Βαγγέλης Παπαθανασίου: Ακούστε 5+1 συνθέσεις του οσκαρικού Έλληνα συνθέτη

Το Όσκαρ για τη μουσική στην ταινία «Οι δρόμοι της φωτιάς»

Αφιέρωμα στον μουσικό συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου / Βίντεο ΕΡΤ

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου του 1943 στην Αγριά Βόλου γεννήθηκε ο οσκαρικός συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή αλλιώς Vangelis) ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς με τεράστια διεθνή καριέρα. 

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Στην κρυφή του σύζυγο η αμύθυτη περιουσία του

Ποιος δεν έχει ακούσει και δεν έχει σιγοσφυρίξει δημιουργίες του, όπως τη χαρακτηριστική μελωδία της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς», ένα soundtrack για το οποίο βραβεύτηκε με το πολυπόθητο Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής τo 1982. Βέβαια, δεν πήγε να παραλάβει ο ίδιος το χρυσό αγαλματίδιο, καθώς φοβόταν να μπει σε αεροπλάνο.  

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έχει ηχογραφήσει πάνω από 50 άλμπουμ / Φωτογραφία eurokinissi

Βαγγέλης Παπαθανασίου: Η καταγωγή, η καριέρα και το Όσκαρ

Ο καταξιωμένος Έλληνας συνθέτης γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1943 στην Αγριά Μαγνησίας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από πολύ νεαρή ηλικία έδειξε την κλίση του και την αγάπη του στη μουσική, ξεκινώντας σπουδές πάνω στο πιάνο, ενώ η επαφή του με τον έξω κόσμο ήρθε στην ηλικία των 6 χρόνων όταν πρωτοεμφανίστηκε και έπαιξε μπροστά σε κοινό.  

Είχε πάντα την Ελλάδα στην καρδιά του, από τον Βόλο όπου γεννήθηκε έως τα πέρατα του κόσμου όπου έφτασεαν να ακούγονται οι μουσικές δημιουργίες του. Δεν είναι τυχαίο, βέβαια, το γεγονός ότι έχει αναγνωριστεί ως παγκόσμιος συνθέτης και έχει βραβευτεί και τιμηθεί με δεκάδες βραβεία και διακρίσεις. Υπήρξε πρωτοπόρος στη σύνθεση του ηλεκτρονικού ήχου, ενώ σε συνδυασμό με την ονειρική και ανεξάντλητη έμπνευσή του, επηρέασε και την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών ειδών μουσικής. 

Ο Vangelis, το 1982 τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς», ενώ συνέθεσε εκπληκτικά και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα soundtracks από τεράστιες χολιγουντιανές επιτυχίες, όπως οι συνθέσεις για τις ταινίες Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.ά., ενώ συνέχισε τη μουσική του διαδρομή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας ηχογραφήσει πάνω από 50 άλμπουμ. Πιο πρόσφατη δουλειά του ο δίσκος «Nocturne: The Piano Album», που κυκλοφόρησε το 2019.

Ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης πέθανε στις 17 Μαΐου του 2022 σε νοσοκομείο της Γαλλίας όπου νοσηλευόταν με κορωνοϊό, σε ηλικία 79 χρόνων. Την είδηση επιβεβαίωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπούσε τότε τον Vangelis: «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου», αναφέρε η ανακοίνωση.

Σαν σήμερα, στις 29 Μαρτίου του 1943 γεννήθηκε ο οσκαρικός συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου (ή αλλιώς Vangelis) ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μουσικούς με τεράστια διεθνή καριέρα / Φωτογραφία eurokinissi

Παπαθανασίου: Ο ιδιοφυής συνθέτης που έδωσε σε έναν αστεροειδή το όνομά του

Ο Vangelis έχει γράψει μουσική για πολλές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, ντοκιμαντέρ κ.ά. Κάποιες χαρακτηριστικές δουλειές του είναι οι παρακάτω: 

  • Vortex - Το πρόσωπο της μέδουσας (1967) του Νίκου Κούνδουρου,
  • Ο αγνοούμενος (Missing, 1982) του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά,
  • Blade Runner (Μπλέιντ Ράνερς: Ομάδες Εξόντωσης, 1982) ταινία επιστημονικής φαντασίας του Ρίντλεϊ Σκοτ,
  • Η ανταρσία του Μπάουντυ (1984) του Ρότζερ Ντόναλτσον,
  • Francesco (1989) της Liliana Cavani,
  • 1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1492 - Conquest of Paradise, 1992) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Echo Awards αλλά και το βραβείο του Χρυσού Λέοντα,
  • Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα (Bitter Moon, 1992) του Ρόμαν Πολάνσκι,
  • Καβάφης (1996) του Γιάννη Σμαραγδή,
  • Αλέξανδρος (Alexander, 2004) του Όλιβερ Στόουν,
  • Ελ Γκρέκο (2007) του Γιάννη Σμαραγδή.

5+1 συνθέσεις του Vangelis που άφησαν Ιστορία

Η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο σπουδαίος Έλληνας μουσικός είναι ανεκτίμητη. Ας δούμε έξι δημιουργίες του Βαγγέλη Παπαθανασίου που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και την καρδιά μας:

Aphrodite's Child - The Four Horsemen (1972)

Οι δρόμοι της φωτιάς (1981)

Blade Runner (1982)

1492: Χριστόφορος Κολόμβος (1992)

Καβάφης (1996)

Aλέξανδρος (2004)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top