ΣΥΡΙΖΑ: Συσκέψεις σε «Ομπρέλα» και «6+6» για το επόμενο βήμα

Η απάντηση Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου για πιθανή αποχώρηση από το κόμμα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη να «κονταροχτυπιούνται». Περίπου 85 μέλη έχουν αποχωρήσει από τη συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά Κασσελάκη.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν από τη συνεδρίαση Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Τεμπονέρας

Υπενθυμίζεται ότι η «Ομπρέλα» και οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα αποχώρησαν νωρίτερα καθώς δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο η πρότασή τους να τεθεί σε ψηφοφορία άμεσα το θέμα του δημοψηφίσματος για τις διαγραφές των στελεχών που είχε βάλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Υπέρ των διαγραφών φέρεται να τάχθηκε ο Παύλος Πολάκης που δήλωσε ότι «θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνώσα εξουσία». 

Συσκέψεις σε «Ομπρέλα» και «6+6» για το επόμενο βήμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του Star και του Αντώνη Αντωνόπουλου, για την «Ομπρέλα» και τον κ. Τσακαλώτο φαίνεται πως είναι δρόμος χωρίς επιστροφή. Όλες οι ομάδες που αποχώρησαν, συνεδριάζουν για το τι θα κάνουν.

Από τη μεριά της η ομάδα της κ. Αχτσιόγλου, έχει στελέχη που είναι υπέρ της παραμονής αλλά και στελέχη που είναι υπέρ της αποχώρησης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο να φύγει από το κόμμα άφησε ο κ. Τεμπονέρας. Οπότε η εκκρεμότητα της διάσπασης δεν έχει λυθεί. 

Γεροβασίλη: «Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά»

«Είναι τρικ να μετατρέπεις τα διαδικαστικά θέματα σε πολιτικά», ανέφερε σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη για τα όσα διημείφθησαν στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των στελεχών περί τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, ενώ «κάλεσε τους συντρόφους και τις συντρόφισσές της να μιλήσουν ήρεμα και ειλικρινά χωρίς κόλπα».

Συγκεκριμένα στη δήλωσή της ανέφερε: «Μπήκε θέμα με βάση τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου περί δημοψηφίσματος για τις διαγραφές να μπει σε ψηφοφορία. Η δική μου θέση είναι ότι αυτό δεν είναι ένα διαδικαστικό ζήτημα, είναι πολιτικό και αυτό το νόημα έχει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής μέχρι αύριο. Τα διαδικαστικά μπορεί εύκολα κάνεις να τα μετατρέπει σε πολιτικά αλλά αυτό είναι συχνά ένα τρικ. Κάλεσα τους συντρόφους και τις συντρόφισσές μου να μιλήσουμε ειλικρινά να πούμε ό,τι έχουμε να πούμε. Η δική μου θέση σε σχέση με τη χθεσινή δήλωση του προέδρου είναι γνωστή, τη διαφωνία μου την έχω διατυπώσει, το θεωρώ θεσμικά λάθος και ζητάμε να αποσυρθεί κάθε τέτοια σκέψη. Ωστόσο μπορούμε να συζητάμε ήρεμα και απλά χωρίς κόλπα και ειλικρινά μεταξύ μας». Σε ερώτηση για την αποχώρηση των στελεχών είπε: «Από ότι κατάλαβα αποχώρησαν από την διαδικασία για διαδικαστικούς λόγους. Πολιτικούς λόγους δεν έχω ακούσει».

ΣΥΡΙΖΑ: Τι απάντησαν Τσακαλώτος και Αχτσιόγλου για πιθανή αποχώρηση από το κόμμα

«Σήμερα, μετά την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματέων, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξης, το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος εχθές για το δημοψήφισμα», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημειώνοντας πως «δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, δηλαδή να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση και να πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση -η "βάση" σε πολλά εισαγωγικά».

Πρόσθεσε πως «προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους», όμως «το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία». «Δηλαδή», συνέχισε, «το προεδρείο αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η ΚΕ γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε». «Η δικιά μου ομάδα έχει αποχωρήσει και απ' ό,τι μάθαμε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα», είπε. Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει και αποχώρηση από το κόμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Οτιδήποτε άλλο θα ενημερωθείτε εν καιρώ».

Εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «η δημοκρατική λειτουργία αυτού του οργάνου που εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ σήμερα καταπατήθηκε βάναυσα».

Στην ερώτηση εάν «αυτό ανοίγει και την πόρτα εξόδου από το κόμμα», η κ. Αχτσιόγλου απάντησε: «Όχι. Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτήν τη διαδικασία που όπως σας είπα είναι άνευ αντικειμένου».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top