Δημήτρης Μητροπάνος: Η ιστορία του τραγουδιού «Ρόζα», που ήταν στα αζήτητα

Σαν σήμερα το 1948 γεννήθηκε ο σπουδαίος Έλληνας τραγουδιστής

Ο Δημήτρης Μητροπάνος μέσα από τις αφηγήσεις των φίλων και των συνεργατών του / Βίντεο Mega

Σαν σήμερα στις 2 Απριλίου του 1948 γεννήθηκε ο αξέχαστος και πολύ ταλαντούχος τραγουδιστήςΔημήτρης Μητροπάνος, ο οποίος με τη μοναδικά ξεχωριστή του φωνή, μας έκανε να ανατριχιάζουμε. Ερμήνευσε μεγάλες επιτυχίες, τις οποίες άφησε παρακαταθήκη σε όλους μας, μετά τον θάνατό του, το 2012.

Δημήτρης Μητροπάνος: «Όλοι με είχαν ξεγραμμένο»

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε στην Αγία Mονή, μια συνοικία έξω από τα Τρίκαλα, ενώ ξεκίνησε να τραγουδά από πολύ νωρίς, προτού ακόμη τελειώσει το γυμνάσιο. Ήταν ο λαϊκός καλλιτέχνης που όλοι λάτρευσαν, ενώ στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού, αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. 

Ο Δημήτρης Μητροπάνος έφυγε από τη ζωή στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών.

Σαν σήμερα στις 2 Απριλίου του 1948 γεννήθηκε ο αξέχαστος και πολύ ταλαντούχος τραγουδιστής Δημήτρης Μητροπάνος, ο οποίος ερμήνευσε τεράστιες επιτυχίες / Φωτογραφία: eurokinissi

Ο Θάνος Μικρούτσικος μιλά για την ιστορία της «Ρόζας»

Η απόχρωση της φωνής του Δημήτρη Μητροπάνου στη «Ρόζα» είναι μοναδική. Ένα τραγούδι από τον δίσκο «Στου αιώνα την παράγκα», που κυκλοφόρησε το 1996. Στο πιάνο, ο μοναδικός Θάνος Μικρούτσικος. 

Η Ρόζα ήταν ποίημα που έγραψε ο Άλκης Αλκαίος το 1976, το οποίο και έστειλε στον Θάνο Μικρούτσικο με σκοπό να το μελοποιήσει. Όπώς είχε εκμυστηρευτεί σε παλιότερη συνέντευξή του στη Μηχανή του Χρόνου, ο μεγάλος συνθέτης για την ιστορία της «Ρόζας»: «Με τη μεταφυσική δεν τα πάω καλά. Όμως, πώς αλλιώς να εξηγήσω αυτά που συνέβησαν με τη Ρόζα. Προς τα τέλη του 1985 ο Άλκης Αλκαίος μού έστειλε τους στίχους της Ρόζας. Δύο βδομάδες αργότερα κάθισα στο πιάνο κι έγραψα τη μουσική σχεδόν μονορούφι. Ηταν, όμως, μεσημέρι κι επειδή δεν ήθελα να ανησυχήσω τους γείτονες, είχα βάλει στο πιάνο τη σουρντίνα, με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι πνιχτός, ενώ εγώ τραγουδούσα χαμηλόφωνα. Έτσι, η ηχογράφηση στο παλιό μου μαγνητόφωνο ήταν επιεικώς απαράδεκτη. Δεν ακουγόταν με τίποτα. Εκείνο τον καιρό ετοίμαζα τον δίσκο “Η αγάπη είναι ζάλη” με τη Χαρούλα».

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ακούστε 5+1 συνθέσεις του οσκαρικού Έλληνα συνθέτη

«Είχα γράψει αρκετά τραγούδια, αλλά ταυτοχρόνως την έβαζα να ακούσει και κάποια παλιότερα για να διαλέξουμε και κάποιο απ’ αυτά. Όταν έβαλα τη μαγνητοταινία, στην οποία υπήρχε η ηχογράφηση της Ρόζας, μετά από 30 δευτερόλεπτα ακρόασης, η Χαρούλα μού είπε να προχωρήσω στο επόμενο».

Η Ρόζα έμεινε στα... αζήτητα για πολλά χρόνια

«Δέκα χρόνια αργότερα, το 1996, ετοιμάζω τον δίσκο με τον Δημήτρη Μητροπάνο “Στου αιώνα την παράγκα”. Ιδια διαδικασία. Είχα ήδη γράψει για τον Μήτσο καινούργια τραγούδια αλλά επίσης του έβαζα να ακούσει και παλιότερα. Ανέσυρα εκείνη τη μαγνητοταινία με τη Ρόζα, γιατί υπήρχαν αρκετά ανέκδοτα εκεί, κι όταν άρχισε το τραγούδι σηκώθηκα από τη θέση μου με πρόθεση να πατήσω forward.
Εκείνη τη στιγμή ο Μητροπάνος μού άρπαξε με δύναμη το χέρι μου και σχεδόν ουρλιάζοντας φώναξε: "Ασ’ το! Γνωρίζουμε όλοι τι έγινε και τι εξακολουθεί να γίνεται με αυτό το τραγούδι. Πώς να μην πιστέψεις, λοιπόν, στα θαύματα;”»

Έτσι οι ηχογραφήσεις του μοναδικού αυτού τραγουδιού ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 1996. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top