Διεγράφη ο Δημήτρης Μυταράς από την Ακαδημία Αθηνών

Απουσίαζε λόγω σοβαρής πάθησης στα μάτια και θεωρήθηκε παραιτηθείς

Διεγράφη ο Δημήτρης Μυταράς από την Ακαδημία Αθηνών
​Ο 79χρονος ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς διεγράφη από τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε για το οποίο είχε επανειλημμένα ενημερώσει όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.
«Η απόφαση της Συγκλήτου να τεθώ στα μη ενεργά μέλη της, μου κοινοποιήθηκε στις 18 Μαΐου 2010, δύο χρόνια αφότου είχα εκλεγεί και ενώ είχε προηγηθεί επιστολή μου με την οποία γνωστοποιούσα την ασθένειά μου που με ανάγκαζε να μπαινοβγαίνω στα νοσοκομεία. Ακολούθησαν κι άλλες επιστολές με τις ιατρικές γνωματεύσεις της πάθησής μου από τη Σουηδία», δηλώνει ο κ. Μυταράς.
Η εκλογή του στην Ακαδημία το 2008 συνέπεσε με την αρρώστια του, οπτική νευροπάθεια, εξαιτίας της οποίας έχει χάσει μεγάλο μέρος της όρασής του. Για περίπου ένα χρόνο δεν εμφανίστηκε στην Ακαδημία , ούτε ό��ως κανείς επικοινώνησε μαζί του.
Ένα άρθρο του νόμου 4398 του 1929 για τον οργανισμό της Ακαδημίας Αθηνών προκάλεσε τη διαγραφή του Δημήτρη Μυταρά από τακτικό μέλος του ιδρύματος, αφού σύμφωνα με το καταστατικό της Ακαδημίας, αν κάποιο τακτικό μέλος απουσιάζει συνεχώς πλέον του έτους, χωρίς άδεια ή ειδική εντολή της κυβέρνησης, «διατηρεί μεν τον τίτλο του τακτικού μέλους, αλλά θεωρείται ως παραιτηθέν αυτής της έδρας αυτού λογιζομένης ούτως ως κενής». Μπορεί όμως να ανακαταλάβει την έδρα, εάν το ζητήσει ο ίδιος και το προτείνει η Τάξη και η Ολομέλεια.
Κι ενώ αναμένεται η Ακαδημία Αθηνών να απαντήσει επισήμως στο θέμα που έχει δει το φως της δημοσιότητας, ο καλλιτέχνης πικράθηκε από την εξέλιξη αυτή , την οποία εξέφρασε ως εξής: «Αρρώστησα από μια ασθένεια που σύμφωνα με τους γιατρούς απαιτεί τις περισσότερες φορές τέσσερα χρόνια για να θεραπευτεί. Τώρα η όρασή μου έχει βελτιωθεί, αλλά η διαγραφή μου με τσάκισε ηθικά».
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top