Έκθεση: «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» σε μουσείο του Βερολίνου

Στο Μουσείο Martin- Gropius - Bau

​Tα εγκαίνια της κάνει σήμερα η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» στο Μουσείο Martin- Gropius - Bau του Βερολίνου.

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο ιερό της Ολυμπίας, την τοπική λατρεία και τους αθλητικούς αγώνες που αποτέλεσαν την έμπνευση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περισσότερα από 1000 αντικείμενα, 564 εκθέματα από την Ελλάδα -πολλά εκ των οποίων ανασύρθηκαν στις πιο πρόσφατες ανασκαφές και εκτίθενται για πρώτη φορά-, συνεργασία πάνω από δέκα ευρωπαϊκών Mουσείων, μεταφορά σημαντικών εκθεμάτων, συνθέτουν, μαζί με τη μοντέρνα προσέγγιση των αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν την παρουσίαση, ένα ισχυρό - και βαθιά ελληνικό- στίγμα στο σημερινό Βερολίνο.
Κεντρικό σημείο της έκθεσης αποτελεί το Αρχαίο Ιερό της Ολυμπίας, που κατασκευάστηκε περί το 1000 π.Χ. προς τιμήν του θεού Διός και γνώρισε άνθηση για περισσότερα από 1500 χρόνια. Χιλιάδες αναθηματικά αγάλματα δωρίζονταν από τους προσκυνητές της εποχής προς τιμήν του μέγιστου θεού του ελληνικού πανθέου. Στην έκθεση παρουσιάζεται επιλογή από τις σημαντικές αυτές ανακαλύψεις των πιο πρόσφατων ανασκαφών στην περιοχή, ενώ το επιβλητικότερο, και ίσως το πιο συγκινητικό σημείο, δεν είναι άλλο από την αναπαραγωγή των δύο αετωμάτων του ναού του Διός, μήκους 30 μέτρων το καθένα, τα οποία εκτίθενται στο εντυπωσιακό υαλοσκεπές αίθριο του Martin - Gropius - Bau.
Ο άξονας συμπληρώνεται από τη λατρεία του σώματος του αθλητή και κυρίως του νικητή των Αγώνων. Οι ανδριάντες των νικητών, όπου το ανδρικό αθλητικό σώμα αποθεώνεται, αποτελούσαν ακόμη και σημείο ανταγωνισμού μεταξύ των ελληνικών πόλεων της αρχαιότητας. Η αναπαράσταση όμως του Ολυμπιονίκη έμελλε να αποκτήσει κεφαλαιώδη σημασία στην εξέλιξη της ιδέας του ανθρώπου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ, πραγματοποιείται χάρη στην επιδότηση του Πολιτιστικού Ταμείου Πρωτεύουσας (Hauptsadtkutlurfonds) Deutscher Sparkasse und Giroverband και υποστηρίζεται οικονομικά από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη.

Τον Μάρτιο του 2013, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στη Ντόχα, όπου θα προστεθεί η αναφορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελευταίος της σταθμός θα είναι η Αθήνα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top