Τσίπρας σε συνταξιούχους: 13η σύνταξη και επιστροφή των αναδρομικών

Απάντηση Οικονόμου: Ο ΣΥΡΙΖΑ πετσόκοψε τις συντάξεις με τον ν. Κατρούγκαλου

Για επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση  σήμετα με συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω. 

Τσίπρας: Αυτό που βλέπουμε στις τιμές δεν είναι ακρίβεια, είναι ληστεία 

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «διπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, περιέκοψε την 13η σύνταξη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει, και δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αθροιστικά οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δισ. και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δισ.ευρώ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω 

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά σε συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω (φωτογραφία Ευρωκίνηση Γ. Παναγόπουλος) 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις προς τους συνταξιούχους για επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών, ενώ  προανήγγειλε μέτρα «για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά», ενώ δεσμεύθηκε και για μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.

Tσίπρας σε συνταξιούχους: Δέσμευση για αναδρομικά-επαναφορά 13ης σύνταξης

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα «στοιχεία» που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση που αποδεικνύουν ότι χρειάζονται «δύο συντάξεις τον χρόνο, μόνο για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα και ότι για εισοδήματα μέχρι 800 ευρώ το μήνα υπάρχει απώλεια του 40% της αγοραστικής δύναμης».Κάλεσε μάλιστα τους παρευρισκόμενους να μεταφέρουν την «αγωνία» τους και να μιλήσουν τη «γλώσσα της αλήθειας».

Υποστήριξε  επίσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά  την κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015: «'Άδεια ταμεία, 1 δισ. έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 έως το 2014. Κάνανε 12 περικοπές στις συντάξεις, το 50% μεσοσταθμικά των συντάξεων είχε περικοπεί μέσα στην τετραετία. Αν ρωτήσετε κάποιους από αυτούς που βγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο στα κανάλια και απευθύνονται στους συνταξιούχους, η ιστορία της χώρας ξεκίνησε από το 2015 και μετά, δεν υπήρξε πιο πριν, από το 2015 και μετά ξεκίνησαν όλα. 50% λοιπόν περικοπές, 12 συνεχόμενα χαράτσια και περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε πράγματι η τρόικα. Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 με το mail Χαρδούβελη, το περιβόητο, για να κοπεί το ΕΚΑΣ, το οποίο πράγματι εμείς δεν καταφέραμε να αντικρούσουμε, όπως καταφέραμε μια σειρά από άλλες περικοπές στις οποίες είχαν δεσμευτεί».


Αναδρομικά συνταξιούχων: «Δεύτερη εξαπάτηση» υποστήριξε ο Α. Τσίπρας. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επίσης σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων:      

«Δεύτερη εξαπάτηση, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τα αναδρομικά τι είναι; Τα αναδρομικά είναι αυτά τα οποία η ίδια η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι παρανόμως κόπηκαν από τους συνταξιούχους σε κύριες συντάξεις, δώρα και επικουρικά από την κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014. Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα, στην απόφαση του ΣτΕ. Είτε είμαστε ευνομούμενη Πολιτεία και σεβόμαστε τους νόμους των δικαστηρίων, είτε να μην έχουμε δικαστήρια. Δεν μπορεί οι αποφάσεις της δικαιοσύνης να είναι α λα καρτ», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «κορόιδεψε τους συνταξιούχους λέγοντάς τους, «μην στεναχωριέστε, θα τα δώσουμε τελικά σε όλους, είτε προσφύγετε είτε όχι", κάτι που δεν τηρήθηκε», ενώ «αυτά που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, δόθηκαν κουτσουρεμένα γιατί υπερφορολογήθηκαν».

Αναδρομικά συνταξιούχων: Κρίσιμες αποφάσεις για επιστροφή 2,5 δισ. ευρώ

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας έθιξε και το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων, τις οποίες, υποστήριξε ότι μείωσε η κυβέρνησή του και ξανά πολλαπλασιάστηκαν από τη ΝΔ, σχολιάζοντας πως «το κράτος των αρίστων τα έχει κάνει θάλασσα στη διαδικασία επαναϋπολογισμού».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνταξιούχους στο Αιγάλεω

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνταξιούχους στο Αιγάλεω (φωτογραφία Ευρωκίνηση Γ. Παναγόπουλος)

Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας πετσόκοψε τις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου και τώρα τάζει λαγούς με πετραχήλια   

Απαντώντας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολίασε για την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τους συνταξιούχους. 

Ο Οικονόμου παρομοιάζει τον Τσίπρα με τον… Εμπενίζερ Σκρουτζ

«Ασέβεια και εξαπάτηση των συνταξιούχων ήταν ο νόμος Κατρούγκαλου, που πετσόκοψε τις συντάξεις, και οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση και απόδοση των συντάξεων. Η Κυβέρνησή μας, αντίθετα, πέτυχε την εκκαθάριση των εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, τη γρήγορη πλήρη απόδοσή τους και ήδη περνάμε στο στάδιο αύξησης των συντάξεων. Αυτό είναι έμπρακτος σεβασμός και αναγνώριση προς τον συνταξιούχο. Ο κ. Τσίπρας, με την τακτική να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, έχει την εντύπωση ότι μπορεί να ξαναξεγελάσει τους συνταξιούχους. Υπερτιμώντας τον εαυτό του υποτιμά τους πολίτες».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top