Παγκόσμια Ημέρα Γης: Η Google γιορτάζει με doodle και mini παιχνίδι!

Πώς ο κορωνοϊός μείωσε την ατμοσφαιρική ρύπανση

 Δείτε στο βίντεο του Reuters πώς έχει αλλάξει ο κορωνοϊός την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Γης γιορτάζεται στις 22 Απριλίου με σκοπό την κινητοποίηση των πολιτών, των κυβερνήσεων, των επιχειρήσεων, για ένα καθαρό και υγιή πλανήτη. Η Ημέρα της Γης αποτελεί μια ημερομηνία κατά την οποία διοργανώνονται εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με στόχο την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα, συντονίζεται παγκοσμίως από το Δίκτυο Ημέρας της Γης (Earth Day Network) και εορτάζεται σε περισσότερες από 175 χώρες κάθε χρόνο.

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Πρόσκληση για digital εορτασμό στις 22 Απριλίου

Μάλιστα, φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την επίσημη έναρξη εορτασμού της εν λόγω ημέρας και γι΄αυτό η Google με doodle τιμά και γιορτάζει σήμερα την Ημέρα της Γης, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο των μελισσών, προσφέροντας, μάλιστα ένα mini game.

Το doodle της Google τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γης και προσφέρει ένα mini παιχνίδι με «πρωταγωνιστή» τη μέλισσα, της οποίας ο ρόλος κλονίζεται με την περιβαλλοντική καταστροφή. 

Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Γης

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος.

Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες παγκοσμίως, ενώ το Δίκτυο Ημέρας της Γης συντονίζει τις προσπάθειες.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η μόλυνση των ωκεανών θέτει σε κίνδυνο τη ζωή όλων των ειδών. AP photo

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές εκείνης του '70, όταν ο γερουσιαστής Νέλσον πρότεινε την ιδέα για την Ημέρα της Γης, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν.

Μετά τον Ιανουάριο του 1969, παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι εκείνη την ημέρα, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, ο Νέλσον ανέλαβε δράση.

Στη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ μέχρι το 1969 στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, πέθαναν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά και άλλα θαλάσσια ειδη. AP photo

Ο Αμερικανός γερουσιαστής δημιούργησε μία ομάδα 85 ατόμων για να προωθήσουν την ιδέα μίας ημέρας για το περιβάλλον. Στις 22 Απριλίου 1970, 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες, για να διαδηλώσουν υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, είχε δημιουργηθεί η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ και είχε ψηφιστεί ο νόμος για καθαρό αέρα, καθαρό νερό και προστασία των απειλούμενων ειδών. Το 1990, ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα, κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης. Και του δικού μας.

«Ανάσα» για το περιβάλλον εν μέσω πανδημίας

H πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει αύξηση στην ποιότητα του αέρα σε όλον τον κόσμο, καθώς εξαιτίας των lockdown που έχουν επιβληθεί στις περισσότερες χώρες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, έχουν κλείσει εργοστάσια και δρόμοι, μειώνοντας έτσι τις εκπομπές αερίων.

Το περιβάλλον «πήρε» ανάσα χάρη στον κορωνοϊό

-    Στην Κίνα, επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε σχεδόν μισό δις ανθρώπους, δηλαδή περίπου το 7% του πληθυσμού του πλανήτη. Η βελτίωση στην ποιότητα του αέρα στην επαρχία Χουμπέι στην Κίνα είναι φανερή, τόσο από εικόνες από δορυφόρο όσο και από εδαφικές μετρήσεις. Συγκεκριμένα, τα νιτρικά στην ατμόσφαιρα σημείωσαν θεαματική πτώση.

-    Στη Νότια Κορέα, από τις αρχές Μαρτίου που ανακοινώθηκε αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, οι σταθμοί εδάφους μέτρησαν χαμηλά επτά χρόνων για ορισμένους ρύπους. Αν και η Νότια Κορέα δεν επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς, οι αλλαγές στην καθημερινή ζωή των κατοίκων της ίσως επέφεραν αυτές τις αλλαγές.

Ο κορωνοϊός μείωσε τη ρύπανση στα Ιμαλάια - Είναι ορατά από μεγάλη απόσταση

-    Στην Ιταλία, η βιομηχανική ζώνη παρουσιάζει συνήθως υψηλά επίπεδα μόλυνσης, αλλά οι υπολογισμοί για φέτος δείχνουν μία ακριβώς αντίθετη εικόνα, καθώς εξαιτίας του lockdown μειώθηκαν σημαντικά τα ποσοστά του διοξειδίου του αζώτου. Μάλιστα, στο Μπέργκαμο, μία από τις περιφέρειες που έχει «χτυπηθεί» αλύπητα από τον ιό, είναι ολοφάνερη η διαφορά στην ποιότητα του αέρα.

-    Και στην Ελλάδα, αξιοσημείωτη είναι η υποχώρηση που εμφανίζει η ατμοσφαιρική ρύπανση ιδίως στην Αθήνα, μετά τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και δραστηριότητες λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με μετρήσεις της Ομάδας Ατμοσφαιρικής Φυσικής και Χημείας του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι οποίες γίνονται στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου, στο Θησείο, οι συγκεντρώσεις των ρύπων που σχετίζονται με την κυκλοφορία οχημάτων μειώθηκαν 30-40% από τις 23 Μαρτίου έως και τη 12η Απριλίου σε σύγκριση με την περίοδο 1-22 Μαρτίου 2020 και τουλάχιστον 10-25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top