Το έτος 2014 προς τιμήν του Ελ Γκρέκο

Τετρακόσια χρόνια από το θάνατο του Κρητικού ζωγράφου

Το έτος 2014 προς τιμήν  του Ελ Γκρέκο

Τετρακόσια χρόνια μετά τον θάνατο του Ελ Γκρέκο, (7 Απριλίου 1614), του Έλληνα ζωγράφου που γεννήθηκε στην Κρήτη και έζησε στο Τολέδο, οι δύο πατρίδες τον τιμούν, ανακηρύσσοντας το 2014 ως έτος Ελ Γκρέκο.

Η Ισπανία θα κάνει δύο μεγάλες εκθέσεις στη Μαδρίτη και στο Τολέδο. Η πρώτη, με τίτλο «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική» θα πραγματοποιηθεί στο Πράδο από 24 Ιουνίου μέχρι 5 Οκτωβρίου.

Στο Τολέδο, η έκθεση με τίτλο «Ο Γκρέκο στο Τολέδο», θα συγκεντρωθούν 80 έργα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, καθώς και εικόνες που κοσμούν τις εκκλησίες της πόλης.

EL GRECO.jpg
Στην Αθήνα θα οργανωθούν εκθέσεις τον Νοέμβριο σε τρία Μουσεία. Η πρώτη θα γίνει στο Βυζαντινό Μουσείο: Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου, η δεύτερη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος και η τρίτη στο Μουσείο Μπενάκη: Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο.

Επίσης, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς θα μεταφερθεί δεύτερη έκθεση, που θα ξεκινήσει από την Κρήτη. Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο θα είναι η κεντρική έκθεση.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης θα ξεκινήσει τον Ιούνιο η έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», που κατόπιν θα μεταφερθεί στο Μπενάκη.

Η γενέτειρα του καλλιτέχνη οργανώνει επίσης διεθνές επιστημονικό συνέδριο με έμφαση στην κρητική περίοδο του καλλιτέχνη: El Greco: The Cretan Period (Ιούνιος).

Τέλος, πέντε κορυφαίοι λυράρηδες του νησιού θα αφιερώσουν ένα κομμάτι στη μνήμη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, το οποίο θα παίξουν οι ίδιοι σε μια ειδική βραδιά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του καλοκαιριού.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top