Αγία Άννα: Η ζωή της μητέρας της Θεοτόκου

Στις 9 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η μνήμη της Αγίας Άννας

Εικόνα της Αγίας Άννας  του Κρητικού αγιογράφου Γεωργίου Ακοτάντου (15ος αιώνας)

Τη σύλληψη της Αγίας Άννας εορτάζει σήμερα 9 Δεκεμβρίου η  Ορθόδοξη Εκκλησία (η κοίμησή της εορτάζεται στις 25 Ιουλίου). Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Θεοτόκου Μαρίας. Το εξελληνισμένο όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει «εύνοια, χάρη».

Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου: Η προστάτιδα της εγκυμοσύνης

Το όνομα της Αγίας Άννας, καθώς και του συζύγου της Ιωακείμ, αναφέρονται μόνο σε απόκρυφα ευαγγέλια, όπως το Πρωτοευαγγέλιο του Ιακώβου.

Η ζωή της Αγίας Άννας

Σύμφωνα με τις αντίστοιχες πηγές, η Αγία Άννα καταγόταν από τη φυλή του Λευί. Ο πατέρας της, που ήταν ιερέας, ονομαζόταν Ματθάν και ιεράτευε την εποχή της βασιλείας της Κλεοπάτρας. Τη δε μητέρα της, την έλεγαν Μαρία.

Η  Άννα είχε και δύο αδελφές, την ομώνυμη με τη μητέρα της Μαρία και τη Σοβήν. Και η μεν Μαρία, που παντρεύτηκε στην Bηθλεέμ, είχε κόρη τη Σαλώμη την μαία, η δε Σοβή, που παντρεύτηκε και αυτή στην Bηθλεέμ, την Ελισάβετ.

Αγία Παρασκευή: Γιατί θεωρείται προστάτιδα των ματιών

Τέλος, η Αγία Άννα που παντρεύτηκε στην Γαλιλαία τον Ιωακείμ, γέννησε την Παρθένο Μαρία.

Η  Θεοτόκος Μαρία ήταν η μοναδική της κόρη. Αφού η Αγία Άννα απογαλάκτισε τη Θεοτόκο και την αφιέρωσε στο Θεό, η ίδια πέρασε την υπόλοιπη ζωή της με νηστείες, προσευχές και ελεημοσύνες προς τους φτωχούς και απεδήμησε  ειρηνικά. 

Ναό προς τιμήν της αγίας Άννας, έκτισε στην Κωνσταντινούπολη περί το 550 μ.Χ. ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Λείψανο της Αγίας υπάρχει στην αγιορείτικη σκήτη της Αγίας Άννας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Άννης Κατερίνης, καθώς και αλλού.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top