Tσίπρας σε συνταξιούχους: Δέσμευση για αναδρομικά-επαναφορά 13ης σύνταξης

Μίλησε για «διπλή εξαπάτηση συνταξιούχων» - Απάντηση Χατζηδάκη: «καταιγισμό

Αλέξης Τσίπρας συνταξιούχοι

Για «διπλή εξαπάτηση» των συνταξιούχων κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που είχε με τους προέδρους ομοσπονδιών και ενώσεων συνταξιούχων. 

«Σφαγή» Κυβέρνησης με Τσίπρα που ζήτησε «αποκατάσταση της Δημοκρατίας»!  

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναφέρθηκε στην 13η σύνταξη λέγοντας ότι «όταν φέραμε στην Βουλή την 13η σύνταξη ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε και την ψήφισε και είπε ότι θα την κρατήσει και μόλις εξελέγη την ξέχασε ότι υπήρχε καν. Και μετά πήρε το ένα δισ. που είχαμε δεσμεύσει τον χρόνο για την 13η σύνταξη και το πήγε για να κλείσει τις τρύπες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, που είναι μια βασική αντίθεση που έχουμε και ιδεολογική και πρακτική».

Ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση με εκπροσώπους συνταξιούχων

Ο Α. Τσίπρας στη συνάντηση με εκπροσώπους συνταξιούχων 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και όχι ιδιωτικοποίηση του πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης, σημειώνοντας ότι «αυτή η ιδιωτικοποίηση θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 70 δισ. για τα επόμενα πενήντα χρόνια».

Πόσο θα αυξηθεί το εισόδημα συνταξιούχων και ευαίσθητων ομάδων

Χαρακτήρισε το ζήτημα των αναδρομικών ως τη «δεύτερη μεγάλη εξαπάτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη προς του συνταξιούχους». Είπε ότι αυτή «έγινε την περίοδο μετά τις εκλογές, κυρίως μετά το 2020, όταν βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά για τις περικοπές που παρανόμως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά, απόφαση που αφορούσε όλους». Πρόσθεσε ότι «αυτοί έδωσαν μονάχα για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και άφησαν εκτός τις περικοπές που αφορούσαν τις επικουρικές και τα δώρα και κρίθηκαν και αυτές αντισυνταγματικές από το ΣτΕ». «Και όχι μόνο αυτό», συμπλήρωσε, «αλλά καλούσαν τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές και ότι το ίδιο θα συμβεί για όλους και αυτά που δικαιούνται θα επιστραφούν και δεν υπάρχει καμία απόφαση μέχρι στιγμής για επιστροφή των αναδρομικών». Υπογράμμισε ότι «είναι μείζον ζήτημα ηθικής και ζήτημα δικαιοσύνης», καθώς «δεν μπορεί η χώρα να αγνοεί τις αποφάσεις της δικαιοσύνης όποτε δεν την βολεύουν και όποτε βολεύουν να μιλάμε για σεβασμό στις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

Αναδρομικά: Επιστροφή με τόκο για 350.000 δικαιούχους

Δέσμευση και για επιστροφή της 13ης σύνταξης   

Σχετικά με τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προς τους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στη ΔΕΘ δεσμεύθηκε για δύο πράγματα: «Την επιστροφή της 13ης σύνταξης, με την κατάργηση του ΤΕΚΑ που αφορά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και θα επαναφέρουμε αυτό το 1 δισ. στους συνταξιούχους για να δίνεται κάθε τέλος του έτους μια σημαντική ενίσχυση. Και τα αναδρομικά των 2,5 δισ. ευρώ θα δοθούν σε τρεις ισόποσες δώσεις περίπου των 800 εκατ. διότι είναι μεγάλο δημοσιονομικά το βάρος». Σημείωσε ότι «είναι ηθική υποχρέωση του κράτους να δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Διαφορετικά δεν είμαστε κράτους δικαίου αν δεν εφαρμόζουμε την απόφαση της δικαιοσύνης».

ΔΝΤ: Λάθος η επαναφορά της 13ης σύνταξης στην Ελλάδα


 

Κ. Χατζηδάκης: Καταιγισμός ψεμάτων του κ. Τσίπρα στους συνταξιούχους -  Τηρεί τα προσωπικά του ήθη και έθιμα

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας στον κ. Τσίπρα δήλωσε μεταξύ άλλων:

Νέο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων από τη ΔΥΠΑ 

«Νέος καταιγισμός ψεμάτων από τον κ. Τσίπρα στις οργανώσεις των συνταξιούχων. Συνεχίζει να τηρεί τα γνωστά του ήθη και έθιμα στον πολιτικό του λόγο! Δεν φτάνει που η κυβέρνησή του με το νόμο Κατρούγκαλου και άλλες παρεμβάσεις έκανε 17 διαφορετικές περικοπές στις συντάξεις, σήμερα με θράσος παριστάνει και τον τιμητή. 

Μίλησε εκ νέου για 13η σύνταξη, όταν η κυβέρνηση με τέσσερις διαφορετικές θετικές παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους (οριζόντια αύξηση μετά από 12 χρόνια, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, έκτακτο επίδομα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και νέες αυξήσεις βάσει του νόμου Βρούτση) τους στηρίζει αποδεδειγμένα, έτσι ώστε η μεγάλη πλειονότητα από 1ης.1.2023 να έχουν όφελος που θα ισοδυναμεί με μία 13η σύνταξη και κάποιοι ακόμα μεγαλύτερο. 

Βρήκε στη φαντασία του έναν αριθμό 70 δισεκατομμύρια, θεωρώντας ότι δήθεν τόσο θα είναι το κόστος σε σχέση με τους ατομικούς κουμπαράδες για τις επικουρικές συντάξεις των νέων, ενώ το πραγματικό κόστος θα είναι 120 εκατ. ευρώ το χρόνο και εφέτος δεν ήταν ούτε 40 εκατομμύρια, προκειμένου οι νέοι να πάρουν μεγαλύτερες συντάξεις. Προφανώς ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να υπάρξει αυτή η στήριξη για τους νέους ανθρώπους.

Διαστρέβλωσε εκ νέου αυτά που είχε υποστηρίξει ο Πρωθυπουργός για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, παρ’ ότι ήδη ως απάντηση έχουμε κυκλοφορήσει το βίντεο από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή στο οποίο αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση για τα αναδρομικά έχει κάνει ακριβώς αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε το 2020 και ο κ. Τσίπρας – έκπληξη! – λέει για μια ακόμη φορά ψέματα.

Ξιφούλκησε, στο ίδιο πλαίσιο, ακόμη και εναντίον της «προσωπικής διαφοράς» την οποία ο ίδιος θέσπισε με το νόμο Κατρούγκαλου. Πόσο πολιτικό θράσος χρειάζεται για να μιλάει κανείς με αυτόν τον τρόπο;» 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top