Ο χρόνος εκλογών στην Τουρκία κρίνει την ημερομηνία τους στην Ελλάδα 

Τα σενάρια για κάλπες στη χώρα μας: Οι ημερομηνίες πριν και μετά το Πάσχα 

Στην Τουρκία πληθαίνουν τα σενάρια για επίσπευση των προεδρικών εκλογών ώστε να γίνουν την άνοιξη, αντί για το καλοκαίρι. Η ημερομηνία των τουρκικών εκλογών θα ληφθεί υπόψιν και στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  θα «κλειδώσει» το επόμενο διάστημα τις δικές του αποφάσεις για την προσφυγή στις κάλπες.  

Νέο δίλημμα για τις εκλογές: Το… καταχείμωνο ή το κατακαλόκαιρο; 

Η επίσπευση των τουρκικών εκλογών και το κρίσιμο μεσοδιάστημα στην Ελλάδα

Όπως μετέδωσε ο πολιτικός συντάκτης του Star Γιώργος Ευγενίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το 2023 έφτασε με ένα σημαντικό πολιτικό δεδομένο για την περιοχή μας: μέσα στους επόμενους μήνες, Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν εκλογές

Μάλιστα, ήδη στην Τουρκία γίνεται λόγος για επίσπευση των εκλογών που, υπό κανονικές συνθήκες, έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου, με ενδεχόμενη διεξαγωγή στο τέλος Απριλίου. Ο χρόνος των τουρκικών εκλογών θα ληφθεί υπόψιν και στις εν Ελλάδι εκλογικές αποφάσεις, καθώς είναι σημαντικό να μην υπάρξει κίνδυνος εξ Ανατολών στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογές, της απλής και της ενισχυμένης αναλογικής. 

«Μπορεί να προκύψουν κάποια προβλήματα σχετικά με τη 18η Ιουνίου, καθώς είναι η περίοδος που οι πολίτες μας ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας» ισχυρίσθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Τουρκία, Ομάρ Τσελίκ, σχετικά με μία πιθανή αλλαγή ημερομηνίας των εκλογών.     

Τουρκία: Ανοιχτό «παράθυρο» για πρόωρες εκλογές άφησε ο Ομέρ Τσελίκ


Τα σενάρια με τις ημερομηνίες εκλογών στην Ελλάδα από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο  

Στον ελλαδικό χώρο, μια ημερομηνία είναι σίγουρη: η 5η Φεβρουαρίου, ημερομηνία του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Στην Τουρκία η πιθανή ημερομηνία που συζητείται είναι η 30η Απριλίου. Στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα «κλειδώσει»  τις αποφάσεις του. Πριν το Πάσχα, οι κάλπες θα μπορούσαν να στηθούν στις 2 ή στις 9 Απριλίου. Αυτό θα σημαίνει ότι για κάποιες εβδομάδες και ενώ στην Τουρκία μπορεί να έχει προκύψει κυβέρνηση, στην Ελλάδα θα υπάρχει εκκρεμότητα. Εναλλακτικό σενάριο, οι εκλογές στις 21 ή 28 Μάϊου. 

 

Τα σενάρια για τις ημερομηνίες των εκλογών σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα

Τα σενάρια για τις ημερομηνίες των εκλογών σε Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα   

«Όταν έχεις πανελλήνιες εξετάσεις από την 1η μέχρι τις 20 Ιουνίου,  αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αν οι πρώτες εκλογές γίνουν στα μέσα Μαΐου, οι δεύτερες θα γίνουν τέλος Ιουνίου, αλλιώς θα πάμε Απρίλιο και Μάιο» τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε: «πιστεύω ότι θα παίξει ρόλο το τι συμβαίνει στη γείτονα χώρα».  

Ρουσόπουλος: Πρώτο κόμμα η ΝΔ στις εκλογές με μεγάλη διαφορά

«Το κρίσιμο δεν είναι πότε θα γίνουν, ποια Κυριακή, οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει ήδη», δήλωσε από την π   επίσης στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης.   

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top