Στέφανος Στρατηγός: Ο μοναχικός «σκληρός» του ελληνικού κινηματογράφου

Σαν σήμερα πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Στέφανος Στρατηγός

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 83 χρόνων, ο καρατερίστας και σπουδαίος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, Στέφανος Στρατηγός, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό κυρίως από τους ρόλους του σκληρού και αδίστακτου που συνήθως υποδυόταν.

Γκέλυ Μαυροπούλου: Η ζωή και το μοναχικό τέλος μίας κυρίας του θεάτρου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1923 και οι γονείς του, Βασίλειος και Αμαλία, ήταν επίσης ηθοποιοί. Αγάπησε από μικρός το θέατρο, του άρεσε να διαβάζει πολύ και γενικά ήταν ήρεμος και μοναχικός άνθρωπος, αγαπητός σε όλους και με ξεχωριστό ήθος. 

Οι αδελφές του, Αλέκα και Στέλλα Στρατηγού ήταν και εκείνες ηθοποιοί, ενώ η Ρένα, η τρίτη του αδελφή ήταν η μόνη που δεν αφιέρωσε τη ζωή της στην υποκριτική, αφού εγκατέλειψε νωρίς το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Στέφανος Στρατηγός αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του τότε Βασιλικού Θεάτρου και ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας στον θίασο του πατέρα του, σε επιθεωρήσεις, κωμωδίες, οπερέτες και δράματα. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1948, στην ταινία «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου.

Ο σπουδαίος ηθοποιός συμμετείχε σε περισσότερες από 85 ταινίες, ενώ συνεργάστηκε με αρκετά μεγάλα ονόματα του θεάτρου και του κινηματογράφου, όπως ο Διονύσης Παπαγιανόπουλος, ο Νίκος Ξανθόπουλος, η Σπεράντζα Βρανά, αλλά και με τους Γιάννη Δαλιανίδη, Μιχάλη Κακογιάννη, Νίκο Τσιφόρο

Ο Στέφανος Στρατηγός «Έφυγε» από τη ζωή από καρκίνο στις 06 Απριλίου του 2006, σε ηλικία 83 χρόνων. Στο πλευρό του, εάν και επίσημα τότε χωρισμένοι, βρισκόταν η μεγάλη του αγάπη, Γκέλυ Μαυροπούλου

Η σύζυγος του Ανδρέα Μπάρκουλη ήταν η αδελφή του Στέφανου Στρατηγού, Αλέκα

Τα αδέλφια Στρατηγού έκαναν περάσματα και μικρές εμφανίσεις στις παραστάσεις των γονιών τους, από πολύ μικρή ηλικία. Μία από τις αδελφές του Στέφανου, η γνωστή ηθοποιός, Αλέκα Στρατηγού, έπαιξε στο θέατρο -αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες-, με τη χαρακτηριστική φωνή της συνήθως ρόλους υπηρέτριας. Ήταν η σύζυγος Ανδρέα Μπάρκουλη, τον οποίο περνούσε κατά 10 χρόνια.

Το ζευγάρι ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου στις 25 Οκτωβρίου του 1959. Ερωτεύτηκαν πολύ, αλλά τα πάθη τους, τους οδήγησαν στον χωρισμό. «Η Αλέκα έπαιζε μερόνυχτα, εγώ βολτάριζα με γκομενίτσες, μήπως και την ταρακουνήσω», είχε πει για την Αλέκα Στρατηγού και τον έρωτά τους ο Ανδρέας Μπάρκουλης.

Μαίρη Χρονοπούλου: O αρραβώνας με τον Ανδρέα Μπάρκουλη που κράτησε 3 χρόνια

Ο γάμος με την Γκέλυ Μαυροπούλου, οι απιστίες και το διαζύγιο

Ο Στέφανος Στρατηγός έζησε έναν δυνατό έρωτα με την Γκέλυ Μαυροπούλου, την οποία ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε το 1955. Στην αρχή το ζευγάρι ήταν πάρα πολύ αγαπημένο. Στην πορεία, όμως η σχέση τους είχε πολλά προβλήματα. 

