ΕΕ: Αμφεταμίνες, κοκαΐνη και έκσταση αυξάνονται στα αστικά λύματα

Τι έδειξε η έρευνα του EMCDDΑ

χάπια

Αμφεταμίνες, κοκαΐνη, MDMA (έκσταση) και μεθαμφεταμίνες, βρέθηκαν σε αστικά λύματα σε 68 πόλεις σε 23 ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία εξέτασε για ίχνη ναρκωτικών το EMCDDΑ (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) για μια εβδομάδα το Μάρτιο του 2019, προερχόμενα από 49 εκατομμύρια πολιτές, σε συνεργασία με τον όμιλο SCORE.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, η μελέτη του 2019 δείχνει μια συνολική αύξηση στην ανίχνευση των τεσσάρων ναρκωτικών που μελετήθηκαν.

Αναλυτικά, τα δεδομένα για το 2019 δείχνουν αύξηση των υπολειμμάτων MDMA στις περισσότερες πόλεις, γεγονός που μπορεί να αντικατοπτρίζει ότι το ναρκωτικό αυτό δεν αποτελεί πλέον μια εξειδικευμένη ουσία που περιορίζεται σε χορευτικούς συλλόγους, αλλά τώρα χρησιμοποιείται από ένα ευρύτερο φάσμα νέων στο κεντρικό περιβάλλον της νυχτερινής ζωής.

Από τις 42 πόλεις με δεδομένα για τα λύματα για τα έτη 2018 και 2019, 23 ανέφεραν αύξηση. Τα υψηλότερα κατάλοιπα MDMA βρέθηκαν στις πόλεις του Βελγίου, της Γερμανίας και των Κάτω Χωρών.

Απαίτησαν την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους λόγω… φτερνίσματος

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότερες πόλεις ανέφεραν αύξηση των υπολειμμάτων αμφεταμίνης. Από τις 41 πόλεις με στοιχεία για το 2018 και το 2019, 21 πόλεις ανέφεραν αύξηση. Τα υψηλότερα ποσοστά να αναφέρονται σε πόλεις της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης. Η αμφεταμίνη βρέθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα στις πόλεις της Νότιας Ευρώπης.

Από τις 45 πόλεις με δεδομένα αποβλήτων για τα έτη 2018 και 2019, τα τελευταία στοιχεία αποκαλύπτουν μια περαιτέρω αύξηση της χρήσης κοκαΐνης σε 27. Τα υπολείμματα κοκαΐνης στα λύματα ήταν τα υψηλότερα στις πόλεις της Δυτικής και της Νότιας Ευρώπης, ιδίως στις πόλεις του Βελγίου, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η ανάλυση δείχνει πολύ χαμηλά επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στην πλειονότητα των πόλεων της ανατολικής Ευρώπης, αλλά τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν επίσης σημάδια αυξήσεων.

Σε ότι αφορά τη μεθαμφεταμίνη, αυτή είναι παραδοσιακά συγκεντρωμένη στην Τσεχία και τη Σλοβακία, αλλά είναι παρούσα στην Κύπρο, στα ανατολικά της Γερμανίας, στην Ισπανία και σε ορισμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης (π.χ. Δανία, Λιθουανία, Φινλανδία και Νορβηγία). Από τις 42 πόλεις με δεδομένα απόβλητων υδάτων για μεθαμφεταμίνη για τα έτη 2018 και 2019, 17 πόλεις ανέφεραν αύξηση. Ωστόσο, σε αντίθεση με τα άλλα τρία φάρμακα, τα υπολείμματα μεθαμφεταμίνης ήταν πολύ χαμηλά έως αμελητέα στις περισσότερες θέσεις.

Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των πόλεων εμφάνισαν υψηλότερα κατάλοιπα κοκαΐνης και MDMA στα απόβλητα κατά το Σαββατοκύριακο (Παρασκευή έως Δευτέρα) από τις καθημερινές, αντικατοπτρίζοντας την κυρίως ψυχαγωγική χρήση αυτών των ουσιών, που παρατηρείται τώρα σε μια σειρά κοινωνικών ρυθμίσεων.

Για την αμφεταμίνη, οι μισές πόλεις παρουσιάζουν υψηλότερα κατάλοιπα στα λύματα κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου από τις καθημερινές, ενδεχομένως λόγω μεγαλύτερη χρήση σε χώρους ψυχαγωγίας από ό, τι στο παρελθόν.

Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι η μεθαμφεταμίνη κατανέμεται πιο ομοιόμορφα σε όλη την εβδομάδα, ενδεχομένως αντικατοπτρίζοντας ότι το φάρμακο αυτό συνδέεται με μια πιο συνεχή και υψηλού κινδύνου κατανάλωση από μια μικρή ομάδα χρηστών.

Τέλος η μελέτη επεσήμανε τις διαφορές μεταξύ των πόλεων της ίδιας χώρας. Αυτό μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τα διαφορετικά κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά των οικείων πόλεων (πανεπιστήμια, περιοχές νυχτερινής διασκέδασης και ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού). Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών, με πολλαπλές θέσεις μελέτης, τα κατάλοιπα ήταν υψηλότερα στις μεγάλες πόλεις σε σύγκριση με τις μικρότερες θέσεις και για τις τέσσερις ουσίες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top