CDU: Από τον Χέλμουτ Κολ στην Άγκελα Μέρκελ, με ενδιάμεση στάση τον Σόιμπλε

Η Καγκελάριος μετρά 12 συναπτά χρόνια στην εξουσία και συνεχίζει ακάθεκτη για μία ακόμα τετραετία. - Νέα Ενημέρωση: 16:57

1990. Ο Ιάπωνας Σατόσι Ταχίρι δημιουργεί τα Πόκεμον. Στις 2 Δεκεμβρίου διεξάγονται οι πρώτες γενικές πανγερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές μετά τη λήξη του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου. (Στις αμέσως προηγούμενες είχε κερδίσει ο Χίτλερ). Οι κάλπες στήνονται ένα δίμηνο ύστερα από την επανένωση των δύο Γερμανιών και το αποτέλεσμα σηματοδοτεί την έναρξη της ένδοξης ειρηνικής ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Νικητής εκείνης της σημαδιακής αναμέτρησης αναδεικνύεται ο Χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ, ο αρχιτέκτονας της ένωσης, o συνομιλητής του Γκορμπατσόφ, του Τζωρτζ Μπους του πρεσβύτερου, του Μιτεράν και της Θάτσερ, ο μέντορας της  νεαρής Ανατολικογερμανίδας πολιτικού Άνγκελα Μέρκελ, ο επαρχιώτης από το Λουντβιχσχάφεν, που του αρέσει το φαγητό, μιλά με βαριά προφορά και κρατά ήδη στιβαρά το τιμόνι του δυτικού τμήματος της χώρας από το 1982.

Ο Κολ αποδεικνύεται τέρας πολιτικής αντοχής και παραμένει στην καγκελαρία άλλα 8 χρόνια, συνολικά 16. (Δύο λιγότερα από τα 18 που συμπλήρωσε ο αιρετός ρέκορντμαν της μεταπολεμικής Ευρώπης  Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στα ηνία του Λουξεμβούργου).

Στο τέλος της τέταρτης θητείας του ο κόσμος, που διψάει πλέον για αλλαγή, τον φωνάζει “αχλάδι” και του γυρνάει την πλάτη. Το  1998  χάνει τις εκλογές από τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ και αποσύρεται από το προσκήνιο, αναλαμβάνοντας μετά βαϊων και κλάδων ρόλο επίτιμου προέδρου στη CDU (τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση) .

Νέος ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών εκλέγεται ο δεύτερος προστατευόμενος του σεβάσμιου Χέλμουτ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το ανερχόμενο αστέρι της συντηρητικής παράταξης, ο οικονομικός εγκέφαλος της γερμανικής ενοποίησης, ο άνδρας που έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο στα 48 του χρόνια, μετά τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε από κάποιον παράφρονα.

Έναν χρόνο αργότερα τα ονόματα του Κολ και του Σόϊμπλε εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο των παράνομων χρηματοδοτήσεων που ξεσπά στους κόλπους της CDU. Ο επίτιμος παραιτείται και ο μετέπειτα υπερυπουργός οικονομικών της Ευρώπης συλλαμβάνεται ψευδόμενος στην προσπάθεια του να τον καλύψει και αναγκάζεται να ζητήσει γονυπετής συγνώμη από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Η Μέρκελ αρπάζει την ευκαιρία. Διαχωρίζει τη θέση της από τον παλιό της προστάτη, βγάζει απ' τη μέση τον φιλόδοξο Βόλφγκανγκ και στρογγυλοκάθεται στην προεδρική καρέκλα με σημαία την κάθαρση.

Ο Σρέντερ που κυβερνά σε συνεργασία με τους Πράσινους διατηρεί την Καγκελαρία ως το 2005 κι ύστερα σημαίνει πανηγυρικά η ώρα της Άνγκελα. Της Άντζι, όπως τη φωνάζουν οι φίλοι της.

Το κορίτσι με το άχαρο στιλ, η κόρη του λουθηρανού πάστορα που σπούδασε φυσική και παντρεύτηκε δύο φορές, γίνεται η πρώτη Γερμανίδα καγκελάριος της ιστορίας. Ως αυτήν τη στιγμή μετρά 12 συναπτά χρόνια στην εξουσία και συνεχίζει ακάθεκτη για μία ακόμα τετραετία.

Από σήμερα, η χαλκέντερη σιδηρά κυρία της χώρας του Γκαίτε και του Μπετόβεν, η σύζυγος του Ιωακείμ Σάουερ, η γυναίκα που κράτησε στη δημόσια ζωή το επώνυμο του πρώτου της άντρα, η μαντάμ Μέρκελ, όπως την λέει ο Τσίπρας, βάζει πλώρη για να ισοφαρίσει το αξιοσημείωτο ρεκόρ μακροβιότητας του Κολ στον πρωθυπουργικό θώκο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας και, γιατί όχι, αν όλα της πάνε δεξιά, να απειλήσει ακόμα και τα δυσθεώρητα 19 συνεχόμενα χρόνια που θήτευσε από το 1871 ως το 1890 ο Όττο Βίσμαρκ στην καγκελαρία του Ράιχ.

Χρήστος Κανελλόπουλος

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top