«Η δολοφόνος με τα τηγανόψωμα που πήρε εκδίκηση για τις κόρες της»

Η Μαρία Σαμπανιώτη αρνείται μέχρι σήμερα ότι δηλητηρίασε τους γείτονές της

Ήταν Σάββατο απόγευμα, 18 Ιανουαρίου 1992. Εφτά άτομα στον Πειραιά καταλήγουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, με βαριά τροφική δηλητηρίαση. Δηλητηριασμένοι ήταν ο 60χρονος Θεόδωρος Μουστόπουλος, η σύζυγός του Ελένη και ο 33χρονος γιος τους Κώστας. Επίσης, η 46χρονη Ειρήνη Κληματσά, ο 24χρονος γιος της Αντώνης και δύο αλλοδαποί γείτονες, ο Γιάννης και ο Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ.

Όλοι είχαν δοκιμάσει τηγανόψωμα και ψωμί από τα χέρια της Μαρίας Σαμπανιώτη, τα οποία είχε προσφέρει η ίδια ως «δώρο» στις οικογένειες.

Η Μαρία Σαμπανιώτη

Η Μαρία Σαμπανιώτη

Τα τηγανόψωμα και το ψωμί είχαν παραθείο

Η απάντηση των τοξικολογικών εξετάσεων, που διενεργήθηκαν στα τρόφιμα, ήταν σαφής. Τα τηγανόψωμα και το ψωμί είχαν παραθείο. Οι υποψίες στράφηκαν στην 56χρονη τότε, Μαρία Σαμπανιώτη, γειτόνισσα των δυο οικογενειών.

Η εκδίκηση για τους αρραβώνες που δεν έγιναν

Η Μαρία Σαμπανιώτη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες είχε κίνητρο. Η ίδια είχε δύο κόρες, τις οποίες ήθελε να παντρέψει με τον 33χρονο Κώστα Μουστόπουλο και τον 24χρονο Αντώνη Κληματσά. Όμως οι οικογένειες των προναφερθέντων δεν επιθυμούσαν αυτούς τους γάμους.

Έτσι η Μαρία Σαμπανιώτη βρήκε τρόπο να πάρει την εκδίκησή της. Μόνο που υπήρξαν και παράπλευρες απώλειες. Ο Γιάννης και ο Σουλτάν Μουραπτάνγιεφ έτυχε να είναι εκείνη τη μέρα καλεσμένοι στο «μοιραίο» τραπέζι κι έφαγαν κι εκείνοι τα δηλητηριασμένα τρόφιμα.

Η Μαρία Σαμπανιώτη την ημέρα της δίκης της

Η Μαρία Σαμπανιώτη την ημέρα της δίκης της

Ο φρικτός απολογισμός

Απολογισμός του μοιραίου τραπεζιού: τρεις νεκροί και οι υπόλοιποι τέσσερις, σε κρίσιμη κατάσταση, οι οποίοι γλύτωσαν κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια. Σχεδόν ένα εξάμηνο μετά τη δηλητηρίαση υπέκυψε ο Θόδωρος Μουστόπουλος, λίγες μέρες μετά η Ειρήνη Κληματσά και τελευταίος ο 24χρονος γιος της Αντώνης.

Οι κατηγορίες

Η Σαμπανιώτη θεωρήθηκε η βασική ύποπτος, λόγω και του κινήτρου, που είχε. Παρότι η ίδια αρνήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος τις κατηγορίες, κανένας δε φάνηκε να την πιστεύει.

Η δίκη της Μαρίας Σαμπανιώτη

Η δίκη της Μαρίας Σαμπανιώτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993. Οι εφημερίδες της εποχής μίλαγαν για τη «φαρμακούλα», ενώ ο εισαγγελέας Σταύρος Μαντακιοζίδης, την αποκάλεσε «νέα Φραγκογιαννού» (από τη Φόνισσα του Παπαδιαμάντη). Τα λόγια του εισαγγελέα ήταν χαρακτηριστικά

«Φαινομενικά μοιάζει αθώα. Αν αφεθεί ελεύθερη, όμως, θα αποτελέσει μεγαλύτερο κίνδυνο και από τον Ρωχάμη!»

Η ίδια από την πρώτη στιγμή αρνείται τις κατηγορίες:

«Δεν ήθελα να κάνω κακό σε κανέναν. Κάποιος άλλος έβαλε στο μάτι την οικογένειά μου κι επειδή αυτή τη ζύμη την είχα φτιάξει για το σπίτι μου, έριξε δηλητήριο μέσα όταν εγώ έλειπα για ψώνια».

Η δίκη της Μαρίας Σαμπανιώτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993.

Η δίκη της Μαρίας Σαμπανιώτη ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1993.

Η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου

Στις 3 Μαίου 1993 βγήκε η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Η Σαμπανιώτη κρίθηκε ένοχη και καταδικάστηκε σε τρεις φορές ισόβια, χωρίς ελαφρυντικά, για τρεις ανθρωποκτονίες και τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας. Στο άκουσμα της απόφασης η Σαμπανιώτη ξέσπασε σε λυγμούς, φωνάζοντας:

«Δεν έχω κάνει τίποτα, Κάντε μου τον ορό της αλήθειας».

Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας της όρισε επιπλέον 25 χρόνια. Στη συνέχεια, ο Άρειος Πάγος αναιρεί την καταδικαστική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου, με αποτέλεσμα την επανάληψη της δίκης σε δεύτερο βαθμό. Το 2000 το δικαστήριο, και πάλι επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.

Η αποφυλάκιση

Το 2011 η Μαρία Σαμπανιώτη βγήκε από τις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, έχοντας εκτίσει ποινή 19 χρόνων για το θάνατο τριών ανθρώπων και την απόπειρα δολοφονίας άλλων τεσσάρων. 

Όλα αυτά τα χρόνια η Σαμπανιώτη έμεινε σταθερή και επέμενε για την αθωότητά της. Συγκεκριμένα είχε δηλώσει

«Εγώ με τη συνείδησή μου είμαι καλά. Δεν έχω κάνει κάτι για να μετανιώσω. Δεν ήμουν εγώ αυτή που έβαλε το δηλητήριο μέσα στα τηγανόψωμα».

Πηγή

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top