Κική Δημουλά: «Ν΄αντέξεις είναι το ζητούμενο, όχι να καταλάβεις»

Η ποιήτρια που μιλά ποιώντας τέχνη

​Η Κική Δημουλά, η Ελληνίδα ποιήτρια και ακαδημαϊκός, που δεν χρειάζεται συστάσεις, μιλά με τους στίχους για την εποχή που διανύουμε, για την ποίηση στην Ελλάδα της κρίσης και για το αν η τέχνη μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων.
«Ν΄αντέξεις είναι το ζητούμενο, όχι να καταλάβεις» αυτοί είναι οι δύο στίχοι της με τους οποίους περιγράφει τους καιρούς μας η ποιήτρια και συμπληρώνει: «Δεν διαλέγει η ποίηση τις εποχές, οι εποχές διαλέγουν την ποίηση».
Η ποιήτρια εξηγεί και μιλά ανοιχτά για την ελληνική πραγματικότητα λέγοντας: «Δεν μπορώ να φανταστώ άνθρωπο που πλήττεται από τη σημερινή κατάσταση και ενδιαφέρεται να διαβάσει ποίηση, να λυτρώνεται απ’αυτή, να παρηγορείται. Ο δυστυχής δεν μπορεί να προσεγγίσει την ποίηση» και προσθέτει πως το μόνο πράγμα που μπορεί να μας δώσει ώθηση αυτήν την περίοδο είναι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης.
Η ίδια σχετικά με το αν η τέχνη ανθίζει σε δύσκολους καιρούς αναφέρει: «Η μεγάλη δυστυχία και η καταστροφή δεν γίνεται ποίημα. Δεν κατανοώ γιατί, αν υπάρχει πνευματικός άνθρωπος, μπορεί να έχει ισχυρότερη φωνή από εκείνον ο οποίος δεν έχει πνευματικότητα, αλλά έχει ένστικτο ζωής. Επηρέασαν οι άνθρωποι της τέχνης τη ροή εξέλιξης των πραγμάτων;»
Τα ποιήματα της μεταφράζονται σε ξένες γλώσσες και διδάσκονται στα σχολείο, ωστόσο η ίδια επισημαίνει πως: «Τα παιδιά πρέπει μόνο να ακούν τα ποιήματα, όχι να τα αναλύουν. Πώς αλλιώς θα εξοικειωθούν; Και μάλιστα, όταν τα διαβάζουν, να ακούν τη φωνή τους».
Αν και βρίσκει διεστραμμένο να είναι κάποιος αισιόδοξος σήμερα, καθώς όπως λέει: «ότι κι αν ορθωθεί, δεν θ΄αναπληρώσει τις απώλειες», εύχεται να πάνε τα πράγματα με το μέρος του ανθρώπου και ο πλανήτης να σταθεί όρθιος.
Τέλος, χαρακτηρίζει τον εαυτό της δειλό και ηττοπαθή εξηγώντας: «Ό, τι λέω και προτείνω έχει ηττηθεί. Είμαι με την ήττα των καταστάσεων, που σημαίνει ότι εγώ είμαι ηττημένη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top