Χρόνια πολλά… «Ηappy birthday»!

Σήμερα το τραγούδι των γενεθλίων γίνε��αι 89 ετών!

​Το πιο διαδεδομένο και πιο αναγνωρισμένο τραγούδι όλων των εποχών, το τραγούδι των γενεθλίων, το «Happy Birthday», κλείνει σήμερα τα 89 του χρόνια! Τι ξέρετε όμως για την ιστορία του;
Καταρχήν έχει μεταφραστεί σε 18 γλώσσες ενώ τη μελωδία και τους στίχους έχουν γράψει οι αδελφές Mildred J. Hill (γεννημένη το 1859) και Patty Smith Hill (γεννημένη 1868).
Η Patty ήταν δασκάλα, αν και στην πορεία ασχολήθηκε με τη σύνθεση και το πιάνο. Το τραγούδι δημιουργήθηκε με τίτλο “Good morning to all” με την ίδια μελωδία, ως τραγούδι για μια τάξη μαθητών. Οι αδελφές δημοσίευσαν το τραγούδι "Good Morning to All" σε βιβλίο με τίτλο «Song Stories for the Kindergarten» δηλαδή "τραγούδια για τα παιδιά του νηπιαγωγείου", το οποίο κυκλοφόρησε το 1893.
Το ποιος μετέτρεψε τους στίχους στο “Happy Birthday” δεν είναι γνωστό, αλλά πρώτη φορά ως τραγούδι γενεθλίων δημοσιεύτηκε στις 5 Μαρτίου του 1924 σε βιβλίο του συγγραφέα Robert H. Coleman.
Από τότε το τραγούδι έγινε εξαιρετικά δημοφιλές και το 1934, η Jessica Hill, η άλλη αδελφή των Hills, κατέθεσε αγωγή λόγω της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του "Happy Birthday to You" , μελωδία που έμοιαζε σαφέστατα με τη μελωδία του "Good morning to all” , που είχαν συνθέσει οι αδελφές της.
Το 1935 τελικά η Jessica κατάφερε να εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού και αναδημοσίευσε το "Happy Birthday", ενώ επίσημα τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού ανήκουν στην εταιρία Summy-Birchard Music, που της φέρνει κέρδος περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο!
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top