Μαλλιά-κουβάρια οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το μεταναστευτικό

Η σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με υψηλούς τόνους

Μια ακόμα δύσκολη συζήτηση για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην Ισπανία. Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο Ούγγρος ΠΘ Βικτόρ Ορμπάν μίλησε για «νομικό βιασμό» και απείλησε να μπλοκάρει τη Διακήρυξη της Γρανάδας των 27.

Μητσοτάκης: «Συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών»

Η Σύνοδος κορυφής ξεκίνησε με υψηλούς τόνους εδώ στο Παλάθιο ντε Κονγκρέσος.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός  είχε να εκτοξεύσει μόνο απειλές προς τους ομολόγους του που προχωρούν σε αποφάσεις με ενισχυμένη πλειοψηφία. 

Το νερό δεν ιδιωτικοποιείται διαβεβαίωσε ο Μητσοτάκης

Ο Ορμπάν νιώθει ότι χάνει τον έλεγχο, οπότε απειλεί ότι αν δεν υπάρξει αναφορά σε κανόνα ομοφωνίας, θα μπλοκάρει και τη Διακήρυξη της Γρανάδας, αλλά και την τελική συμφωνία. Αν σε αυτές τις απειλές προστεθούν και οι κόντρες μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, καταλαβαίνουμε σε τι κλίμα διενεργείται η συζήτηση αυτήν την ώρα. 

Νωρίτερα, οι ηγέτες συζήτησαν για τον στρατηγικό προϋπολογισμό της ΕΕ και τη διεύρυνση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας ΠΘ υπογράμμισε ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι πρόοδοι που έχει πετύχει η Ε.Ε. στη διάρκεια της πανδημίας, στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο θέμα της ενέργειας. Διότι, όπως είπε, "πρέπει πρώτοι εμείς να αναγνωρίσουμε την γεωπολιτική θέση της Ευρώπης", προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά". Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα είμαστε αμετακίνητοι σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στο Κράτος Δικαίου, αλλά πρόσθεσε ότι και η Κομισιόν πρέπει να είναι αντικειμενική στις εκτιμήσεις της για τις επιδόσεις των υποψηφίων κρατών-μελών και να μην επικρατεί η γεωπολιτική παράμετρος έναντι των κριτηρίων ένταξης. Ο πρωθυπουργός θα εννοεί μεν την Ουκρανία, αλλά στο βάθος… είναι και η Τουρκία. 

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top