Μάτα Χάρι: Η σκανδαλώδης ερωτική ζωή της μεγαλύτερης κατασκόπου

Το ταπεραμέντο της τη βοήθησε να γνωρίσει σημαντικούς αξιωματικούς

Μάτα Χάρι

Σαν σήμερα πριν από περίπου έναν αιώνα, στις 15 Οκτωβρίου του 1917, πέθανε η διασημότερη κατάσκοπος του κόσμου που έμεινε γνωστή ως Μάτα Χάρι.

Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαργκαρίτ Γκερτρούντι Ζελ. Γεννήθηκε στην Ολλανδία στις 7 Αυγούστου του 1876. Ο πατέρας της, ήταν ευκατάστατος κατασκευαστής καπέλων που όμως χρεοκόπησε όταν εκείνη ήταν 13 ετών. Έναν χρόνο μετά οι γονείς της Μαργκαρίτ χώρισαν. 

Το έμφυτο ερωτικό της ταπεραμέντο

Η Μάτα Χάρι είχε έντονο ερωτικό ταπεραμέντο κι αυτό φάνηκε από νωρίς. Έφηβη ακόμα διώχθηκε από το σχολείο, επειδή συνελήφθη να ερωτοτροπεί με τον διευθυντή. Ήταν μελαχρινή με σκούρα επιδερμίδα, σαρκώδη χείλη και μαύρα σπινθροβόλα μάτια. 

Η Μάτα Χάρι

Η Μάτα Χάρι/AP

Ο αποτυχημένος γάμος

Στα 19 της παντρεύτηκε έναν Σκωτσέζο αξιωματικό του Ναυτικού, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Ο γάμος τους όμως δεν ήταν ευτυχισμένος και χώρισαν 12 χρόνια μετά. Εκείνη τον κατηγορούσε ότι ήταν βίαιος, μέθυσος και χαρτοπαίκτης ενώ εκείνος ότι ήταν άπιστη. Ο γάμος ωστόσο υπήρξε το «όχημα» που την οδήγησε στην υψηλή κοινωνία.

Από τα καμπαρέ στα κρεβάτια αξιωματικών 

Μόλις χώρισαν, η Μαργκαρίτ πήγε στο Παρίσι και έπιασε δουλειά σαν χορεύτρια σε ένα αμφιλεγόμενο καμπαρέ της εποχής. Με το όνομα Μάτα Χάρι, δηλαδή το «μάτι της ημέρας», κατάφερε να γίνει η ερωμένη πολλών αξιωματικών. 

Η Μάτα Χάρι κατάσκοπος των Γερμανών

Κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γάλλοι την προσέγγισαν και με το αντίτιμο του ενός εκατομμυρίου φράγκων, αξιοποίησε το διεθνές δίκτυο εραστών της για να κατασκοπεύσει τους Γερμανούς.

Έκανε πολλά ταξίδια στην Ευρώπη, με τελευταία της αποστολή στην Ισπανία. Εκεί αποπλάνησε τον Γερμανό στρατιωτικό ακόλουθο, προκειμένου να του εκμαιεύσει απόρρητα σχέδια.

Εκείνος έπεσε. Αργότερα μέσω τηλεγραφήματος υπονόησε στους δικούς του ότι η Μάτα Χάρι αποδέχθηκε να δουλεύει προς όφελος της Γερμανίας.

Συλλαμβάνεται άνευ αποδείξεων

Αν και οι εν λόγω συνεργασίες με την γερμανική πλευρά δεν αποδείχθηκαν ποτέ, η πανέμορφη Μάτα, επιστρέφοντας στο Παρίσι συνελήφθη  από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Δικάστηκε και στις 15 Οκτωβρίου του 1917 εκτελέστηκε ως διπλή πράκτορας και υπεύθυνη για το θάνατο χιλιάδων στρατιωτών. Το σώμα της δεν αναζητήθηκε από κανέναν και γι’ αυτό δόθηκε στους επιστήμονες για σκοπούς ιατρικής έρευνας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top