Μητσοτάκης: «Συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών»

Όσα έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής στη Μάλτα

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Η Ελλάδα είναι συνεπής στη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, διαμηνυει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από το πρωί στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών του Νότου στη Μάλτα. Εκεί είχε τετ-α-τετ και με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν

Οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό είναι στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ατζέντας του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και σήμερα στις συζητήσεις που έγιναν στη Μάλτα επεσήμανε ότι κεντρικό στοιχείο μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής είναι η φύλαξη των συνόρων και η Ελλάδα το κάνει αυτό με συνέπεια. Και μάλιστα τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίζεται προληπτικά, όχι όταν υπάρχει κρίση.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανούλε Μακρόν

Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανούλε Μακρόν στη Σύνοδο Κορυφής EUMED9 στη Μάλτα / Φωτογραφία Eurokinissi

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην «ενεργητική αποτροπή» σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα που, όπως είπε, φέρνει αποτελέσματα με μείωση των ροών. Βεβαίως, επειδή εσχάτως οι ροές είναι αυξημένες, καίριο είναι και να χτυπηθούν τα δίκτυα των διακινητών και να επιστρέφουν οι μετανάστες στις χώρες προέλευσης. Και αυτό είναι στον πυρήνα των συζητήσεων με την Τουρκία για μια νέα ευρωτουρκική συμφωνία.

Μητσοτάκης στη Σύνοδο EUMED9: «Η Ελλάδα επιδιώνει συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών»

Και μέσα στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι θα επιδιώξει τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών, έχοντας λάβει σχετική υπόσχεση από τον κ. Ερντογάν στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη.

«Να ασκήσουμε ένα δικαίωμα το οποίο δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε σε διακινητές. Διότι αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα: οι διακινητές είναι αυτοί που αποφασίζουν ποιος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό πρέπει να αλλάξει, τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής EUMED9

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής EUMED9  / Φωτογραφία Eurokinissi

Πριν τη Σύνοδο, βεβαίως, είχε την ευκαιρία να τα πει με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν εφ' όλης της ύλης. Όταν η κουβέντα γύρισε στο μεταναστευτικό, οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμο να γίνει προληπτική δουλειά με τις χώρες, από τις οποίες φεύγουν οι βάρκες με μετανάστες, ειδικά στην Αφρική. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top