Χαρακτηριστικά η Γκέλυ Μαυροπούλου αναφέρει σε συνέντευξή της, πόσο ζήλευε ο ένας τον άλλον όταν ήταν μαζί: «Ο Στέφανος δεν το έδειχνε, ούτε εγώ, αλλά μέσα μου... ζήλευα! Ηταν στον θίασο του Βασίλη Λογοθετίδη πολλά χρόνια. Μια μέρα έρχεται και μου λέει ότι του έκαναν πρόταση η Λαμπέτη και ο Χορν να πάει μαζί τους. "Έβραζα" από ζήλια και ένα βράδυ, όταν έπαιζε με τη Λαμπέτη στο Κεντρικό, η οποία εκτός από σπουδαία ηθοποιός ήταν και θηλυκό και της άρεσε να... αρέσει στους άντρες, πήγα στο θέατρο για να τον πάρω. Στο διάλειμμα βλέπω την Έλλη να του μιλάει με οικειότητα. "Το 'χασες το στοίχημα, δεν κάπνισα τσιγάρο", του είπε με έναν τρόπο που με έκανε να ζηλέψω πολύ»

Ο Στέφανος Σταρτηγός και η Γκέλυ Μαυροπούλου έζησαν έναν δυνατό έρωτα / Φωτογραφίες: Finos Film

Το ζευγάρι αποφάσισε να χωρίσει από κοινού το 1967. Αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Στρατηγός είχε σχέση με μια άλλη γυναίκα, η οποία ήταν έγκυος. Ήταν αδύνατο να μη χωρίσει και όσο και αν προσπάθησε δεν είπε ποτέ στη σύζυγό του την αληθινή αιτία του διαζυγίου. Αλλά και η Μαυροπούλου, σε μια από τις τελευταίες της συνεντεύξεις, είχε εξομολογηθεί πως ήταν άπιστη.

Οι σχέσεις τους μετά το διαζύγιό τους, ήταν ανύπαρκτες. Παρ' όλα αυτά, όταν ο Στέφανος Στρατηγός πληροφορήθηκε ότι είχε καρκίνο, εκείνος την αναζήτησε και εκείνη του συμπαραστάθηκε έως το τέλος. Όπως είχε δηλώσει η Γκέλυ Μαυροπούλου: «Μετά τον χωρισμό μας παντρεύτηκε και έκανε έναν γιο, που είναι ίδιος ο Στέφανος. Όταν τον συνάντησα στην κηδεία, του είπα: “Αν πάρεις και τον χαρακτήρα του πατέρα σου, θα είσαι ο τέλειος άνθρωπος…”».

Έργα, στα οποία συμμετείχε ο Στέφανος Στρατηγός

Ο Στέφανος Στρατηγός πήρε μέρος στα έργα: «Ένας απρόσκλητος μουσαφίρης» (με το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή), «Τρωικός πόλεμος», «Η Pένα εξώκειλε», «Σάντα Τσικίτα», «Kύριος του Μαξίμ» κ.ά. Επίσης, συνεργάστηκε και με άλλους θιάσους, όπως με του Βασίλη Αργυρόπουλου, της Χρυσούλας Δόξα, με Χορν-Λαμπέτη το 1956-1957 στα έργα «Βροχοποιός», «Αριστοκρατικός δρόμος», τον θίασο Ηλιόπουλου, με τον οποίο συνεργάστηκε από το 1960 ως το 1962 σε έργα των Αλέκου Σακελλάριου, Χρήστου Γιαννακόπουλου, Δημήτρη Ψαθά, στα έργα: «Εξοχικόν κέντρον ο έρως», «Δεσποινίς βαγόνι» κ.ά., στον θίασο Bέμπο (στο «Στουρνάρα 288», «Άνθρωποι και παλιάνθρωποι»), Χατζίσκου και Σαμαρτζή.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top