Σήμερα και κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, η εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνα, ο οποίος είναι γνωστός ως προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, ενώ θεωρείται και ο προστάτης Άγιος της Κέρκυρας.
Άγιος Νικόλαος: Σήμερα γιορτάζει ο προστάτης των φτωχών και των ναυτικών
Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο
Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, γιορτάζουν οι: Σπυρίδων, Σπυρίδωνας, Σπύρος, Σπυρέτος, Σπυράκης, Σπυράκος, Σπήλιος, Σπυριδούλα, Σπυρούλα, Σπυρέτα, Σπυρίνα, Σπυρίδινα και Λούλα.
Ο άγιος Σπυρίδωνας πολλές φορές βγαίνει από την εκκλησιά του στην Κέρκυρα, που είναι το λείψανό του, και γυρίζει τη θάλασσα και τη στεριά, για να κάμει καλά και να βοηθήσει εκείνους που τον επικαλούνται. Γι’ αυτό χαλάει τα υποδήματά του, και είναι αναγκασμένοι να του τ’ αλλάζουν κάθε τόσο. - Νικόλαος Πολίτης, Παραδόσεις
Ο βίος και τα θαύματα του Άγιου Σπυρίδωνα
Ο Άγιος Σπυρίδων είναι σημαντική προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, κυπριακής καταγωγής, ιδιαίτερα συνδεδεμένος με την πόλη και το νησί της Κέρκυρας, της οποίας είναι προστάτης Άγιος. Γεννήθηκε στην Κύπρο την περίοδο που αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ο Μέγας, από φτωχους γονείς. Από πολύ μικρή ηλικία έβοσκε και φύλαγε πρόβατα. Δεν είχε λάβει ιδιαίτερη μόρφωση, αλλά είχε αγνή ψυχή. Παντρεύτηκε και χήρεμε σύντομα και λίγο αργότερα έγινε επίσκοπος στην Τριμυθούντα.
Ήταν προστάτης των φτωχών, πατέρας των ορφανών, δάσκαλος των αμαρτωλών. Και είχε τέτοια καθαρότητα και αγιότητα, που του δόθηκε η χάρη να πραγματοποιήσει πολλά θαύματα και γι' αυτό τον λόγο ονομάστηκε θαυματουργός. Σε περίοδο ξηρασίας, μόνο με την προσευχή του έκανε να μαζευτούν σύννεφα και να βρέξει, γιάτρευε τις αρρώστιες, τιμωρούσε τους πονηρούς ανθρώπους (όπως έκανε με κάποιους οι οποίοι φυλούσαν σε αποθήκες σιτάρι, ενώ ο κόσμος πέθαινε από την πείνα. Η αποθήκη γκρεμίστηκε και εκείνοι καταπλακώθηκαν από το σιτάρι). Όταν η πανούκλα «χτύπησε» την Κέρκυρα, το 1825 και ’16, φάνηκε μια φορά στον αέρα ένας καλογεράκος με τη σκούφια του να κυνηγά ένα θηρίο και να το χτυπά μ’ ένα μεγάλο σταυρό. Ο καλογεράκος ήταν ο Άγιος Σπυρίδωνας και το θηρίο η πανούκλα. Ήταν σα λιοντάρι και μαϊμού μαζί, κι είχε φτερά σαν της νυχτερίδας.
Ο Σπυρίδων εκοιμήθη εν ειρήνη το 348 και λόγω του ενάρετου βίου και των θαυμάτων που ετέλεσε κατατάχθηκε μεταξύ των Αγίων. Το λείψανό του κατά τον έβδομο αιώνα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη για να προφυλαχθεί από τις επιδρομές των αλλοθρήσκων Αράβων στην Κύπρο. Μετά την άλωση της Πόλης το 1453 μεταφέρθηκε για ασφάλεια στην ενετοκρατούμενη Κέρκυρα, η οποία από τότε συνδέεται στενά με τον Άγιο και οι κάτοικοί της επικαλούνται το όνομά του σε κάθε δύσκολη περίσταση.
Σε ανάμνηση των θαυμάτων του Αγίου σε καθοριστικές στιγμές της ιστορίας της Κέρκυρας, έχουν καθιερωθεί τέσσερις λιτανείες του σκηνώματός του κάθε έτος, οι οποίες διεξάγονται με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την πάροδο του χρόνου έχουν αποκτήσει και τουριστικό χαρακτήρα:
- Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου («Πρωτοκύριακο»), για την απαλλαγή του νησιού από πανώλη. Καθιερώθηκε το 1673.
- Την Κυριακή των Βαΐων, για την απαλλαγή του νησιού από πανώλη. Καθιερώθηκε το 1630.
- Το Μεγάλο Σάββατο για την απαλλαγή του νησιού από λιμό, λόγω σιτοδείας. Είναι πιο παλαιά λιτανεία και χρονολογείται από το 1553.
- Την 11η Αυγούστου για τη διάσωση του νησιού από τους Τούρκους το 1716.