Κρήτη: Σημαντική ανακάλυψη αρχαίου τάφου μετά από βιολογικό καθαρισμό!

Ανήκει στη Γεωμετρική εποχή και χρονολογείται περίπου στον 9ο αιώνα π. Χ..

Μια ακόμα σημαντική ανακάλυψη αρχαίου τάφου, σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της μονάδας του βιολογικού καθαρισμού Καβροχωρίου στο Δήμο Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο.

Συγκεκριμένα κατά τη διάνοιξη των τελευταίων τμημάτων των αγωγών για τα δίκτυα της μονάδας, οι εκσκαφείς αποκάλυψαν μικρών διαστάσεων κοιλότητα, η οποία όπως αποδείχτηκε αποτελούσε αρχαίο τάφο.

Αμέσως, ο επιβλέπων αρχαιολόγος του έργου κ. Α. Λυριντζής σταμάτησε τους εκσκαφείς και ειδοποίησε την Αρχαιολογική Υπηρεσία, η αναπληρώτρια Διευθύντρια της οποίας κ. Ι. Σερπετσιδάκη μετέβη επιτόπου, όπως επίσης και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, μαζί με τους αντιδημάρχους Μανόλη Σαμόλη και Άρη Σαλούστρο.

Όπως απεφάνθησαν οι αρχαιολόγοι, ο τάφος ανήκει στη Γεωμετρική εποχή και χρονολογείται περίπου στον 9ο αιώνα π. Χ.!

Περιείχε περισσότερα από 10 αγγεία τα οποία είναι των συνήθων τύπων της εποχής. Ανήκει στην κατηγορία των ομαδικών ταφών και πολλά από τα αγγεία περιείχαν οστά νεκρών. Πιο σημαντικά αγγεία ήταν μια τεφροδόχος κάλπη και μια εξαιρετικής τέχνης οινοχόη.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο αρχαιολογικό εύρημα που αναδεικνύει την πλούσια ιστορία του τόπου:

«Με τόσα εργοτάξια στο δήμο Μαλεβιζίου, είναι σχεδόν αναμενόμενη η αποκάλυψη αρχαίων και γι΄αυτό, σε κάθε μας έργο παρίστανται αρχαιολόγοι που επιβλέπουν τις εργασίες, όπως επιβάλει άλλωστε κι ο αρχαιολογικός νόμος. Επιτελούν σημαντικό έργο και έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Εδώ στο Καβροχώρι, εκτελείται ένα πολύ σημαντικό έργο, αυτό της κατασκευής της μονάδας βιολογικού καθαρισμού, που θα δώσει σημαντική ανάσα στην ευρύτερη περιοχή και αυτή η αποκάλυψη, δε θα επηρεάσει τους ρυθμούς εκτέλεσης του έργου, αφού πρόκειται για κινητά ευρήματα. Ως δήμος Μαλεβιζίου μάλιστα, έχουμε ήδη υποβάλει το αίτημα της μεταφο��άς των αρχαίων στο μουσείο μας, όπου προβάλλεται η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top