Δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας ανακαλύφθηκε στο βυθό της Ζακύνθου!

Πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης

Δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας ανακαλύφθηκε στο βυθό της Ζακύνθου!

Yποβρύχια έρευνα πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου στην περιοχή Αλικανά της Ζακύνθου, με τις πρώτες αυτοψίες να παραπέμπουν στην ύπαρξη μεγάλου δημόσιου κτιρίου της αρχαιότητας, που πιθανόν σχετίζεται με το λιμάνι αρχαίας πόλης, σε βάθος από 2 έως 6 μέτρα.

Οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εντόπισαν σε έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν μάλιστα τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στον χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο τους, κυκλικής διατομής 34 εκατοστών περίπου, που πιθανόν να σημαίνει την υποδοχή ξύλινων κιόνων.

nea-arxaiologiki-thesi-entopistike-zakuntho (1).jpg
Η χρονολόγηση των ευρημάτων δεν είναι ακόμη δυνατή, από το μέγεθος του κτιρίου όμως υποδηλώνεται η ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τον δήμο Ζακύνθου, ενώ θα γίνει και αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

Οι πρώτες εκτιμήσεις λένε ότι ίσως εκεί βρισκόταν η αρχαία Αρκαδία, πρώτη πόλη του νησιού, η οποία, όπως φαίνετα�� από τα ευρήματα, βυθίστηκε ολόκληρη ή τουλάχιστον ένα τμήμα της.

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top