βρέθηκαν στη Βρετανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Συμβουλίου του Χερφορσάιρ.

Στην όγδοη θέση βρίσκεται η ανακάλυψη - στη Βρετανία - 13 σκελετών τοποθετημένων σε δυο προσεκτικά οριοθετημένες σειρές στην άκρη της πλατείας Τσαρτερχάουζ στο Φάρινγκτον, ηλικίας ως και 660 ετών, που θεωρείται ότι ανήκουν στα θύματα της πανώλης του 1328.

Στην ένατη θέση είναι το πολύχρωμο μωσαϊκό, ηλικίας 1.500 ετών, που βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ. Χρονολογείται μεταξύ 4ου και 6ου αι. μ.Χ.

Τέλος, στη δέκατη θέση συναντάμε τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας, από τους μεγαλύτερους αριθμούς της περιόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top