Κριστιάν Ντιόρ: Ο ταλαντούχος σχεδιαστής και δαιμόνιος επιχειρηματίας

Γεννήθηκε σαν σήμερα, πριν από 115 χρόνια

Ο Κριστιάν Ντιόρ

Σαν σήμερα, πριν από 115 χρόνια, στις 21 Ιανουαρίου 1905, γεννήθηκε στη Νορμανδία μία από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της μόδας και της υψηλής ραπτικής, ο Κριστιάν Ντιόρ.

Σε ηλικία πέντε ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρόλο που ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε τις επιθυμίες των γονιών του να γίνει διπλωμάτης και σπούδασε στο “École des Sciences Politiques το διάστημα 1923-1926. 

Η πρώτη γκαλερί έργων τέχνης

Tο 1928, έχοντας εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του, μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του άνοιξε μια μικρή αίθουσα τέχνης στην οδό de la Boetie με την επωνυμία “Galerie Jacques Bonjean” και πουλούσε έργα καλλιτεχνών, όπως ο Πάμπλο Πικάσο και ο Μαξ Ζακόμπ. Όμως, μετά το θάνατο της μητέρας του και την οικονομική καταστροφή της οικογένειάς του αναγκάστηκε να κλείσει την γκαλερί του.

Ο Κριστιάν Ντιόρ με την πριγκίπισσα Μαργαρίτα σε επίδειξη μόδας στο Παρίσι. Φωτογραφία: Associated Press

Τα πρώτα σχέδια σε οίκους υψηλής ραπτικής

Η καριέρα του άρχισε να παίρνει ανοδική πορεία και να γίνεται σταδιακά δημοφιλής την δεκαετία του 1930, όταν αποφάσισε μετά από παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας υψηλής ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράστηκαν και από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes. Εκείνη την εποχή γνωρίζεται και με τον Robert Piguet, όπου αγοράζει μερικά σχέδιά του και κάποια δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro. Με την επιστροφή του το 1941 και μέχρι το 1946 εργάστηκε στον Λυσιέν Λελόν.

Ο ταλαντούχος σχεδιαστής με τη διάσημη ηθοποιό Olivia de Havilland. Φωτογραφία: Associated Press

Ο δικό του οίκος μόδας και η μεγάλη συνεργασία με τον Μπουσάκ

Το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac (60.000 γαλλικά φράγκα). Ο Marcel Boussac, που ονομαζόταν και «Βασιλιάς του Βαμβακιού», είχε στην κατοχή του, μεταξύ άλλων, και τον οίκο Philippe et Gaston.

Ο Boussac προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει, αλλά τελικά πείστηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας.

Ο Κριστιάν Ντιόρ με δύο μοντέλα της εποχής σε επίδειξη μόδας, το 1950. Φωτογραφία: Associated Press

Ο εντυπωσιακός οίκος μόδας του Ντιόρ και η πρώτη κολεξιόν

Ο οίκος Ντιόρ στεγάστηκε σε ένα υπέροχο κτίριο στο νούμερο 30 της Avenue Montaigne. Απασχολούσε 85 άτομα και ήταν διακοσμημένο στα αγαπημένα χρώματα του λευκό και γκρι. Διευθυντής ορίστηκε ο Jacques Rouët.

Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάστηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείτο από 90 δημιουργίες φορεμένες από έξι μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε ως το «New Look».

Η αισθητική του, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν αρχίσει να απελευθερώνονται από τους περιορισμούς του πολέμου, παρέπεμπε στο παρελθόν. Αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου.

Ο διάσημος σχεδιαστής με δύο μοντέλα. Φωτογραφία: Associated Press

Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας

Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Αυτός ήταν επίσης που συνέλαβε την ιδέα του «τέλους αδείας», που σήμαινε ότι έπαιρνε αμοιβή για καθένα από τα σχέδιά του. Καθιέρωσε μεταξύ άλλων της γραμμές Tulip, Η, Α και Υ.

Ο τραγικός θάνατος και η δημιουργία του μεγάλου κολοσσού μόδας

Ο Κριστιάν Ντιόρ έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή στις 24 Οκτωβρίου 1957, σε ηλικία μόλις 52 ετών. Έπαθε καρδιακή προσβολή την ώρα που χαλάρωνε σε σπα στο Μοντεκατίνι της Ιταλίας. Το μοιραίο ατύχημα προήλθε από ψαροκόκκαλο που του έφραξε το λαιμό.

Το κοσμικό Παρίσι «βούηξε» από την είδηση του θανάτου του και πολλές ήταν διέρρευσαν φήμες ότι πέθανε κατά τη διάρκεια μιας έντονης ερωτικής συνεύρεσης με δύο νεαρούς. Την εποχή του θανάτου του ο Κριστιάν Ντιόρ είχε επίσημη σχέση με ένα 27χρονο Γαλλοαλγερινό τραγουδιστή.

Η ανάπτυξη του οίκου Ντιόρ συνεχίστηκε και μετά το θάνατο του δημιουργού του, με επικεφαλής μεγάλα ονόματα του χώρου της μόδας, όπως ο Υβ Σεν Λοράν, ο Μάρκ Μποάν Τζιανφράνκο Φερέ και ο Τζον Γκαλιάνο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top