Γιορτή Αγίου Φανουρίου: Γιατί κάνουμε φανουρόπιτες

Ο Άγιος Φανούριος είνα ο Άγιος που φανερώνει τα πάντα- Η ευχή που λέμε

Εκκλησία Αγίου Φανουρίου

Σήμερα 27 Αυγούστου γιορτάζεται από την ορθόδοξη εκκλησία η μνήμη του Αγίου Φανουρίου. Ποιος δεν θυμάται την γιαγιά του να λέει «Άγιε μου Φανούριε… φανέρωσε το» και να τάζει πίτα ή κερί στη χάρη του; Για τους απλούς ανθρώπους ο Άγιος Φανούριος υπήρξε η μορφή που πάντοτε θα βοηθούσε να βρεθούν τα χαμένα. Από γαμπρούς και νύφες μέχρι χαμένα πρόσωπα ή ακόμη και κλειδιά.

Για αυτόν τον λόγο, οι πιστοί γεμίζουν τις εκκλησίες με τις γνωστές «Φανουρόπιτες» και ζητούν από τον Άγιο να τους βρει ό,τι έχουν απολέσει. Η παράδοση «λέει» πως η πίτα είναι αφιερωμένη στη μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν... αμαρτωλή.

Το έθιμο ξεκίνησε στη Ρόδο κι επεκτάθηκε γρήγορα και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

 Άγιος Φανούριος: Προστάτης της Ρόδου και των καραγκιοζοπαιχτών

Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης εκκλησίας και προστάτης της Ρόδου και των καραγκιοζοπαιχτών. Η ύπαρξη του αγνοήθηκε έως και τον 14ο αιώνα, ώσπου και βρέθηκε από τον Μητροπολίτη Ρόδου, Νείλο, μέσα σε ένα μισογκρεμισμένο εκκλησάκι η εικόνα του. Η εικόνα βρέθηκε σε άριστη κατάσταση και απεικόνιζε τον Άγιο (έναν νεαρό στρατιώτη) να περιβάλλεται από δώδεκα παραστάσεις, οι οποίες μαρτυρούσαν την ιστορία του.

Το έθιμο της φανουρόπιτας

Γιορτή Αγίου Φανουρίου: Γιατί κάνουμε φανουρόπιτες

 

Το έθιμο της φανουρόπιτας δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς ξεκίνησε, αλλά η δημοτικότητα του είναι πολύ μεγάλη. Όσον αναφορά μάλιστα τα υλικά της, οι γνώμες... διίστανται. Κάποιοι θέλουν να φτιάχνεται αυστηρά με 7 υλικά, ενώ άλλοι με 9.  Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, τα τάγματα τον αγγέλων. Στο χειρόγραφο αναφέρεται και ο συμβολισμός των υλικών καθώς και ότι σημασία έχει η πίστη και όχι τα υλικά. Πάντα όταν την φτιάχνουμε να υπάρχει αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Συνταγή για φανουρόπιτα

Μια από τις πιο γνωστές συνταγές για φανουρόπιτα είναι αυτή:


Υλικά

4 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλιτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.
Ύστερα βάζουμε, 1 φλιτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλιτζάνι χοντρά κομμένα καρύδιακαι βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top