Δραματική η αύξηση των «σύγχρονων σκλάβων» - Σοκάρουν τα στοιχεία

Συνεχίζονται τα σκλαβοπάζαρα δύο αιώνες μετά την κατάργηση της δουλείας

παράνομη παιδική εργασία

Σαν σήμερα, στις 12 Φεβρουαρίου 1809, γεννήθηκε ο Αβραάμ Λίνκολν που διετέλεσε 16ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και θεωρείται από τους σπουδαιότερους ηγέτες της Αμερικής, καθώς ήταν αυτός που κατήργησε το θεσμό της δουλείας το 1863.

Όμως, παρόλο που έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από την κατάργηση του απάνθρωπου θεσμού στην , μέχρι και σήμερα εξακολουθούν να πωλούνται στα σκλαβοπάζαρα γυναίκες και παιδιά με τα ποσοστά να αυξάνονται διαρκώς.

Γυναίκες δουλεύουν στα χωράφια της Γερμανίας. Φωτογραφία Associated Press

Αποκαρδιωτικά τα ποσοστά της σύγχρονης δουλείας

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά, σε όλο τον κόσμο, ζουν σε κατάσταση δουλείας σήμερα.

Σχεδόν τρεις στους τέσσερις σκλάβους ήταν γυναίκες και κορίτσια και ένα στους τέσσερις παιδί και η σύγχρονη δουλεία είναι πιο διαδεδομένη στην Αφρική, ενώ ακολουθούν η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, όπως αναφέρει η σχετική έκθεση.

Οι σύγχρονοι σκλάβοι παρήγαγαν μέρος των τροφίμων που τρώμε και των ρούχων που φοράμε και έχουν καθαρίσει τα κτίρια στα οποία πολλοί από εμάς κατοικούν ή εργάζονται, αναφέρουν οργανώσεις.

Ανήλικα παιδιά δουλεύον σε χωράφια παραγωγής βαμβακιού. Φωτογραφία Associated Press

Οι περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται στην Ινδία, την Κίνα, το Πακιστάν, το Ουζμπεκιστάν και τη Ρωσία, όπως αποκάλυψε η αυστραλιανή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Walk Free.

Έρευνα της οργάνωσης αποκάλυψε περιπτώσεις σύγχρονης δουλείας και στις 167 χώρες που έλεγξε. Τα στοιχεία αφορούν εμπορία ανθρώπων, σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, υπηρεσία για εξόφληση χρέους ή ακόμη και καταναγκαστικούς γάμους. Ο αριθμός των «σκλάβων» σήμερα παρουσιάζει αύξηση κατά 20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μαζική κινητοποίση στις Φιλιππίνες για το μεταναστευτικό. Πολλοί έφευγαν για μια καλύτερη ζωή και κατέληγαν θύματα trafficking. Φωτογραφία Associated Press

Πολλά τα πρόσωπα της δουλείας

Η σύγχρονη δουλεία έχει πολλά πρόσωπα: από τα παιδιά που στερούνται την εκπαίδευση γιατί τα αναγκάζουν να δουλεύουν ή τα παντρεύουν πολύ μικρά, μέχρι άνδρες που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους γιατί χρωστούν χρήματα στους πράκτορες εύρεσης εργασίας, γυναίκες και κορίτσια που εργάζονται, χωρίς να πληρώνονται, ως υπηρετικό προσωπικό. 

Σε όλες οι χώρες του κόσμου, εκτός από τη Βόρεια Κορέα, υπάρχουν νόμοι που ποινικοποιούν ορισμένες μορφές δουλείας, όμως οι περισσότερες κυβερνήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τα θύματα.

Δουλεμπόριο παιδιών στην Ινδονησία. Φωτογραφία Associated Press

Το δυσάρεστο είναι ότι αυτή η σύγχρονη μορφή δουλείας περνά σχεδόν απαρατήρητη και ο βασικότερος λόγος είναι ο παράνομος χαρακτήρας της και επιβιώνει επειδή δεν στηρίζεται σε φυλετικά κριτήρια και θύματά της αποτελούν όλες οι ανθρώπινες ομάδες που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την κατάσταση της αδυναμίας, ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας, ηλικίας ή φύλου. 

Μαζική κινητοποίηση στο Λίβανο για τη σύγχρονη δουλεία. Φωτογραφία Associated Press

Τι ώθησε τον Αβραάμ Λίνκολν να καταργήσει τη δουλεία τον 18ο αιώνα

Ο Αβραάμ Λίνκολν γεννήθηκε σε μια καλύβα από μια φτωχή οικογένεια και έχασε τη μητέρα του όταν ήταν εννέα χρονών. Ωστόσο, ήταν τυχερός, καθώς η μητριά του ήταν πολύ καλή μαζί του και τον φρόντιζε σαν δικό της παιδί.

Ο Αβραάμ Λίνκολν. Φωτογραφία Associated Press

Όταν μεγάλωσε άρχισε να δουλεύει σε ένα μικρό ποταμόπλοιο κάνοντας μεταφορές. Εκεί γνώρισε και το θεσμό της δουλείας, εμπειρία που τον στιγμάτισε βλέποντας τους μαύρους σκλάβους να βασανίζονται και να θανατώνονται με βάρβαρο τρόπο. Δεν φανταζόταν τότε ότι θα καταργούσε αυτόν τον απάνθρωπο θεσμό.

Αγανακτισμένος από όλες αυτές τις δουλειές, σε ηλικία 26 χρόνων, πέρασε  με επιτυχία της εξετάσεις για την άδεια επαγγέλματος και άρχισε να δικηγορεί στο Ιλινόις.

Στις 14 Απριλίου 1865, ενώ βρισκόταν σε θεωρείο στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον, ο Τζον Γουίλκς Μπουθ τον πυροβόλησε με μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ αμέσως μετά φώναξε στα λατινικά «Sic semper tyrannis!», δηλαδή «Έτσι πάντα στους τυράννους!». Ο Λίνκολν εξέπνευσε νωρίς το πρωί της 15ης Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top