Μητσοτάκης: Τι απάντησε στο Star για το Μεταναστευτικό μετά τη Σύνοδο ΕΕ

Μήνυμα στην Αλβανία: Διεύρυνση  ΕΕ μόνο με σεβασμό του Κράτους Δικαίου

Στην αντιμετώπιση των προσπαθειών εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως και στις προσπάθειες συνεννόησης για το ίδιο θέμα με την Τουρκία, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου από τη Γρανάδα, όπου διεξήχθη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης του Star Μαρίας Ψαρά,       

Μεταναστευτικό: Γέμισαν τα νησιά με πρόσφυγες μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία

Στην ερώτηση συγκεκριμένα «τι όφελος μπορεί να έχει η Ελλάδα από μια τελική συμφωνία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και πόσο εφικτό είναι να έχουμε συμφωνία. Κι επειδή μιλήσατε στην είσοδό σας, χθες, για περισσότερα χρήματα στο μεταναστευτικό, εννοείτε χρήματα για την Τουρκία, η οποία με την Ελλάδα δρομολογούν μία συμφωνία για το μεταναστευτικό», ο πρωθυπουργός απάντησε: 

Μαλλιά-κουβάρια οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

«Η πρόοδος που επιτεύχθηκε στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι σίγουρα στη θετική κατεύθυνση.

Έχουμε μία Συμφωνία σε επίπεδο Συμβουλίου, θα μπούμε τώρα στη διαδικασία του τριλόγου, αλλά σίγουρα είναι ένα πρόσθετο εργαλείο το οποίο θα έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, όπως αυτές που είδαμε στο παρελθόν, με μια χαλάρωση των σχετικών διαδικασιών για τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Αλλά από μόνο του το Σύμφωνο αυτό δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης. Χρειάζεται μια πολύ πιο συνολική προσέγγιση και μια μεγαλύτερη ενεργοποίηση όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των θεσμών αλλά και των κρατών-μελών, για να υποστηρίξουμε τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.

Παραδείγματος χάρη, η συμφωνία η οποία έχει επιτευχθεί με την Τυνησία είναι μια προσπάθεια στη σωστή κατεύθυνση. Το ίδιο πρέπει να γίνει με τη Λιβύη, το ίδιο πρέπει να γίνει με την Αίγυπτο, η οποία και αυτή φιλοξενεί μεγάλο αριθμό μεταναστών και θα ήταν πραγματικά μια καταστροφή αν αυτοί κατευθύνονταν προς την Ευρώπη.

Και το ίδιο σε ένα βαθμό, ναι, γίνεται και με την Τουρκία αυτή τη στιγμή, μέσα από μια συζήτηση στα πλαίσια της βελτίωσης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Άρα προφανώς αυτό το θέμα έχει μια σημαντική ευρωπαϊκή διάσταση.

Γι’ αυτό και, ακριβώς, η Ελλάδα θα επιχειρηματολογεί υπέρ της αύξησης του προϋπολογισμού στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, έτσι ώστε να μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους στη διάθεσή μας για να μπορούμε να στηρίζουμε εκείνες τις χώρες, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές, το τονίζω, συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών».

Μήνυμα στην Αλβανία για τον Μπελέρη: Διεύρυνση ΕΕ μόνο με σεβασμό του Κράτους Δικαίου    

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε μετά την άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ, στέλνοντας νέο μήνυμα στην Αλβανία για τη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Φρέντη Μπελέρη, ότι «θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου». 

Πρόσθεσε ότι και η Επιτροπή πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης.

Στη συζήτηση για τον στρατηγικό προσανατολισμό της Ε.Ε. στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα, ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει πετύχει η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας, στο RRF, στο θέμα της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, «πρέπει πρώτοι εμείς να αναγνωρίσουμε την γεωπολιτική μας θέση», προσθέτοντας ότι "πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά».

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας συγκεκριμένα σε ερώτηση για το «ποια είναι η θέση μας για τις προτεραιότητες το επόμενο διάστημα και πώς επηρεάζει η όλη συζήτηση την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», έστειλε σαφές μήνυμα προς την Αλβανία για την ανάγκη σεβασμού του Κράτους Δικαίου, σε μια προφανή αιχμή για την παρατεταμένη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, αλλά χωρίς να αναφερθεί ονομαστική στη συγκεκριμένη περίπτωση:

Μπελέρης: Απορρίφθηκε το νέο αίτημα αποφυλάκισης   

«Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων συζητείται εδώ και είκοσι χρόνια, από την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε πετύχει σημαντική πρόοδο.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και θα επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης όλες οι χώρες οι οποίες λαμβάνουν καθεστώς υποψήφιας χώρας να αντιμετωπίζονται με τους ίδιους κανόνες και να μην υπάρχουν γεωπολιτικές προτεραιότητες που να ανατρέπουν μία διαδικασία η οποία είναι αυστηρά καθορισμένη.

Κι όταν μιλάω για αυστηρά καθορισμένη διαδικασία, προφανώς και αναφέρομαι στον τρόπο με τον οποίον οι χώρες αυτές πρέπει να προσαρμοστούν στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στις αξιολογήσεις που θα γίνονται συνεχώς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να γνωρίζουμε εάν πράγματι προχωρούν σε αυτό το δρόμο. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση, θέλω να τονίσω ότι για την Ελλάδα δεν νοούνται εκπτώσεις από τους βασικούς κανόνες του Κράτους Δικαίου. Αυτό αφορά όλες τις υποψήφιες χώρες, δεν φωτογραφίζω καμία χώρα συγκεκριμένα. Νομίζω ότι και οι ίδιες οι χώρες γνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουν την προσπάθεια η οποία απαιτείται, έτσι ώστε στο τέλος αυτής της διαδικασίας να μπορούν να διεκδικούν να γίνουν μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ταυτόχρονα, βέβαια, η συζήτηση αυτή, της σημαντικής διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μας υποχρεώνει να ξεκινήσουμε να επαναξιολογούμε τον τρόπο της ίδιας της λειτουργίας της Ένωσης, των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τον προϋπολογισμό, καθώς η είσοδος φτωχότερων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση προφανώς θα απαιτήσει περισσότερους πόρους, εάν δεν θέλουμε να θυσιάσουμε κρίσιμες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως οι δράσεις συνοχής ή η Κοινή Αγροτική Πολιτική, εις βάρος χωρών που ακόμα χρειάζονται τέτοια κεφάλαια»..

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top