Νέο δίλημμα για τις εκλογές: Το… καταχείμωνο ή το κατακαλόκαιρο; 

Τι θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

εκλογές κάλπη

Του Γιώργου Δημητρίου 

Ενώπιον νέου διλήμματος για τον χρόνο πραγματοποίησης των κοινοβουλευτικών εκλογών φέρεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω των εξελίξεων στο ζήτημα των παρακολουθήσεων, αλλά και του ζητήματος της οικονομικής πίεσης που προκαλεί στα νοικοκυριά η άνοδος των τιμών στην ενέργεια. 

Κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα για τους «αριστερούς του χαβιαριού»  

Το δίλημμα πλέον φέρεται να μετατοπίζεται από τα αρκετά εναλλακτικά σενάρια που υπήρχαν και να επικεντρώνεται σε δύο κυρίως επιλογές:        

Οι δύο κύριες επιλογές Μητσοτάκη για τον χρόνο των εκλογών   

-Εκλογές μέσα στο… καταχείμωνο, δηλαδή τον Ιανουάριο, τις οποίες θα προκηρύξει ο πρωθυπουργός, εφόσον βέβαια το αποφασίσει, με την ολοκλήρωση της ψήφισης του Προϋπολογισμού του 2023, στις 17 Δεκεμβρίου, στη Βουλή

-Εκλογές το… κατακαλόκαιρο,  με την ολοκλήρωση του συνταγματικού χρόνου της θητείας της κυβέρνηση, στις 25 Ιουνίου ή και στις 2 Ιουλίου, οπότε θα έχουν τελειώσει και οι πανελλαδικές εξετάσεις. Σε όσους αντιδρούν ότι οι εκλογές σε αυτές τις ημερομηνίες  θα επηρεάσουν την τουριστική σεζόν, οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης επιλογής, υπενθυμίζουν ότι η ΝΔ εξελέγη κυβέρνηση σε εκλογές που διεξήχθησαν αργότερα, στις 7 Ιουλίου του 2019.     

Μητσοτάκης: Συνταγή ακυβερνησίας η απλή αναλογική 

Γιατί εκλογές τον Ιανουάριο  

Τη ζυγαριά υπέρ της πρώτης περίπτωσης, των εκλογών τον Ιανουάριο του 2023, ενδέχεται να γείρει μια παγίωση της αίσθησης ασφαλούς πρωτοπορίας της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.  

Δημοσκόπηση: Σε ασφαλή απόσταση από ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ – Τι διαφορά έχουν

Μπορεί όμως να οφείλεται και στην επιδίωξη «απεγκλωβισμού» από τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις, τα οποία ενδέχεται να συνεχισθούν. Το ρίσκο βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να υπάρξει, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, σωρεία δημοσιευμάτων με πραγματικές ή υποτιθέμενες αποκαλύψει, κατά την προεκλογική περίοδο. 

Γιατί εκλογές τον Ιούνιο 

Όσοι συνηγορούν υπέρ της δεύτερης επιλογής, εκλογές στα τέλη Ιουνίου, επικαλούνται ως κύριο λόγο την ανάγκη να μη στηθούν κάλπες στη «σκιά» του ζητήματος των παρακολουθήσεων, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εκτιμάται ότι ως ζήτημα της επικαιρότητας θα έχει υποχωρήσει μέχρι τότε. Παράλληλα, τα έξοδα για την ενέργεια δε θα είναι τόσο υψηλά όσο στη χειμερινή περίοδο. 

Σε κάθε περίπτωση τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά οι δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος θα παίξουν ισχυρό ρόλο, χωρίς φυσικά να αποκλείονται εντελώς και εναλλακτικά σενάρια (όπως Φεβρουάριος αντί για Ιανουάριο π.χ.  ή Απρίλιος – Μάιος αντί για Ιούνιο – Ιούλιο), αλλά με το ίδιο σε γενικές γραμμές σκεπτικό.  Αν και ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως στην περιοδεία του στην Πάτρα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας (μετά από αρκετό καιρό είναι αλήθεια), κορυφαίοι υπουργοί της επιμένουν ότι οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει… χθες.                

Σε κάθε περίπτωση, όποτε και εάν αποφασθεί να στηθούν οι κάλπες,  ο πρωθυπουργός θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι πιθανότατα θα χρειαστεί να διεξαχθεί και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.            
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top