Ο βασιλιάς των Ελλήνων που πέθανε από δάγκωμα μαϊμούς

Ένας από τους περίεργους θανάτους γαλοζοαίματων

Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α’  δάγκωμα μαϊμούς

Ήταν πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου του 1920 όταν ο Βασιλιάς των Ελλήνων Αλέξανδρος Α’ ενώ έκανε περίπατο στο βασιλικό κτήμα, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ο σκύλος του ο Φριτζ, ένας Γερμανικός ποιμενικός ενεπλάκη σε καυγά με έναν απ´ τους δύο μακάκους-κατοικίδια του Γερμανού γεωπόνου Στούρμ του βασιλικού κτήματος. Ενώ ο Αλέξανδρος προσπαθούσε να διαχωρίσει τα δύο ζώα, ο δεύτερος μακάκος του επιτέθηκε και τον δάγκωσε στο πόδι και τον κορμό. Λίγο αργότερα, υπηρέτες κατέφτασαν και έδιωξαν τους μακάκους.

μακάκος

Αμέσως μετά ο Αλέξανδρος τηλεφώνησε στον έμπιστο του υπολοχαγό Στέφανο Μεταξά, από τον οποίο ζήτησε να φέρει γιατρό με επιδεσμικό υλικό. Ο Κωνσταντίνος Μέρμηγκας, διακεκριμένος καθηγητής της χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με σπουδές στη Γερμανία, έφτασε στο Τατόι και εξέτασε τα τραύματα του Βασιλιά.

Ο Μέρμηγκας έπλυνε τα τραύματα με οινόπνευμα και βενζίνη που εθεωρείτο άριστο αντισηπτικό και συμμάζεψε τις πολτοποιημένες μυικές μάζες με γάζες εμποτισμένες σε ιώδιο, αλλά δεν θεώρησε τον καυτηριασμό αναγκαίο, πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα συνηθισμένο τραύμα. 
Ο ίδιος ο Βασιλιάς ζήτησε το παράξενο αυτό περιστατικό να μη δημοσιευτεί. Οι πληγές ωστόσο είχαν μολυνθεί και το ίδιο βράδυ ο Βασιλιάς ανέβασε πυρετό. Λίγες ημέρες αργότερα εμφανίστηκαν φλεγμονές και οι πληγές αντί να κλείσουν είχαν επεκταθεί.

Τατόι 

Βασιλικά Ανάκτορα Τατόι

Έτσι κλήθηκαν να βοηθήσουν επτά από τους σπουδαιότερους Έλληνες καθηγητές ιατρικής της εποχής. Ένας από αυτούς τους γιατρούς προτείνει ο Βασιλιάς να ακρωτηριαστεί αλλά η πρότασή του απορρίπτεται, αφού ένας μη αρτιμελής βασιλιάς θα αποδυνάμωνε την ισχύ του θρόνου....

Μετά από λίγες μέρες και με εντολή του Βενιζέλου, καλούνται στην Ελλάδα δύο Γάλλοι ιατροί, οι οποίοι όμως εξηγούν ότι ο ακρωτηριασμός πλέον είναι άσκοπος, αφού η μόλυνση έχει επεκταθεί και ο Βασιλιάς είναι καταδικασμένος σε θάνατο. Τελικά, 25 ημέρες μετά, και αφού είχαν μεσολαβήσει εφτά εγχειρήσεις, ο 27χρονος Βασιλιάς υπέκυψε στην ασθένειά του.

Η διατύπωση του τελευταίου ιατρικού δελτίου ήταν πολύ άκομψη, μοναδική στη νεότερη ελληνική ιστορία:
Μετά βραχείαν αγωνία, καθ΄ ην η Αυτού Μεγαλειότης κατελήφθη υπό σπασμωδικών κινήσεων του προσώπου, εξέπνευσε περί 4ην και 12 λεπτά μετά μεσημβρίαν.

Ενταφιάστηκε στο βασιλικό κοιμητήριο στο Τατόι. Η σύζυγός του ήταν έγκυος. Ο θάνατός άλλαξε εντελώς το πολιτικό σκηνικό. Ο Βενιζέλος έναν μήνα μετά έχασε τις εκλογές. Ο Κωνσταντίνος επέστρεψε στον θρόνο και η έχθρα του με τον Βενιζέλο αναβίωσε. Οι μακάκοι θανατώθηκαν, με την ιστορία να καταγράφει έναν από τους πιο παράξενους και απρόσμενους θανάτους γαλαζοαίματων στην ιστορία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top