Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: Σοκάρουν τα στοιχεία για τη χρήση

Ο ΟΚΑΝΑ για την 26η Ιουνίου: «Σήκω, Πάλεψε, Προχώρα»

Η 26η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, με το ζήτημα των ουσιών να παραμένει ακόμα επίκαιρο.

Τα κυριότερα σημεία των καιρών, σύμφωνα και με το Ευρωπαικό Κέντρο Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, αφορούν στα παρακάτω:

EMCDDA - Europol: Ο κορωνοϊός άλλαξε και την αγορά των... ναρκωτικών

-    Τα ναρκωτικά είναι παγκόσμια και ψηφιακά, διατίθενται παντού και είναι εύκολα διαθέσιμα μέσω του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του Darknet.

-    Η εκτιμώμενη αξία της ευρωπαϊκής αγοράς ναρκωτικών είναι 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και αντιπροσωπεύει σημαντικό ποσοστό του εισοδήματος των Ομάδων Οργανωμένου Εγκλήματος που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ.

-    Η ποσότητα των διαθέσιμων ναρκωτικών σήμερα πρωτοφανής, κυρίως φυσικής (κάνναβη, κοκαΐνη, ηρωίνη) αλλά και χημικής προέλευσης (αμφεταμίνες, μεθαμφεταμίνες, έκσταση-MDMA.

-    Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σημαντικός παραγωγός και εξαγωγέας ναρκωτικών, κυρίως για φυτική κάνναβη, έκσταση (MDMA), αμφεταμίνες και μεθαμφεταμίνες.

ΕΕ: Αμφεταμίνες, κοκαΐνη και έκσταση αυξάνονται στα αστικά λύματα

-    Υπάρχει αύξηση της καθαρότητας και της ισχύος-επικινδυνότητας των ουσιών που χρησιμοποιούνται στην ΕΕ, ενώ οι τιμές είναι σταθερές ή ακόμη και μειωμένες την τελευταία δεκαετία.

-    Περίπου 1,2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες λαμβάνουν θεραπεία κάθε χρόνο για παράνομη χρήση ναρκωτικών (ΕΕ-28).

-    Παρατηρείται αυξημένη συμμετοχή εξαρτημένων χρηστών σε εγκληματικές δραστηριότητες κυρίως για την πληρωμή των ναρκωτικών τους, εκτός εάν τους παρέχεται επαρκής και προσβάσιμη θεραπεία.

Αύξηση των θανάτων από τα ναρκωτικά

Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρήθηκε σε ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ αύξηση θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.
Πάνω από 9.500 θάνατοι που αφορούσαν ένα ή περισσότερα παράνομα ναρκωτικά αναφέρθηκαν το 2018 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Τουρκία (σε σύγκριση με 72.000 θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ το 2018, οι μισοί από αυτούς αφορούσαν τη χρήση φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιούχου) .

·         Η βία και η διαφθορά που σχετίζονται με τα ναρκωτικά έχουν αυξηθεί και είναι ποιο ορατές στην ΕΕ τα τελευταία πέντε χρόνια.

·         Το 2019, μια νέα ψυχοδραστική ουσία (NPS) εντοπίστηκε κάθε εβδομάδα στην ΕΕ.

·         Υπάρχει αύξηση χρήσης φαρμάκων χωρίς ιατρική σύσταση (βενζοδιαζεπίνες).

Η δράση του ΟΚΑΝΑ

Αφίσα του ΟΚΑΝΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (OKANA) με κεντρικό μήνυμα «Σήκω, Πάλεψε, Προχώρα», αναδεικνύει τη δυνατότητα και τις ευκαιρίες που παρέχονται στους εξαρτημένους για απεξάρτηση, καθώς και την υιοθέτηση ενός πιο λειτουργικού τρόπου ζωής.

Ο ΟΚΑΝΑ υποστηρίζει ενεργά την επιλογή και την προσπάθεια του εξαρτημένου να απαλλαγεί από τον εθισμό του και συνδράμει με τις υπηρεσίες του στην απόφασή του για μετάβαση από το αδιέξοδο των ναρκωτικών, στη διεκδίκηση της ζωής.

Ενημέρωση των πολιτών από τον ΟΚΑΝΑ

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού, ο Σταθμός Φροντίδας Εξαρτημένων Ατόμων (Σ.Φ.Ε.Α.) του ΟΚΑΝΑ θα τοποθετήσει περίπτερο ενημέρωσης στη διασταύρωση των οδών Μασσαλίας και Ακαδημίας, από τις 10:00 έως τις 14:00 την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 και θα πραγματοποιήσει δράση πληροφόρησης και ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις. Στον πεζόδρομο θα διανεμηθεί υγειονομικό υλικό ασφαλούς χρήσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό και πρόχειρο φαγητό (σνακ) για όσους το έχουν ανάγκη, ενώ θα μοιραστούν γάντια και μάσκες ως μέσα ατομικής προστασίας κατά της διασποράς του Covid-19.

Στην εκδήλωση θα βρίσκονται και οι ομάδες streetwork του Οργανισμού, προκειμένου να παράσχουν πληροφορίες στους παρευρισκομένους αναφορικά με την ασφαλέστερη χρήση, το ασφαλές σεξ και την πρόληψη μετάδοσης των HIV και HCV.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top