Τζίμης Πανούσης: 5 χρόνια δίχως το αντισυμβατικό μαύρο χιούμορ του

Ο Τζιμάκος, που σατίρισε ακόμη και τον θάνατό του, έφυγε σαν σήμερα το 2018

Το τραγούδι «Φυσική ιστορία» επέλεξε η Ελένη Βιτάλη για να τιμήσει την μνήμη του αξέχαστου Τζίμη Πανούση / Βίντεο Mega

5 χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση... Αυτόν τον αυθόρμητο, αθυρόστομο, ανατρεπτικό, αντισυμβατικό καλλιτέχνη, με το πολύπλευρο ταλέντο που καυτηρίαζε τους πάντες και τα πάντα, χωρίς να λογαριάζει εξουσία και καθωσπρεπισμούς.

Τζίμης Πανούσης: Είχε σατιρίσει ακόμα και τον θάνατό του

Ο Τζίμης Πανούσης ήταν ένας αυθεντικός ροκάς που σόκαρε κυρίως με τους στίχους του (πόσες φορές ακούσαμε αυτά τα απανωτά «μπιμπ» λόγω λογοκρισίας σε τραγούδια του). Πάντα στα μαύρα, πάντα με χιούμορ που έκοβε σαν ξυράφι. Πάντα με προχωρημένη ματιά και ριζοσπαστική άποψη. Πάντα ο εαυτός του.

Εκκεντρικός και σαρκαστικός, o Τζίμης Πανούσης πρώτα σατίριζε τον εαυτό του και ύστερα τους πάντες και τα πάντα / Φωτογραφία Eurokinissi

Δεν επιλέγω εγώ το 'θύμα' μου, το θύμα της σάτιρας πάντα αυτοεπιλέγεται.

Εκκεντρικός και σαρκαστικός, πρώτα σατίριζε τον εαυτό του και ύστερα τους πάντες και τα πάντα. Πολιτικούς, εξουσίες, κόμματα, το σταρ σύστεμ. Αλλά και την ίδια τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η ιδεολογική στάση του, μάλιστα και η καυστική του σάτιρα τον είχε φέρει αρκετές φορές αντιμέτωπο με τα δικαστήρια, ενώ τα λεγόμενά του ήταν η αφορμή να εμφανιστούν φαινόμενα λογοκρισίας, να πραγματοποιηθούν απαγορεύσεις συναυλιών, ανακοινώσεις πολιτικών, μηνύσεις συναδέλφων του κ.ά.

Ο Τζιμάκος ήταν αυτός που μέσα από την αλήθεια του εαυτού του κατάφερε να ανατρέψει τα δεδομένα μιας ολόκληρης εποχής. Και μας επέτρεψε να νιώσουμε και εμείς ελεύθεροι και αντισυμβατικοί, λέγοντας όσα δεν τολμούσαμε να πούμε εμείς δυνατά, μέσα από τα τραγούδια του. Και σε όποιον μας έκανε παρατήρηση να λέμε: «Δεν το λέμε εμείς, ο Πανούσης το λέει».

Ο ασυμβίβαστος Τζίμης Πανούσης και η καυστική σάτιρα σε πολιτική και κοινωνία

«Σε χάχανα και γέλια να χαθώ…»

«Ο λάκκος με τ’ αστεία που σκάβω από παιδί / η τέλεια ληστεία που έχω σκαρφιστεί με σφίγγει σαν παπούτσι ντόπιο και μπαλωμένο / στο χείλος του Ζαλόγγου το τέλος περιμένω» τραγούδαγε ο Πανούσης το 1993 στον δίσκο «Vivere Pericolosamente». Και, δυστυχώς το τέλος ήρθε, πιο νωρίς από ό,τι περίμενε και εκείνος και εμείς.

Οι δικοί του άνθρωποι, η οικογένειά του και οι συνεργάτες του επέλεξαν έναν στίχο από το συγκεκριμένο τραγούδι για να αναρτήσουν στην ιστοσελίδα του, μαζί με ένα χαρακτηριστικό βίντεο.

«Σε χάχανα και γέλια να χαθώ…» πάνω σε μαύρο φόντο. Μαύρο όπως το αγαπημένο του χρώμα. Μαύρο όπως το χιούμορ που τον χαρακτήριζε.

5 χρόνια χωρίς τον Τζίμη Πανούση... Αυτόν τον αυθόρμητο, αθυρόστομο, ανατρεπτικό, αντισυμβατικό καλλιτέχνη, με το πολύπλευρο ταλέντο που καυτηρίαζε τους πάντες και τα πάντα, χωρίς να λογαριάζει εξουσία και καθωσπρεπισμούς / Φωτογραφία Eurokinissi

Η σχέση με τον αδερφό του και ο θάνατός του που τον στιγμάτισε

Ο Τζίμης Πανούσης είχε αναφερθεί σε πολλές συνεντεύξεις του για τον αγαπημένο του αδελφό, ο οποίος πέθανε από καρκίνο. Μάλιστα, σε μία από αυτές είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Έχασα τον αδερφό μου από καθολικό καρκίνο και αυτό με διέλυσε, ακόμα δεν έχω συνέλθει. Κάναμε τα πάντα αλλά δεν υπήρχε ελπίδα σωτηρίας, όλα έγιναν πολύ γρήγορα...». Και δείχνοντας την απόγνωσή του για όσα βίωνε στο πλευρό του αδελφού του που πάλευε με την επάρατη νόσο, ο Τζίμης Πανούσης εξομολογήθηκε ότι: «Έφτασα σο σημείο να πηγαίνω στο νοσοκομείο όπου έκανε χημειοθεραπεία και έψαχνα ταράτσα να πηδήξω...»

Ο Τζίμης Πανούσης «κατέρρευσε» στη σκηνή - Η στιγμή που μεταφέρεται στο νοσοκομείο (βίντεο)

Ο ροκάς με την αδύναμη καρδιά

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα στις 12 Φεβρουαρίου του 1954 από γονείς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και μεγάλωσε στον Χολαργό. Ξεκίνησε την καριέρα του από τις θρυλικές Μουσικές Ταξιαρχίες που ιδρύθηκαν στα μέσα του 1970, αλλά συνέχισε σόλο, ενώ εργάστηκε στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση και πιο περιορισμένα στον κινηματογράφο. 

Ο δημοφιλής τραγουδιστής, σόουμαν και ραδιοφωνικός παραγωγός, έχει παίξει και στον κινηματογράφο… Χαρακτηριστικός ήταν ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στην πρώτη του ταινία «ο Δράκουλας των Εξαρχείων», όπου σατίριζε με καυστικό τρόπο τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή αυτή της Αθήνας, παρότι ο ίδιος δήλωνε αναρχικός…

Στις 2 Δεκεμβρίου, ο Τζίμης Πανούσης υπέστη καρδιακή προσβολή, ενώ τραγουδούσε στο κλαμπ «Κύτταρο» και νοσηλεύτηκε για αρκετές ημέρες σε νοσοκομείο. Τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 13 Ιανουαρίου 2018. Πρόλαβε, όμως, να δώσει παραστάσεις το προηγούμενο καλοκαίρι και στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top