Οι τραγωδίες με χιονοστιβάδες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Βαρύς ο φόρος αίματος στα βουνά της χώρας

Οι τραγωδίες με χιονοστιβάδες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Ο θάνατος του 32χρονου Απόλλωνα Ψαρουδάκη στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας από χιονοστιβάδα ήρθε να θυμίσει και άλλες ανάλογες τραγωδίες που έχουν σημειωθεί στα βουνά της Ελλάδας και έχουν συγκλονίσει την κοινή γνώμη.

5 Δεκεμβρίου 1976:  Έξι νεκροί στον Όλυμπο

Η μεγαλύτερη τραγωδία που έχει προκληθεί από χιονοστιβάδα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια είναι στις 5 Δεκεμβρίου 1976 στον Όλυμπο, όταν έξι ορειβάτες, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους στα Ν. Α. ζωνάρια του Μύτικα. Η χιονοστιβάδα είχε τέτοια ορμή που ξερίζωσε εκατοντάδες έλατα στην περιοχή του καταφυγίου «Σπήλιος Αγαπητός».

Φεβρουάριος 2005: Πέντε νεκροί στο Μαίναλο

Τον Φεβρουάριο του 2005 η Ελλάδα συγκλονίζεται από μία ακόμα τραγωδία όταν χιονοστιβάδα καταπλάκωσε επτά από τα δέκα άτομα που αποτελούσαν ομάδα ορειβατών.

Οι πέντε από αυτούς πέθαναν από ασφυξία, καθώς βρέθηκαν κάτω από μεγάλες ποσότητες χιονιού. Η ορειβατική ομάδα αποτελούσε μέρος της ημερήσιας ορειβατικής εξόρμησης – εκδρομής του ΕΟΣ Αθήνας, η οποία είχε στόχο την ανάβαση της κορυφής Προφήτης Ηλίας του Μαίναλου. Στην περιοχή επικρατούσε κακοκαιρία και ισχυροί νότιοι άνεμοι με ομίχλη με αποτέλεσμα κομμάτι χιονιού να αποκολληθεί και να δημιουργηθεί η φονική χιονοστιβάδα.

Δύο νεκροί στον Όρβηλο

Το 1998 στο όρος Όρβηλο δύο ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από χιονοστιβάδα την ώρα που κατέβαιναν το βουνό, ενώ ο ένας από τους τρεις κατάφερε να σωθεί την τελευταία στιγμή.

Νεκροί ήταν ο Νικόλαος Βοϊβουτόπουλος, 46 χρόνων, υποδιευθυντής της Κτηματικής Τράπεζας Ξάνθης και ο Κώστας Μπαρουχτσής, 52 χρόνων, φοροτεχνικός. Ο τρίτος της παρέας, που διασώθηκε, είναι ο Νικόλαος Σιουμάδης, 63 χρόνων.

Ένας νεκρός στα Λευκά Όρη

Στις 16 Ιανουαρίου 1996 ομάδα έμπειρων Γάλλων χιονοδρόμων ανέβηκαν στα Λευκά όρη για να κάνει σκι, στην περιοχή Αμμουτσερά πάνω από την Ανώπολη σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.

Την ώρα που έκαναν σκι, χτυπήθηκαν από χιονοστιβάδα με τον Πασκάλ Πετί να χάνει τη ζωή του. Από το δυστύχημα υπήρξε ένας ακόμα τραυματίας τον οποίο είχαν μεταφέρει με ελικόπτερο. Τον νεκρό κατάφεραν να «κατεβάσουν» τα μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top